06 Aralık 2020 - Pazar

Borçlu abonelerin elektriği, suyu ve doğalgazı yine kesilmesin!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
745 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Eminim sizler de akşam saatlerinde dışarıdaki o ağır havayı farket mişsinizdir. Havalar soğumaya başladığı son 20-25 gündür dışarıda ağır bir yanık kokusu var. Hani Bursa’da doğalgaz kent genelinde yaygınlaşmadan önce yani bundan 20 yıl kadar önce diyelim, havamızın kirli olduğu gibi…

 

Ben size söyleyeyim bu yanık kokusu sobalardan çıkan isin ta kendisi…

 

Çünkü siteler haricindeki yerleşim yerlerinin pek çoğunda doğalgaz sobalarının yerini bildiğimiz odun, kömür sobaları aldı ve evlerin bacalarına bakın, basbayağı kara duman tütüyor.

 

Neden mi?

 

Çünkü, ya doğalgazları kesik ya da yüksek faturalarla karşılaşmamak için yakmıyorlar!

 

Bir süredir merak ediyordum “ne kadar kişinin doğalgazı kesik?” diye…

 

O cevap dün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın soru önergesine verdiği cevapla geldi.

 

Erkan Aydın sayesinde Türkiye genelinde 592 bin 523, Bursa’da 34 bin 112 ailenin borcundan dolayı doğalgazının kesik olduğunu öğrendik.
                               

*****                         *****                               *****

 

Dikkatinizi çekerim bu sayı Eylül sonu itibariyle.

 

Son 2 ay dahil değil. 2 ayın rakamlarının bu sayıyı yukarılara çekeceği kesin. Çünkü, geçen yıl üst üste gelen doğalgaz ve elektrik zammı ile üstüne eklenen pandemi dönemi, yediden yetmişe hepimizin alım gücünü düşürdü.

 

Hele ki şu son iki ayda ülke ekonomimizin pandemiden dolayı yaşadığı sıkıntının kolay kolay telafi edilemeyeceği de ortada iken;
Vatandaş çaresiz doğalgaz yakmak yerine ısınmak için ya elektrikli battaniyeleri, ya elektrikli ısıtıcıları ya da kömür, odun sobasını tercih eder oldu.

 

Haklı mı, sonuna kadar haklı.

 

Ama asıl sorun, asıl sıkıntı bundan sonra.

 

Zira, şimdilerde yeniden başlayan sokağa çıkma yasaklarıyla beraber yeniden evlere kapanmış olmanın ortaya çıkaracağı geçim sıkıntısı ile borç yükünün artacak olması.
                               

 

*****                                  *****                          *****

 

Hükümet, Mart-Haziran aylarında pandemiden dolayı  vatandaşların ödenemeyen doğalgaz ve elektriklerinin kesilmeme kararını almıştı. Bursa’daki 34 bin abonenin doğalgazının kesikliği Haziran ayından sonraki konut ve işletmelere ait olduğu ortada…

 

Şimdi ise zaten kesik olan doğalgaza bir de elektrik ve su faturaları eklenecek. Hele ki işletmeleri kapalı olan esnaf ile işyeri sahiplerinin  bu faturaları ödeme sıkıntısı çekeceği kesin.

 

“Peki ne yapılacak? “Derseniz vatandaşın şu şartlarda yapacağı bir şey yok. Gözler hükümetin, önümüzdeki günlerde açıklaması beklenen ki, umutla beklendiğini belirtmeliyim destek paketinde.

 

Küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere, esnafa ve tabii ki memur ve emekliye yönelik ekonomik destek paketi açıklamasında, bu borcundan dolayı kapalı olan doğalgaz abonelerinin taksitlendirilerek kullanıma açılması ve önümüzdeki 3 aylık dönemde faturaları ödenmeyen elektrik, su ve doğalgaz abonelerinin bir öncekinde olduğu gibi esnek davranılarak kesilmemesi…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları