30 Ekim 2022 - Pazar

Otomobil yapamazsınız dediler, bakın yaptık!..

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 8 dk.
188 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Hatırlıyorum, çok değil.  27 Aralık 2019 yılında Sakarya’da  “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu” tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen elektrikli otomobil C-SUV ve C-SEDAN’ın ilk tanıtım toplantısı sonrası demişlerdi ki;

Bu proje bitmez. Bunlar İtalyan kopyası, Türk tasarımı değil. Fabrikayı kuramazlar. AK Parti’nin seçim yatırımından başka bir şey değil.”

Ama o fabrikanın içerideki istemezükler ile muhalefetin tüm karşıtlığına rağmen tam 7 ay sonra 18 Temmuz 2020’de Gemlik’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından temeli atıldı.

O gün de aynı cenah aynı nakaratı tekrarlamıştı:

Göreceksiniz 2 yılda burası bitmez. Bitirtmezler. Bu yerli değil göz boyama. Otomobili üretseler bile bataryasını nasıl yapacaklar? Bataryasını dışarıdan alırlarsa bunun adı yerli üretim olur mu? AK Parti göz boyuyor

İşte o bitmez, açtırmazlar denilen fabrika 29 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyetin 99. Yılında muhteşem ve çok anlamlı bir törenle açıldı.

O istemezük cenahı, muhalefet partilerin liderleriyle beraber aynı koroda buluşmuşlar, şimdi de bırakın bu milli gururu görmezlikten gelmeyi, çamur üstüne çamur atıyorlar.

 Diyorlar ki:

“ Bu otomobilin parçalarının yüzde 49’u dışarıdan, motoru Almanya’dan, bataryası  Çin’den yabancı ortaklıklı. Bunun neresi yerli? Montajdan başka bir şey değil. AK Parti’nin seçim yatırımı”

 

 *****                 *****

Onlar çamur atmaya devam ededursunlar, şunu rahatlıkla söyleyeyim:

İki gündür benim edindiğim izlenim Türk halkının çoğunluğu “TOGG”un gururunu, heyecanını yaşıyor”

Ben de o tarihi anlara şahitlik eden ve gururu yaşayanlardanım. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 99. Yılında TOGG’un Gemlik Kampüsü’nde bulunan ve öğrendiğim kadarıyla 3 bine yakın şanslı davetli gurubu içindeydim.

Yerli otomobil heyecanını yansıtmak amacıyla son yıllarda tanık olduğumuz müthiş bir lansman düzenlenmişti. Törenin baştan sona şaşırtıcı, ilgi çekici ve büyüleyici olduğunu söyleyebilirim.

Öncelikle yoğun güvenlik önlemlerinin alınmasına rağmen daha önce davetliler ile gazetecilerin Cumhurbaşkanı’nın katıldığı programlardaki gibi öyle sıkı üst araması, kimlik taraması ve ya xray cihazları gibi sıkı ve bunaltan aramalardan geçmeden rahatlıkla tören alanına girilmesi şaşırttı.

Akabinde daha salona girer girmez o Anadolu Ateşi adı verilen ilk yerli otomobilimiz kırmızı renkteki C-SUV ‘la karşılaşmak o kadar heyecan verici idi ki, hemen yanında bulunan beyaz renkli Pamukkale, onun 5 metre ilerisindeki mavi renkli Gemlik’in önünde medyaların canlı yayın yarışı ile davetlilerin fotoğraf çektirme sırası görülmeye değerdi. 

Elbette, bu gururu yaşmak ve Devrim’den sonraki ilk yerli otomobilimizin önünde hatıra fotoğrafı çektirerek tarihe şahitlik etmek herkese nasip olmayacak bir fırsattı.     

1961’de üretilerek ilk yerli otomobil heyecanını başlatan Devrim otomobili de sahnedeki yerini almış ve yarım kalan hikayesi 61 yıl sonra Anadolu Ateşiyle tamamlandığı için bir başka mağrur duruştaydı.

*****             *****

İlk yerli otomobilin banttan inişi için hazırlanan törene katılanlara gelince;

Salona ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başta olmak üzere neredeyse kabinenin tüm bakanları katılırken,  İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, muhalefet partilerinin genel başkanlarının davet edildikleri halde gelmediği törene İYİ Parti’den Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu’nun katılması dikkat çekerken, sanat ve iş dünyasından tanınmış pek çok isim hazır bulundu.

Bursa’dan ise;

Bursa Valisi Yakup Canbolat,  AK Parti’nin 11 milletvekili, eski bakanlardan Faruk Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz,AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve il yönetim kurulu üyeleri, AK Parti İlçe başkanları, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile Bursa iş dünyasının tanınmış isimleri, medya temsilcileri ve gazeteciler ilk gördüklerim içinde yer alırken, CHP’den ise sadece Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ile İYİ Parti’den İl Başkanı Selçuk Türkoğlu vardı.

Törene katılanların profilini de belirteyim. Kesinlikle iddia edildiği gibi AK Parti propagandasına dönüşen bir partili topluluğu yoktu. Dedim ya, davetliler içinde yabancı konukların yanısıra iş ve sanat dünyasından, özellikle TOBB’un 81 ilinden gelen oda ve borsa başkanları ile her kesimden isim vardı. Bunun bir seçim propagandasına dönüştüğünü belirtenlerin son derece yüzeysel ve basit, içi boş eleştiri yaptığını belirteyim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tanıtımını yaptığı ilk yerli otomobilimizin tanıtımında ayrıca enbursa.com olarak canlı yayınla bu gurur gününü okurlarımıza yansıtmaya çalıştık. BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ı, AK Parti Bursa il Başkanı Davut Gürkan’ı konuk ettik. Onların da bu tarihi günün gururunu yaşamaktan duydukları heyecanı her hallerinden belli idi.

Neticede 61 yıl sonra gelen bu gurur hepimizin. Bize bu heyecanı yaşatan başta Cumhurbaşkanımız Erdoğan olmak üzere, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki girişim grubunun 5 babayiğidine, TOGG Ceo’su Gürcan Karakaş’a, Türk mühendislerine, Türk işçilerine bir vatandaş olarak sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.

Yerli otomobilimiz artık yeni yüzyılın eşiğinde yeni çağın otomobili olarak bir başlangıç…  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları