24 Ocak 2020 - Cuma

İMSİAD'da seçim rekabetiyle gelen alternatif yollar!..

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 2 dk.
1167 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz en çok inşaat sektörünü vurdu.

 

Elimdeki en son verilere göre;

 

Türkiye genelinde konut satışları 2019'un Ocak-Ekim aylarında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 12 düşüş gösterirken,

 

Özel proje ve tasarım konuları ile kentsel dönüşüm alanlarında Türkiye'ye örnek gösterilen çalışmalarla kente katma değer sağlayan Bursa da bu düşüşten ciddi şekilde etkilendi.

 

TÜİK verilerine göre 2018'in Ocak-Ekim dönemini kapsayan ilk 10 ayda Bursa'da toplam 42 bin 980 konut satışı yapılırken, 2019'un aynı döneminde yani ilk 10 ayında bu rakam 37 bin 737 konut satışına düştü. Bunun 9 bin 545'i ipotekli satış olarak kayda geçerken, 14 bin 875'i yeni sıfır satış, 22 bin 862'si ikinci el olarak gerçekleşti.

 

Malum, sektör finansal krize tam altın döneminde yakalandı. Çok iyi tasarımlı konut projeleri yapılırken, banka kredi faiz oranlarının özellikle son 3 aya kadar yüksek olması satış ve pazarlamayı neredeyse durdurma noktasına getirdi.

 

Yine;

 

2019 yılının Ocak-Haziran arasındaki ilk altı aylık dönemde Bursa'da 8 bin 319 yeni konutun ancak 3 bin 538'i banka kredisi ile satıldı. Faizler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel gayretiyle indi, ama bu durumun sektöre yansımasını ancak önümüzdeki bir iki ayda göreceğiz.

 

İşte bu noktada önceki akşam sektörün içinde bulunduğu sorunların çıkış yollarının tartışıldığı güzel bir toplantı yapıldı. Daha doğrusu rekabetin olduğu yerde güzel ve verimli çalışmalar yapılıyor, projeler oluşturuluyor, bir dinamizm ve heyecan geliyor ya...

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları