24 Eylül 2019 - Salı

İtalyan denizcileri de büyülendi!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
1246 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar iyi ki Bursa'ya Panorama 1326 Fetih Müzesi'ni kazandırmış da, hem Bursa'nın "müze" algısında itibarını kurtarmış, hem de bu alanda örnek teşkil edecek yeni bir yol açmış oldu.

 

Tam 1 yıl önce 1 Kasım 2018'de hizmete açılan ve 15 Şubat 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gezerken "Mustafa n'aptın böyle?" diyerek hayranlığını dile getirdiği Panorama 1326 Fetih Müzesi, görenleri büyülemeye devam ediyor. Bugüne kadar tam 600 bin kişi tarafından gezilen müzenin pazar günü Avrupa'dan çok önemli ziyaretçileri vardı.

 

Mudanya Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın davetlisi olarak bir haftalığına eğitim çalışması için İtalya'dan gelen Güney Sahilleri Sahil Güvenlik Jandarma ekiplerinden oluşan bir grup, pazar günü müzenin ziyaretçileri arasında yer aldı. Müze Müdürü Orhan Molla Salih'in rehberliğinde Panorama'yı gezen İtalyan denizcileri hem alanında Türkiye'de bir ilk olan görkemli dizayndan hem de Osmanlı'nın kuruluş tarihinden müthiş etkilendiler.

 

 

Bursa'da tiyatro 140 yaşında.

Tiyatro sanatına yabancı olduğum için gerçekten bilmiyordum. Dün Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu'nun 6. sezon açılışı toplantısında öğrendim. Bursa'da tiyatro tam 140 yaşında imiş.

 

Yani Cumhuriyet'ten çok önce. 

Gazeteci büyüğümüz araştırmacı-yazar Murat Kuter'in anlatımına göre İstanbul'dan sonra Anadolu'daki ilk tiyatro 15 Eylül 1879 tarihinde dönemin Bursa Valisi Ahmet Vefik Paşa tarafından Hisar'da Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nin karşısındaki yerde açılmış. Yılın 9 ayı açık, 3 ayı tatil imiş.

 

Bursa Osmanlı Tiyatrosu'nun ilk ömrü maalesef kısa sürmüş.

1882'de Vali Ahmet Vefik Paşa görevden alınıp yerine Zühtü Paşa getirilince, tiyatro perdelerini kapatmak zorunda kalmış.

 

 Bursa her zaman ilklerin şehri olmasına rağmen her alanda bir bahtsızlık almış başını gidiyor. Burada da öyle. Halbuki 140 yıllık geçmişi bulunan tiyatronun bugün Bursa'yı tam anlamıyla bir sanat ve  kültür merkezi yapması gerekiyordu. Dönem dönem iş başına gelenlerin vizyonsuzluğu bu kenti sanat ve kültür anlamında hep geriye taşıdı. Rahmetli Hikmet Şahin döneminde ülkenin sinema oskarına aday olan İpek Yolu Film Festivali de Recep Altepe tarafından ilk kaldırılan hizmet oldu!

 

Bildiğim kadarıyla Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu projeyi yeniden hayata geçirip Bursalı sanatseverlerin önüne koyacak.

 

                              ******                          ******       

              

Kent Tiyatrosu'nun sezon tanıtımına gelince:

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem tarafından Yüzüncü Yıl Mahallesi'nde Yüzüncü Yıl Eğitim ve Sanat Merkezi'nde yapılan tanıtıma Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız, Sibel Özer, Remzi Çınar ve Engin Yener ve Nilüfer Belediyesi Tiyatro Müdürü Meral Kaya ile tiyatro ekibi katıldı.

 

Kent Tiyatrosu, 2 Ekim'de "Hayali'nin Hayali" oyunuyla sezonu açacak. Bu yıl 2 çocuk olmak üzere 9 oyun sergilenecek. Her yıl yapılan geleneksel Tiyatro Festivali ise bu yıl 7 aya yayılarak izleyicisiyle buluşmayı hedefliyor. Ayrıca, Bursa'da tiyatronun kuruluşunun 140. yılı nedeniyle de özel bir sergi etkinliği var. 3 Ekim'de Nazım Hikmet Kültürevi'nde "Hoş Bir Sada, Ahmet Vefik Paşa Sergisi"  1879'dan 1957'ye kadar olan tiyatro serüvenini anlatıyor.

 

Başkan Turgay Erdem bu yıl tiyatroyu daha geniş kitlelere yaymak amacıyla bilet fiyatlarını, çocuklar için 10, büyükler için 15-20 TL tuttuklarını belirtirken, özel bir uygulamadan da bahsetti:

 

"Bu yıl tiyatroya gedemeyen çocuklar ve yaşlılar için ilk kez askıda bilet uygulaması yapıyoruz. İzleyicilerimiz fazladan bilet alarak bu uygulamadan yararlanabilecekler"

 

Bildiğim kadarıyla Bursa Devlet Tiyatrosu da perdelerini 1 Ekim'de Haldun Taner'in unutulmaz eseri "Keşanlı Ali Destanı"  oyunu ile açacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları