09 Şubat 2022 - Çarşamba

Kestel’de “fark” yaratan tesis!..

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
578 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

İsmini Kestel’de oturan bir tanıdığımdan duymuştum. Ev hanımı kadın “Kocamı işe gönderdikten sonra alıyorum çocuğumu gidiyorum, o çocuk alanında oyun oynarken ben rahat rahat pilates yapıyorum.” demişti.

Ben de O’na “Güzelmiş. Bizim zamanımızda bırakın çocukları ana baba, bakıcı ya da komşunun dışında bırakacağınız yer bulmak zor olduğu gibi, pilates gibi salonlar bile yoktu. Hatta pilates nedir onu bile bilmiyorduk. Şimdi yeni nesil çok şanslı” demiştim.

Hakikaten öyle. O döneme dair aklımda kalan Yeşim Tekstil Fabrikası’nın içinde çocuklu kadın işçiler için bir kreş açıldığı idi. Biz haberciler için büyük bir haberdi, çünkü fabrika içinde kreş ilklerdendi. Sonrasında fabrikalar, devlet kurumları ile belediyeler bu tür çalışan kadınlar için kendi bünyelerinde kreşler oluşturdu. Artık kanıksadık, olmazsa haber değeri taşıyor.

Belediyeler de son dönemde sadece çalışan kadınlar için değil, ev hanımları için de bu tür sosyal çalışmalara imza atmaya başladılar. Çünkü kadınların içinde olduğu ya da sahiplendiği çalışma, proje veya bir hizmet çok çabuk kabul görüyor. Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın kazandırdığı Çilek Sosyal Yaşam Merkezi de böyle kabul gören projelerden biri.
İşte ben de geçtiğimiz hafta içinde Kestel Belediyesi’nin Çilek Sosyal Yaşam Merkezi’nde idim.

                                 *****                             *****                            *****

Kadın ve çocuklara hizmet veren merkez, Kestel Belediye binasının hemen yakınında bulunuyor. Yaklaşık 6 ay önce hizmete açılmış. Açıldığı günden bu yana da ilgi artarak devam ediyor. Fitness, zumba, pilates, step, aerobik, egzersiz salonları ile kondisyon aletlerinin bulunduğu bölümlerden oluşan büyük bir spor alanı bulunan merkezde ayrıca çocuk oyun alanları, kafeterya, duş bölümleri ile diyetisyen, psikolog ofisleri de yer alıyor. Toplam bin 200 metre kare kapalı alana sahip.

İçeride çalışan personelin tamamı kadın. İdare Müdürü, 2 spor antrenörü, bir diyetisyen, bir psikolog ve bir de çocuk gelişim öğretmeni ile çaycı ve hizmetli görev yapıyor.  İdare Müdürü Çiğdem Denizli merkezin haftanın 6 günü sabah 09.00’dan akşam 21.00 ‘a kadar hizmet verdiklerini, 200’ün üzerinde bayan konuklarının olduğunu söyledi.

DİYETİSYEN VE PSİKOLOG DESTEĞİ DE VERİLİYOR

Kadınların çocuklarını beraberinde getirdikleri bu merkezde, çocuklar çocuk gelişim öğretmeni öncülüğünde eğitici oyunlar oynarken, anneleri isterlerse diyetisyen ve psikolog  desteği de alabiliyorlar. Diyetisyen ile psikolog hizmetlerinin tamamen ücretsiz olduğunu belirtmeliyim.

Diyetisyen Fatmanur Tercan‘ın söylediğine göre danışanları yani kendisinden hizmet alan kadınlar bir hayli azimli imişler. 4.5 ayda toplam 200 kg. verdirmiş ve “Kilolar gittikçe daha bir moral buluyorlar ve daha çok dikkat ediyorlar. Sağlıklı beslenmenin anahtarlarını öğrendiler, hareket ve dengeli beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmeleri bizleri sevindiriyor” demesi ise aslında merkezin amacını ortaya koyması bakımından önemli.

Psikolog Sevda Şafak Koç’la da konuştum. Elbette danışanlarıyla görüşmeleri  “mahrem” sınırlar içinde olduğundan özel konulara girmedik ama şu konu beni çok sevindirdi.

Eşinden şiddet gördüğü için size gelen kadın var mı?” soruma gülerek “Şükür daha olmadı. Genelde bizim kadınlarımız özgüvenli ve cesur ”diye cevap verdi.

Çocuk Gelişim Uzmanı Esra Peközer’in söylediği de dikkat çekici. Burası son dönemde öyle cazip hale gelmiş ki, babaların da ilgi odağı olmuş.

Dedi ki:

 “ Kadın konuklarımız ilk önceleri yanlarında çocukları ile geliyorlardı şimdi eşleriyle de gelmeye başladılar. Kadınlar içeride ya spor salonundan ya da psikoloğumuzdan destek alırken, çocukları bizlerle eğitici oyunlar oynarken, babalar da kafeteryada oturup zaman geçiriyorlar. Çıkarken de “kahvehanede oturup beklemekten daha sağlıklı bir ortam” diyorlar. Bu bizi memnun ediyor”

Sonuç itibariyle kadına ve çocuklara yönelik yapılan hizmetler eğer doğru amaç için ise anında kabul görüyor ve sahipleniliyor. Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın da kadınların sağlıklı bir ortamda çocuklarıyla rahat ve güvenli vakit geçirmelerini sağlayan tam donanımlı bu yaşam merkezi,  Kestel için gerçekten  önemli bir açığı kapattığı gibi alanında Bursa’nın da ilklerinden olması bakımından fark yaratıp, farkındalığını hissettiriyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları