08 Kasım 2020 - Pazar

19 yılda kimler geldi, kimler geçti?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
1124 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

AK Parti’nin bugünlerde il kongresi öncesinde il başkanlığına yönelik yaşadığı tartışmalar aslında 19 yıldır kamuoyunun yakından takip ettiği ve bildiği süreçlerden pek farklı değil…

 

Şöyle ki;

 

İktidar Partisinin 19 yılda il başkanlığı koltuğuna tam 9 isim oturdu. 7’si atanmış ve seçilmiş il başkanı olarak, 2’si de ara dönemlerde vekaleten görevde bulundu.

 

Bunlar sırasıyla, Şevket Orhan, Mehmet Tunçak, Hayrettin Çakmak, Nagıp Vardar, Sedat Yalçın, Cemalettin Torun ve Ayhan Salman.

 

 

Cafer Yıldız ile Murat Akdeniz vekaleten kısa süreli il başkanı olarak görev yaptılar.

 

Süreçleri çok yakından takip ettiğim için biliyorum. Ya her kongre öncesinde ya milletvekilliği için boşalmalarda ya da görevden almalarda haftalarca bugünkü gibi il başkanlığı tartışmaları yaşanmıştı.

 

2001’de parti kurulduğunda “Bursa il başkanı kim olacak?” sorusu için havuzda tam 300 kişinin ismi vardı. Haftalarca pek çok isim telaffuz edildi ve en son Şevket Orhan isminde karar kılındı.
 

AK Parti’nin kongrelerinde istişare mekanizması uygulanır. Üzerinde mutabık kılınan tek adayla kongrelere gitmek AK Parti’nin ana iskeletini oluşturan Milli Görüş çizgisinin bir özelliğidir.

 

Buna rağmen AK Parti’de bu teamülü bozan 2 adaylı 2 il kongresi yaşandı. (Bu 2 kongreyi yoldaş Yüksel Baysal’a özellikle hatırlatmak isterim. Sürekli AK Parti’nin kongrelerinin demokratik olmadığını söyleyerek algı yaratıyor)

 

****

 

Birisi, 2003 yılındaki 2. Olağan il kongresi idi. Partinin kurucularından Necmi Akosman, genel merkezin adayı Hayrettin Çakmak’ın karşısına Atatürk Spor Salonu’ndaki kongrede ikinci aday olarak liste çıkardı. Tüm ikna çabalarına rağmen listesini çekmeyen Akosman 608 delegenin 74’ünün oyunu alırken, Çakmak 534 oyla il başkanı seçildi.
 

İkincisi de;

 

2012 yılındaki il kongresi idi.  Dönemin Başbakanı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı Atatürk Spor Salonu’ndaki kongrede Şevket Orhan ile Sedat Yalçın il başkanlığı için karşı karşıya geldiler. Şevket Orhan salonun dört bir tarafına astırdığı pankartlara ”İpi koptuğu yerden düğümleyeceğiz” sloganını yazdırmıştı. Kongreyi genel merkezin desteklediği Sedat Yalçın ezici üstünlükle kazandı.
 

Yine Mayıs-2009 yılındaki kongreye gidilen süreçte “il başkanı kim olacak?”sorusu kamuoyunu uzun süre meşgul etti. İl Başkanı Hayrettin Çakmak 2007 genel seçimlerinde milletvekili adayı olarak listeye girdiğinde yerine Cafer Yıldız vekaleten atandı. Başarılı bir il başkanlığı yaptığını da belirtmeliyim. Kongreye 2 gün kala Cafer Yıldız ile Sedat Yalçın adaylıklarını açıkladı.  Genel merkezin tek adaylı kongre talebi üzerine saatler kala her ikisi listelerini geri çekmek zorunda kaldılar ve aradan Nagıp Vardar sürpriz isim olarak çıktı.
 

Nagıp Vardar Bursa’nın yeni il başkanı oldu olmasına ama bu sefer bir buçuk yıllık il başkanlığı koltuğunda en tartışılan isim olarak rahat oturamadı. Lise mezunu olduğunun ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalarda ki, bu konuda dahlimin olduğunu, buradan üzülerek belirtmeliyim kendisine de bir özür borcum var çünkü sonradan gördük ki il başkanlığında bu kural uygulanmadı.
 

Vardar, tam 14 ay sonra genel merkezin talebi üzerine il başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı ve yerine Sedat Yalçın il başkanı olarak atandı.    

 

****

 

Yine,  15 Temmuz sonrası Cemalettin Torun da en çok tartışılan il başkanı oldu. Torun’u tartışmaya açan yönetimindeki bazı isimlerdi. Parti içi kavga Bursa’da büyük bir değişim operasyonunu getirdi. Önce Cemalettin Torun görevden alındı yerine partililerin dahi pek ismini bilmediği Ayhan Salman atandı. Sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe görevden alındı.


İlk etapta teşkilatların ve kamuoyunun büyük desteğini alan bu yeni yapılanma çok geçmeden yerini parti içinde eski ve yeni ayrışmasına, ötekileştirmeye, dar alanda politika yapmaya ve adam kayırmacılığına dönüştü. AK Parti’nin tarihinde görüldüğü gibi eğer bir kişinin koltuğu tartışılmaya başlanıyorsa artık o koltukta rahat oturulmuyor.
 

İşte özellikle son 3-4 gündür teşkilatlarda yoğun şekilde çalkalanmaya neden olan il başkanlığı makamına yönelik tartışmalar Aralık ayında yapılması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı kongreye yönelik arayıştan başka bir şey değil…
 

AK Parti geçmiş yıllarda olduğu gibi bu süreci de yara almadan atlatacak. Devam ya da tamam noktasında tartışmaları sonlandırıp, yola devam diyecektir. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları