30 Mart 2022 - Çarşamba

Bursa’ya neden hiç Rus gelmez ki?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
300 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Yaklaşık 2.5-3 ay önce yani daha Rusya Ukrayna’ya girmemişken, yüzde 54’lere varan enflasyon ve hayat pahalılığı ile beraber ülke olarak umudumuz  yaz aylarında döviz girdisi ve tarımsal ürünlerin  artmasıyla ekonominin can suyuna kavuşacağı yönünde idi.

Bu yıl ki beklenti;

Pandemi sonrası turizmde rekor kırmaktı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya’ya göre  45 milyon ziyaretçi ile 35 milyar dolar girdisi sağlamamız kaçınılmazdı!

Zira geçen yıl TÜİK verilerine göre 30 milyon turistle 25 milyar dolar gelir elde etmiştik.

Evdeki hesap çarşıya uymadı. Rusya Ukrayna Savaşı başlayınca biz tüm tarafsızlığımıza rağmen bu savaştan ciddi anlamda etkilendik.

Çünkü unumuzu Rusya’dan, yağımızı Ukrayna’dan almanın ötesinde her iki ülke bizim turizmimizde önemli bir Pazar. Rusya 1. sırada, Ukrayna 3. sırada. Ortada ise Almanya var.

TÜİK verilerine göre, geçen yıl Rusya’dan ülkemize 4 milyon 656 bin turist gelirken, 3 milyon 13 bin ile Almanya ve 2 milyon 55 bin ile Ukrayna takip etti.

 

 

O yüzden;

TURSAB bu yıl 7 milyon Rus ve 2 buçuk milyon Ukraynalı bekliyordu. Hatta  erken rezervasyonlar turizm sektörünü yaz ayları için umutlandırmıştı, Mayıs ayında acentalardan yeni rezervasyonlar bekliyorlardı ki,  Rus saldırılarıyla  ülke vatandaşının kaçtığı Ukrayna’da  seyahat acentaları diye bir aracı kurum kalmadığı için, yeni rezervasyon umudu hayal oldu.

Ama Rusya umudu hala devam ediyor. TÜRSAB yetkilileri henüz Rusya’dan bir tane bile rezervasyon iptali gelmediği gibi, Avrupa’nın ve Amerika’nın bu ülkeye uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Türkiye’nin  ciddi bir Pazar alanı olarak ortaya çıktığını söylüyor  ki, gerçekten sevindirici bir durum…

Yani, Ruslar Antalya ve çevresine akın ederken, Muğla ve Bodrum tarafları da yerli turistlere kalıyor.

Peki ya Bursa?

Antalya ve Bodrum kadar şanslı mı?

Hayır, hiçbir dönem bu şansın küçücük bir kısmını dahi yakalayamadı.

Üstelik  Bursalı iş adamları Rusya’yı ve Ukrayna’yı tavaf ederken, Ruslar Bursa nerede bilmezler.

Dün saban Misi’de TÜRSAB Bursa Şube Başkanı Murat Hallaçoğlu başkanlığındaki yeni yönetimin bir değerlendirme toplantısı vardı.

Sordum.

Bursa’ya gelen turist sayısı ne kadar?” diye. Çünkü Bursa’ya gelen turist sayısı bir türlü net değil.

O da zaten elindeki istatistiklere rağmen bu konuda net olamadı.Sadece 2020 ‘den rakam verebildi.

 Dedi ki:

“2020 yılında 865 bin 22 yerli, 170 bin 640 yabancı turist geldi. Toplamda 1 milyon 35 bin 662. Bursa’da günlük konaklama 1.6 olduğu için ve Bursa’ya daha çok günlük turist geldiği için bu rakamı  tam net olarak ortaya koyamıyoruz”

O yüzden Bursa’nın turizmdeki ana pazarını daha ziyade Ortadoğu ülkeleri Kuveyt ve Katar  oluşturuyor.

TÜRSAB bu pazarı genişletmek için 2022 yılı hedeflerine önce  şehir içi turizmi canlandırma projesi ile meslek  gruplarına şehir turlarını, ardından da köklü bağlarımızın bulunduğu Balkan ülkelerini almış.

Yine Gastronomi turizmini de bu sene 18-19 Haziran tarihlerinde ilk defa başlatmak istiyorlar. Bir kültür yolu güzergahında Bursa’nın lezzetlerini öne çıkaracaklar mış.

Neticede;

Yeni yönetim heyecanlı olduğu için güzel programlar ve projeler ortaya koşmuşlar. İnşallah kağıt üzerinde kalmaz…

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları