12 Aralık 2022 - Pazartesi

Doğu ve Güneydoğu’ya hiç bu açıdan bakmamıştım…

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
182 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

AK Parti’nin Bursa siyasetinde etkili olup, gerek genel merkezde gerekse de bakanlıklarda ve kurumlarda görev yapan Bursalı siyasetçi sayısı bir elin parmağı kadar az. İçişleri Bakanı Baş Danışmanı Harun Akın, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tunçak ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu Üyesi İsmail Aydın ilk etapta sayabileceğim isimler.

Kendi özgül ağırlıkları da bulunan bu isimler hem Bursa hem de Ankara siyasetinin ve tabii Türkiye siyasetinin de nabzını en iyi tutanlardan.

Bu anlamda geçtiğimiz hafta Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde teşkilat toplantılarına katılan AK Parti Siyasi ve Hukuki işler Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tunçak’ı aradım.

Zira son dönemde benim en çok merak ettiğim Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde AK Parti teşkilatlarının içinde bulunduğu durum idi.

Tunçak’ı aradığımda Batman’da teşkilat toplantısında idi. 

Çıkışta aradı:

“Siyasi ve Hukuki işler Başkanlığı olarak bölge toplantıları yapıyoruz. Geçen hafta Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis birim başkanlarımızla Gaziantep’te benim başkanlığımda bölge toplantısındaydık. Bu hafta da Batman’da Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Mardin Siyasi ve Hukuki işler başkanlarıyla bir aradayız.”

Kendisine önce genel durumu sordum:

“Ben bu bölgelere 20 yıldır sık sık geliyorum. İl başkanı olarak da Milletvekili olarak da geldim. Yalnız  şu son gelişlerimde  bölgenin müthiş bir rahatlama içine girdiğini gördüm. Terörden arındırılmış olması vatandaşa huzur getirmiş. Motivasyon artmış, dolayısıyla güvenli ortam yatırımı ve istihdamı getirmiş. Batı da ne varsa burada da var dersem abartmamış olurum. Malum bu bölgeler tarihin medeniyet merkezleri. AK Parti iktidarının yol, baraj ve tarihi yapıları restorasyon projeleri de bölgeye yabancı turistlerin akınına yol açıyor.”

 

Ekonomik sıkıntının Doğu ve Güneydoğu’daki yansımasını da sorduğumda şu cevabı verdi:

Tabii ekonomik sıkıntı Türkiye’nin genel sorunu ve hatta global. Ama buralarda tarım ve hayvancılıkta iş yükü daha yoğun olduğu ve yerleşik halkın geçimi genelde buralardan sağlandığı için batıya göre yaşam bir nebze daha rahat. Halk da Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a karşı büyük bir güven var. Diyorlar ki: “Yaparsa yine Erdoğan yapar, çözerse yine o çözer”.

Tunçak konuşmamızda şu konunun altını çizdi:

Ben birim başkanlarımızla 5 ay önce de Batman’da, Gaziantep’te, Şanlıurfa’da bölge toplantıları yaptım. O dönemle şimdiki gezilerimi kıyasladığımda AK Parti teşkilatlarının daha motivasyonunun arttığını, bölge halkının da başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümete destek çıktığını görüyorum”

Tunçak, teşkilat toplantıları yanı sıra gittiği il ve ilçelerde kanaat önderlerini, STK’ları ve çarşı pazarı da gezdiğini söyleyerek, sadece partililerden değil, vatandaştan da şikayet ve istekleri not alıp bunları raporlandırdıklarını  da anlattı.

Tunçak’ın aldığı notlardan 3 tanesi özellikle dikkat çekici.

Biri;

“ AK Parti teşkilatlarının en büyük şikayetlerinden birisi bölgedeki bürokratların yapılan yatırım ve projeleri kendilerine mal etmeleri. Sanki kendi beceri ve kendi imkanlarıyla yapıyorlar diyorlar”.

İkincisi;

Her bölgenin bir yöresel kıyafeti var. Bu bölgede de yerleşik halkın giydiği yöresel kıyafet  bürokratlar başta olmak üzere batı bölgemizde de algıdan dolayı PKK kıyafeti olarak damgalanıyor. Oysa bu kıyafeti giyen sade vatandaşın terörle hiçbir bağı yok. Teşkilat mensuplarımız bu algıdan son derece rahatsız. Algıyı kırmamız gerekiyor. “

Üçüncüsü;

Bu seçimler batıda Cumhur ittifakı ile Millet ittifakı arasında geçecek olarak biliniyor. Burada ise  Cumhur ittifakı ve HDP arasında geçiyor. Çünkü bölge halkında endişe hakim. Seçimleri Millet İttifakı’nın kazanması durumunda Doğu ve Güneydoğu bölgemizde kamu çalışanları ile bürokrat atamalarının HDP onayından geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Böyle bir ihtimal başta güvenlik olmak üzere tüm kazanımları yok edecektir. Kurtarılmış bölge görüntüsü verecektir.  İyi Parti ile CHP’nin halkın endişesine karşı net açıklama yapmamaları ise korkuları daha da arttırıyor”.

Açıkçası batıda yaşayan biri olarak hiç bu şekilde düşünmemiştim. Özellikle en son paragraf, her açıdan ele alınması gereken bir durum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları