AK Parti kongresinde “değişim” beklentisi boşa çıktı!

Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -AK Parti’de 12 Ekim’de ilçe kongreleriyle başlayan kongre süreci dün itibariyle olağan büyük kongre ile tamamlandı. Türkiye’yi yeni döneme hazırlayacak olan yeni yönetim dün itibariyle göreve başladı.
Kurulduğu günden bu yana hem parti içinde hem kabinede hem de ülkenin yapısal teşkilatlanması ile kurumların politikalarında reformların, değişimlerin, yeniliklerin partisi olarak bilinen AK Parti, son milletvekilliği ve belediye başkanlığı seçimlerinde olduğu gibi bu kongresinde de isimler noktasında şaşırttı.
Zira;
İlçe başkanlıklarında yüzde 65, il başkanlıklarında yüzde 75 değişim oranını yakalayarak, hatta Bursa il kongresinde de yüzde 80 değişim oranıyla teşkilatlanma yapısında büyük bir tazelenmeye giden AK Parti için, doğal olarak kongre öncesi MKYK ve MYK’da büyük bir değişim beklentisi ortaya çıkmıştı.
O yüzden kulisler günler öncesinden hareketlenmişti.
15 Temmuz’dan sonra gerçekleştirilen 21 Mayıs 2017’deki olağanüstü büyük kongreden itibaren parti yönetiminde görev alan “yıllanmış” isimlerin yerine saha adamı ve partinin hafızasına sahip yeni isimlerin getirileceği, parti yönetiminde milletvekili ağırlığının azaltılacağı gibi pek çok değişim senaryoları oluşturulmuştu.
Neticede dün yapılan büyük kongrenin hem bu kapsamlı değişim beklentilerini hem de partiye emek vermiş sahada ağırlığı olan eski partililerin dönüşü anlamında boşa çıkardı diyebiliriz.
Çünkü;
Partinin 75 kişiden oluşan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda 36 isim yerini korurken, 39 yeni isim girdi. Değişim oranı yüzde 52’lerde kaldı.
Listede yer alan Bursalı isimler de değişmedi. Efkan Ala ve Önder Matlı MKYK’da, Büşra Koyuncu da Merkez Disiplin Kurulu’nda yeniden yer aldı.
2 dönemdir AK Parti Başkan Vekili olarak görev yapan Bursa Milletvekili Efkan Ala MYK’da da yerini korudu.
Partinin en üst yönetim organı MYK’da (Merkez Yönetim Kurulu) yani Başkanlık Divanı’nda da değişim yüzde 49’larda kaldı.16 olan Başkan Yardımcılığı sayısı 19’a yükseltilirken, 9 yeni isim girdi.
2018’yılından bu yana Teşkilat Başkanlığı görevini yürüten Erkan Kandemir, MYK dışında kalan 9 isimden biri olurken, yerine Ahmet Büyükgümüş geldi.
Yine 2017’den bu yana önce AR-GE, sonra da Tanıtım ve Medya Başkanlığı görevini yapan Hamza Dağ da MYK dışında kalarak, yerini Faruk Acar’a bıraktı.
Her iki isim de MKYK’daki yerini korudu. Bu 2 ismin önümüzdeki Kabine revizyonunda bakan olarak görev alacağı da konuşuluyor.
KABİNE REVİZYONU DA YAZA KALDI
Akabinde teşkilatlarda yaşanan bu büyük değişimin kabineye de sıçrayacağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi bazı bakanlıkların 2’ye bölüneceği, bu revizyonun da Ramazan Bayramı sonrası gerçekleştirileceği konuşulmuştu.
Dünkü kongre sonrası Kabine revizyonunda da değişimin sınırlı olacağı ve haziran ayına sarkabileceği ifade edilmeye başlandı.
“EN MUHALİF VEKİLLER” DE AK PARTİ SAFLARINDA
AK Parti’nin büyük kongresi sadece kapsamlı değişim beklentisinde değil isimler bazında da şaşkınlıkları ve tabii ki hayal kırıklıklarını beraberinde getirdi.
İYİ Parti'den istifa ederek AK Parti’ye transfer olan 5 milletvekili, Konya Milletvekili Ünal Karaman, İstanbul Milletvekilleri Mehmet Salim Ensarioğlu ve Seyithan İzsiz, Ankara Milletvekili Kürşat Zorlu, Konya Milletvekili Ünal Karaman’ın;
Yine Gelecek Partisinde istifa edip AK Parti’ye katılan, Ankara Milletvekili Nedim Yamalı ve Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun’un ve Yeniden Refah Partisi'nden istifa eden Abdurrahman Akyüz ve İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu’nun da ayaklarının tozuyla Erdoğan’ın MKYK’sında yer almaları teşkilatlarda büyük şaşkınlığa yol açtı.
Özellikle de;
Ak Parti iktidarı ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi’nin icraatlarına, Meclis’te Cumhur İttifakı’nın oyları ile geçen tüm yasalara karşı aktif olarak muhalefet etmesiyle tanınan Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Prof. Dr.Serap Yazıcı Özbudun’un, AK Parti kongresinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini kaldırması tam anlamıyla şaşkınlık yaratırken, sosyal medyada da attığı eleştirel twitleri gündem oldu.
“Parlamento çoğunluğu, siyasal muhalefeti ve toplumu hukuksuzluğa, anayasasızlığa, alıştıran bir tutum sergilemektedir” ( 16/07/2024)
“Hukuk devleti olamıyoruz. Torba yasalarla yamalı bohça gibi kanunlarımız oluyor”.(16/07/2024)
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi, bu otoriter yolsuzluk düzenini kurmak için icat edildi”(1/09/2022)
Gazeteci Cansu Çamlıbel’e verdiği röportajda “bugünün 12 Eylül rejiminden farkı yok”” Türkiye başkanlık sistemini serbestçe tartışamamanın bedelini ödüyor, bizlere ekran yasağı konuldu”
“Aslına bakansanız ben Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş arzusunu hiçbir zaman anlayabilmiş değilim” ”Bahçeli’nin 50 artı 1 itirazıyla ilgili soru işaretlerim var, yarın ne yapacak bilemeyiz””Erdoğan başörtüsünü popülist emellerle propaganda malzemesi haline getirmek istiyor, bu tuzaklara düşmemeliyiz”.diyor.
Röportajlarına, sosyal medya paylaşımlarını uzun uzun inceledim, daha ağırları da var, dün Erdoğan’a ve partisine ağır ithamlarda, eleştirilerde bulunan Serap Hanım, kısa sürede ne oldu da “tam tersine dönüş” yaptı ve AK Parti’nin fikirlerini benimsedi?
Koltuk baldan tatlıdır diye boşuna söylenmiyor. Bunları da hem parti teşkilatları hem de halk zaten çok iyi görüyor, tanıyor.