23 Kasım 2023 - Perşembe

İşte AK Parti’nin belediye başkan aday adayları….

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 10 dk.
268 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

AK Parti’de belediye başkanı olmak isteyenlerin başvuruları bu akşam itibariyle sonlandı. Önceki yıllara göre belli ilçelerde rekor başvuru yok ama hatırı sayılır başvuruda ilk sırayı Osmangazi ilçesi alırken, ikinci Karacabey sonra Orhangaziİznik geliyor.

Adaylık başvurularının büyük bölümünü takip ettiğim için öncelikle şu izlenimimi aktarayım;

Bir büyükşehir ile 13 ilçe belediyesinde iktidar olduğu için gözler doğal olarak AK Parti’de olmakla beraber, bu dönemde gerek 2019’da gerek 2014’de ve gerekse de 2009 ile 2004 tarihinde yaşanılan belediye başkanlığı adaylık başvurularındaki o büyük katılım ve o müthiş heyecandan eser yok.

Gelelim başvuru yapanların kimler olduğuna;

Başvuruların en gözde ilçesi Osmangazi oldu. Tam 13 başvuru yapıldı.

Birincisi, AK Parti 2004 yılından bu yana Osmangazi’de açık ara önde.

İkincisi, bu ilçede 3 dönemdir “başarılı belediye başkanlığı yapan Mustafa Dündar’ın 4. döneminde rotayı Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na çevirmesi koltukta bir boşluk ortaya çıkardı.

O yüzden Yıldırım’da adı geçen de Nilüfer’de adı geçen de hepsi bu ilçeye başvuru yaptı.

Yıldırım eski Belediye Başkanı Cüneyt Karlık, Osmangazi eski İlçe Başkanı Ali Yılmaz, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu ile Hasan Hüseyin Erdönmez, İl Yöneticisi Ali Sait Adiloğlu, Orhaneli eski Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Büyükşehir Belediyesi bürokratları Ali Altınoğlu, Bülent Karaaslan ve Yusuf Kudret Nalbant, Osmangazi eski ilçe Başkanı Semih Peksert, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Maarif Vakfı Başkanı Mustafa Çaltılı ve Dikkaldırım Spor Kulübü Başkanı Mehmet Yetim.

Bu isimlerden hangileri şanslı derseniz, hafta sonu temayül yoklamasına girecekleri için yönlendirme yapmak istemem ancak, pazartesiden sonraki yazımda değerlendirmelerimi ve kulisleri aktarabilirim.

…..……

İlginçtir, önceki yerel seçimlerde en fazla aday adaylığı yarışının yaşandığı Yıldırım’da dün sabaha kadar hiç adaylık başvurusu yoktu. Osmangazi’den sonra AK Parti’nin oy deposu olarak bilinen Yıldırım’da adeta sessizlik hakimdi.

Çünkü, uzun süredir Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz mevcut belediye başkanları içinde yerini koruyan tek isim olarak görülüyor.

Zira, başkanlığı süresince kısır kavgaların içine girmemesi, ciddi anlamda para ve farklı çıkar odaklarının içinde isminin geçmemesi, gözle görülür sahiplenilen eserler kazandırması onu başarılı başkan pozisyonuna sokarken, arka planda AK Parti’nin Bursa’da karar verici ismi Efkan Ala’nın hemşerisi olması koltuğunu güçlendiren faktör olarak öne çıktı.

AK Parti Yıldırım ilçe Başkanlığı kapıdan girecek aday adaylarının yolunu gözlerken kapanışa saatler kala içeriye eski Belediye Başkan Yardımcısı Ali Molla Salih’in girmesi en azından bu ilçenin kaderini değiştirdi. Ali Molla Salih’in Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un ekibinden olması ve yerelde de eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile hareket etmesi kulisleri hareketlendirdi. İlçeye bir başvuru da Önceki Dönem Kadın Kolları Başkanı Zeynep Kardeş’ten geldi.

………….

Merkezde en şanssız ilçe her zamanki gibi AK Parti’nin yerelde en zayıf olduğu Nilüfer. Kimsenin aday olmak istemediği bu ilçenin tek cesur ismi 15 Mayıs’ta milletvekili aday adayı da olan henüz 25 yaşındaki Hatice Kübra Gönder.

………….

Gürsu ‘da da son gün hareketli anlar yaşandı. Bir anda başkanlık için başvuranların sayısı 10’a çıktı 

Yine 2 dönemdir belediye başkanlığı yapan Mustafa Işık’ın kulislerde yeni dönemde aday gösterilmeyeceğine yönelik söylentilerin ağırlık kazanması eski İlçe Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yaylacı’nın, eski İlçe Yöneticisi Samet Kurumehmetoğlu’nun, Ahmet Birgül’ün, Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Yıldız’ın, eski İlçe Başkanları İbrahim Aslan ile Remzi Siper’in, Halit Şefikoğlu’nun, Mustafa Tuna, Belediye Meclis Üyesi Osman Aktaş ve Muhammet Altoprak’ın adaylık başvurularını getirdi.

…….…….

İnegöl’de Alper Taban sahada gerçekten sevilen ve sakinliği, efendiliği ile de kabul görmüş bir başkan olarak öne çıkarken, Rıdvan Kocaağa, Kamuran Tanrıverdi, Mehmet Serdar Nalcı, Mahsuni Canbay, Bülent Temelli, Sedat Öpçiner, İsmail Kösem, Yavuz Uğurdağ ve Nedim Bayram olmak üzere 9 isim başkanlık için başvuru yaptı.

………….

Aday adaylığı başvurusunda Karacabey Belediyesi Gürsu ve İnegöl’den sonra 8 başvuru ile 3. geldi.

Çünkü burada Belediye Başkanı Ali Özkan’a karşı müthiş bir tepki söz konusu.  2 dönemdir belediye başkanlığı yapan Özkan’ın bu dönem değişeceği beklentisi hakim olduğu ve Ankara kaynaklı duyumlar da bu yönde geliştiğinden başvuru da artış yaşandı.

En kuvvetli aday olarak eski ilçe Başkanı Murat Erol başı çekerken, onu eski ilçe başkanı Ertem İşcan, Zeki Demir, İsmail Ülker, Yelit Karakaşlar Yılmaz, Şenol Erol, Ahmet Candan ve Vedat Tezol takip etti.

…….……..

Mustafakemalpaşa İlçesi’nde son başvuru gününe kadar mevcut Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın dışında ismi belediye başkanlığına geçen aday yoktu. Son anda 3 aday ortaya çıktı.

Bu akşam önce eski ilçe Başkanı ve Borsa Başkanı Sadettin Akkoyunlu, Tatkavaklı Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hüseyin Tunçer ile Adem Çelik adaylık başvurusunda bulundu.  

…….……..

Aslında Kestel’de Önder Tanır toplumda karşılığı olan bir başkan olarak tanınıyor. Ancak partinin üst yönetimiyle yaşanılan gerginlik, onun da koltuğunun göz kamaştırmasına neden oldu.

Dün akşam itibariyle bu ilçede 7 aday adayı başvurusu vardı.

Eski İl Başkan Yardımcısı Mustafa Sayılgan, Mert Vahit Arslan, Yıldırım eski Belediye Başkan Yardımcıları Ali Ergün ile Şemsettin Hacıoğulları, Osman Yıldız, Ali Zeybek ve Büyükşehir eski Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karlık adaylık başvurusunda bulundu.

…………

Orhangazi’de bu dönem AK Parti için tam bir kayıp ve hüsranla sonuçlandı. Belediye Başkanı Bekir Aydın’ın umutları boşa çıkarması bu ilçede 6 adayın başvuru yapmasına yol açtı.

En şanslı adaya olarak eski ilçe Başkanı Mustafa Kaya gösterilirken, Selahattin Çelik, Muammer Kaya, Necmettin Şahin, Recep Alemdar, Mithat Kardaş, İsmail Özbey ve Saadettin Höcük başvuru dosyalarını verdiler.

……                     …….

İznik’te aslında Kağan Mehmet Usta sevilen bir belediye başkanı olarak biliniyor. O yüzden 3 isim adaylık başvurusunda bulundu. Bunlar, başta Belediye eski Başkanı Osman Sargın, İlçe eski Başkanı Halil İbrahim Gökbulut, Kızılay Şube Başkanı Serdar Küçükkoçum.

……                      ……

Dağ ilçelerinden Büyükorhan’da Ahmet Korkmaz’a alternatif olarak tam 7 isim ortaya çıktı. Eski Belediye Başkanı Hasan Taş, Erol Öztürk, Önder Sak, tekstilci iş insanı Ömer Arı, Üzeyir Tüfekçi, Mehmet Vadi ve Nihat Öztürk.

Orhaneli’de Ali Aykurt’da başarılı belediye başkanı olarak görülüyor. Bu ilçede Ertuğrul Tunca, Elif Özdemir, Kemal Altın, İdris Kaydul, Ali Osman Tayır, Ekrem Çuhadar ve Kemalettin Özcan olmak üzere 7 başvuru yapıldı.

Keles’te Belediye Başkanı Mehmet Keskin’in de karşısına 5 aday adayı olarak İnegöl Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru, Ali Mersin, Arif Doğru, Orman Mühendisi Ziya Aydemir ve Emre Kahraman çıktı.

Harmancık Belediye Başkanlığı için Şirfan İpek ve Hülya Gedik olmak üzere 2 isim Belediye Başkanı Yılmaz Ataş’ın karşısında adaylık başvurusu yaptılar.

……                  …….

VE AK PARTİ’DE BÜYÜKŞEHİR….

Ve son olarak belediyelerin en büyüğü ve başı olan Büyükşehir için bir tane isim resmi başvuruda bulundu. Sadece Bursa kamuoyunun değil Ankara siyasetinin ve bürokrasisinin yakından tanıdığı Deniz Üzülmez.

Benim Büyükşehir’de favori adayım. Tek başına yıllardır muhalefet bayrağını elinde tutan sosyal medya mecralarını biz gazetecilerden daha aktif olarak kullanan Deniz Üzülmez’i bu konuda tek geçiyorum

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları