01 Mart 2022 - Salı

Doktor Aktaş’ın minik hastaları için yazdığı reçetede ne var?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
435 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Allah muhafaza, olmasın da, hadi diyelim ki, çocuğunuzun burnu akıyor, başı ağrıyor. Üşüttü. Aldınız hemen bir hastaneye götürdünüz.  Çocuk doktoruna muayene oldunuz. Doktor bey size Sağlık Bakanlığı’nın reçetesini uzattı: “gidin bunları eczaneden hemen alın çocuğunuza  içirmeye başlayın” dedi. İkinci bir reçete daha verdi:

 “Hemen kapı çıkışında eczanemiz var, bunları da oradan ücretsiz alabilirsiniz” dedi.

Tabii siz çocuğunuza üzüldüğünüz için reçetelerin üzerine bakmadan koştura koştura doktorun kapının çıkışında dediği eczaneye gittiniz. Bir de ne göresiniz.

Karşınızda 7 cücelerin kulübesi benzeri beyaz çatılı küçük bir ev var. Sanki masal diyarından çıkmış, konmuş. Üzerinde de “Kitap Eczanesi” yazılı tabela asılı.

 Şaşkın şaşkın bir eczaneye, bir çevreye bir de elinizdeki reçeteye bakıyorsunuz.

İşte o zaman “Hay Allah” deyip, kendi kendinize gülmeye başlıyorsunuz. Çünkü doktorun size verdiği ikinci reçetenin üzerinde ”Günde en az 10 sayfa olmak üzere tok karnına, tercihen bir bardak ılık süt eşliğinde okunması tavsiye olunur”  yazıyor.

Ve o küçük eczanedeki görevli size gülerek, içeriden içinde resimli hikâye ve masal kitapları bulunan bir zarf uzatarak, yanınızdaki çocuğunuza “iyi okumalar” diyor.

                                      ******                           ******                         ******

Hep büyüklere yönelik haberleri takip edecek değiliz ya, biraz da minikler için yapılan çalışmaları haberleştirmek gerek!

İşte biz de Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıl önce pandemi molasında başlattığı  “Çocuk Eczanesi” sosyal projesi için Medicana Hastanesi’nde idik.

Hastane kapısının girişinde aynen yukarıdaki anlatımda yer alan o beyaz çatılı, rengarenk boyalı, ahşaptan yapılmış “kitap eczanesi” tabelası vardı. Bu sefer şaşırma sırası da bizde idi. Çünkü, bu küçük evin küçücük penceresinden başını uzatıp, çocuklara reçete ile birlikte kitap veren beyaz gömlekli doktor amca, Alinur Aktaş’ın ta kendisi idi!..

Kapının hemen yanında da başına kocaman kavuk takmış, cübbe giymiş, elinde koca tespihi ile çocukları “hadi gelin kitaplarınızı alın“ diye çağıran kavukluyu da görmek tabii ayrı bir durum.

Doğal olarak bu manzara sadece küçüklerin değil büyüklerin de ilgisini çekti, hatta hastanenin kapısından giren hasta ve hasta yakınları için bir süreliğine hoş bir görüntü olarak, yüzlerini güldürdü, motivasyon sağladı diyebilirim.

                                        ******                                    ******                                 ******

Doğrusu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da siz deyin eczacı gömleği, ben diyeyim doktor gömleği, hakikaten rolünün tam hakkını verdi. Çocuklara reçete yazarken isimlerini, soyadlarını, yaşlarını sordu. Utangaç utangaç eczanenin önüne gelen miniklerden biri adının “Elif “ olduğunu söyledi. Başkan “Elif yaşın kaç? “ diye sordu. Eli ağzında, önüne bakarak” birrr“ dedi. Başkan başını kaldırıp “Allah Allah ciddi misin? Gerçekten mi?” diye güldü. Minik hafiften sesini yükseltip “Evettt birimmmm” diye cevap verince herkes kahkaha ile güldü.

Bu şekilde hoş bir dialogda kavuklu ile 4 yaşlarındaki kız çocuğu arasında geçti.

Minik kız “Bunlarda ne var?” diye sordu. Kavuklu ”Masallar var” dedi. Kız çocuğu “Ama ben okuyamam ki” diye mahzunlaştı. Kavuklu da “Sen de okumayı öğreneceksin” dedi. Minik “ Ne zaman okuyacağım? “diye sordu. Kavuklu “  okula gidince “ diye cevap verdi. Miniğimiz ısrarla devam etti:” “Peki ne zaman okula gideceğim?

Kavuklu gülerek “Büyüyünce” dedi. Minik de bu sefer ağlamaklı ses tonuyla “Ama daha büyümeye çok var. Hemen büyüyemem ki“ . Kavuklu başını okşayarak “Sen üzülme, annen okur sana. Ama sütünü içeceksin, sonra da uyursun tamam mı” dedi. Bu sözler miniğin çok hoşuna gitti, gülerek “tamam, masalımı dinlerken sütümü içecem” dedi.

Abartmıyorum gerçekten de böyle idi.

Medicana Hastanesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklara kitap okuma alışkanlığını küçükten kazandırma projesine ilgi büyüktü. Başkan Aktaş’ın söylediğine göre, 10 Şubat 2021’de önce Bursa Şehir Hastanesi’nde, ardından Gürsu Cüneyt Yıldız Devlet Hastanesi’nde şimdi de Medicana özel Hastanede bu çalışmayı yürütüyorlar. Yaklaşık 5 bin civarında bir kitap dağıtımı söz konusu.Proje diğer hastanelerde de sırayla yürütülecek.

Başkan Aktaş’ın;

“Kitap da bir ilaçtır. Bakın nasıl seviniyorlar. Bizim istediğimiz de bu hem kitapları sevdirelim, hem de böyle çocuklarımız için can sıkıcı bir ortamda onları biraz olsun neşelendirelim, sevindirelim istedik” sözlerinin karşılığını yerinde gördük.

Sonuçta işte böyle güzel projeler gönüllerde yer buluyor.   

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları