22 Nisan 2022 - Cuma

Nilüfer Belediyesi’nde de tercihler değiş miş!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 11 dk.
359 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Mesleğimiz gereği yıllardır belediyeleri takip ederiz, yıllık icraat toplantılarına katılırız da;  daha bu yıla kadar projeleri içinde tarım, hayvancılık ve gıdanın ön plana çıktığı bir icraat dönemi ne gördük ne de duyduk.
Malum. Bir tarafta iklim değişiminin yarattığı küresel açlık krizi, diğer tarafta Ukrayna-Rusya Savaşı’nın getirdiği gıda krizi.
Durum böyle olunca, belediyeler de kapımıza dayanan bu küresel kriz için Tarım Bakanlığı’ndan çok önce pozisyonlarını almaya başladılar. Hâlbuki “milli ve yerli” tarım politikaları çok önceden oluşturulmalı ve uygulanıyor olmalıydı. Ülkemizin yaşadığı gıdadaki fahiş fiyat artışı, etin kilosunun 150-200 tl’ye dayanması tamamen bu politikasızlıktan kaynaklanıyor.

Bir ay önce Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, görevdeki 8. yılını değerlendirdiği toplantıda projeleri içinde ağırlık olarak tarımsal faaliyetlerini öne çıkarmıştı:
“ Belediyeye ait araziler, park ve refüjlerde zeytin ağaçları diktik, buralardan elde ettiğimiz zeytinleri zeytinyağı olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Şimdi de ay çiçek yağı için 85 dönümlük araziye Ayçiçek ektik, Temmuz-Ağustos’ta hasadını yapacağız, yağ çıkaracağız, Ekim ayında da aynı araziye karakılçık buğdayı ekeceğiz, değirmende öğütüp un olarak dağıtımını yapacağız”
Dün katıldığımız Nilüfer Belediyesi’nin 3. yılı değerlendirme toplantısında da gördük ki, tarım öncelikli çalışma hedefleri içinde yer alıyor.
                                        *****                               *****
Şöyle ki;
Nilüfer Belediyesi 2001 yılını Gıda Yılı ilan etmişti.” Herkes için eşit, ulaşılabilir sağlıklı gıda” sloganıyla 185 farklı yerli tohum toprakla buluşmuş ve hasadı yapılmıştı. 2022 yılı da “İklim Yılı” ilan edildi.
Dünkü toplantıda dağıtılan kitapçıkta tarımsal faaliyetleri içeren projelerden bazıları şunlar:

--İlave ata tohumlarını yaygınlaştırma çalışmalarında da Tohum Kütüphanesi devreye sokulmuş, envantere 575 tohum girmişti. Bu kapsamda geçen yıl 35 çeşit tohumdan 25 bin paket tohum üretilip dağıtılırken, bu yıl  daha yeni  40 çeşit tohumdan 15 bin paket tohum üretimi yapılıp çiftçiye dağıtıldı..
--Yine, köylerde kadın dernekleri ile kooperatiflerinin ürettiği yöresel ürünler NİLKOOP vasıtasıyla da,  sayıları 9’a çıkan Nilüfer Bostan Satış noktalarında satışa sunulurken,  balkon tarımını teşvik amacıyla da 400 bin sebze fidesi dağıtımı yapıldı.
Başkan Turgay Erdem’in sunumuna gelince;
İftar sonrası önce kısa bir barkovizyon gösterisi yapıldı. Başkanın 2021 yılı içinde yaptığı çalışmaları görsel olarak özetleyen bu sunumda ilk konu yine tarımdı. Önce Fadıllı Köy’ünden İsmail Duman’ın tarlasında yaptığı konuşma verildi.
Dedi ki:
Köylü, üretici olmazsa açız. Nilüfer belediyesi biz üreticiler için eğitim kursları düzenliyor, ben de bu kurslara katıldım, faydasını gördüm. Şimdi daha bilinçli üretim yapıyorum”.
İsmail Duman’dan sonra diğer tarım ve gıda üzerine belediyenin yaptığı çalışmalar aktarıldı. Masada yanımda oturan meslektaşım Okan Tuna’ya dönerek”Nerden nereye? 90’lı yıllarda Nilüfer Belediyesi’nin çamurlu yollarının asfaltlanması belediyenin en önemli icraatlarındandı. 2000’li yıllarda modern kentleşmesi idi, şimdi köylerine yönelik yapılan eğitim ve bilinçli tarım  ile tarım arazilerindeki üretim hedeflerini konuşuyoruz” dedim.

O’da “haklısın, günümüzün tercihi tamamen tarımsal üretim üzerine geliştiği için belediyelerin de projeleri değişim gösterdi”dedi.
Belediye Başkanı Turgay Erdem yaptığı konuşmada da;
En çok sanayi alanlarındaki emlak vergileri ile katı atık bedellerinin Büyükşehir’e devrinden yakındı.
Şu durumda 90 milyon TL’lik bütçe kaybımız var” dedi.
Sadece yerelde Büyükşehir Belediyesi’ni şikayet etmedi,  genelde de devlet yatırımlarından Nilüfer’in  hiç faydalanamadığını söyledi.
İşte bu noktada bir hususu belirtmeliyim ki;
Son 3 yıldır Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ne özel ne de devlet yatırımlarını buna belediyelerin yatırımları da dâhil yapılmasına izin vermiyor…
                                *****                            *****
NOSAB’ta  Gastro Sanayi’de düzenlenen iftar programına eski  Belediye Başkan Faruk Baykal, CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, İyi Parti il Başkanı Selçuk Türkoğlu, İyİ Parti İl Başkan Yardımcısı Nevzat Kocakurt, belediye başkan yardımcıları,  daire müdürleri, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda basın mensubu katılırken, bir önceki Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın katılmayışı dikkat çekti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları