14 Mayıs 2024 - Salı
Bu üniversitenin mezunları havada kapılıyor
Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
253 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Geçtiğimiz cuma günü Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar Mimar Sinan Yerleşkesi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Rektör dışa dönük, sosyal birisi. Yaklaşık 4 ay önce de Bursa medyasını tek tek gezmiş hem tanışmış hem de yeni projeleri hakkında bilgilendirmelerde bulunmuştu.
Son basınla olan buluşmasında gördük ki göreve atandığı 16 ay içinde bir hayli uzun yol katetmiş.
Yanına yönetim kadrosundan Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ve Genel Sekreter Selim Uzun’u da alan Rektör Çağlar, önce yenilikçi devlet üniversitesi mottosunda çalışma hedeflerini 3 sacayağına oturttu:
“Yenilikler, başarılar ve hedefler…”
Rektör Çağlar bu başlıkları tek tek açtı.
Benim yaklaşık bir saati geçen konuşmasında altını önemle çizdiğim başlıklar oldu.
Birincisi, BTÜ’yü akademik olarak kenarda tutmak yerine kentle bütünleştirme amacı, “Biz sahada olmayı amaçlıyoruz” diyen Rektör bu anlamda kentin sorunlarına yabancı olmadıklarını ve çözüm yollarında her zaman yerel dinamiklerle beraber çalışmak istediklerini söyledi.
İkincisi, üniversiteyi robotik sistemler, yapay zekâ ile endüstri merkezi haline getirmek istiyor.
“Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezimizde; tamamı BTÜ tarafından geliştirilen Yapay Zekâ Tabanlı Mobil İnsansı Robot ile birlikte 6 farklı robot bulunuyor. Robotların, yazılım geliştirme çalışmaları sürüyor.”
Üçüncüsü ki benim en çok önemsediğim konu, üniversiteden mezun olanların hemen istihdam içinde yer almaları. Yani bu üniversitenin çocukları diploma aldıktan sonra işsiz kalmıyor. Rektör Hoca’nın söylediğine göre daha okul bitmeden sanayiciler tarafından seçiliyorlar.
“BTÜ’den mezun olan öğrencilerin yüzde 91’i bir yılın sonunda işe yerleşiyor. Öğrencilerin büyük bir kısmı kendi alanlarında istihdam ediliyor. İşverenlerin yüzde 92.5’i BTÜ’den mezun olan öğrencilerden çok memnun. YÖK’ün açıkladığı ‘işveren memnuniyet oranında’ ise BTÜ ilk 3 üniversite arasında yer alıyor.”
Dördüncüsü, akademik anlamda uluslararası denklik hedefi. Ki, 5 yıllık tam akreditasyon. Çocukların onca iyi eğitimden sonra Türkiye dışında diplomalarının geçersiz olmasına bakarsak bunu gerçekleştirdiğinde bile Türkiye’de en çok tercih edilen devlet üniversitesi olacak demektir.
‘TÜRKAK tarafından 2 yıl akreditasyon alan üniversitemizin hedefi tüm alanlarda kaliteyi önceleyerek, 5 yıllık tam akreditasyon almak. Hedeflerimizden biri de Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olarak uluslararası alandaki çalışmalarımızı daha da artırmak.”
Beşincisi, Türk yurdu Balkanlarda üniversitenin bir fakültesini açmak.
“Bursa aynı zamanda Balkanlar’dan yoğun göç alan bir kentimiz. Burada fakülte açmak BTÜ olarak önce bize yakışır, YÖK başkanımızla paylaştık. Bunun için bürokratik alt yapı çalışmalarına başladık.”
Altıncısı, BTÜ’yü 7/24 Yaşayan Kampüs yapmak.
“Öğrencilerimizin kampüste daha çok nitelikli zaman geçirmelerini istiyoruz. Nitelikli vakit geçirecekleri bir eğitim kafe oluşturacağız. Spor aktiviteleri için yer belirliyoruz.”
Yedincisi, Teknik Üniversiteler Birliği’ni kurmak ve merkezini de Bursa yapmak.
”11 teknik üniversitemiz var. 25 Mayıs’ta 11 rektörümüzü burada BTÜ’de misafir edeceğiz ve Teknik Üniversiteler Birliği’ni kuracağız”.
Bursa Teknik Üniversitesi’nin 11 bin 254 öğrencisi ile 916 personeli bulunuyor. Üniversite bu hedeflerini gerçekleştirdiğinde akademik olarak parlayan üniversite olacak…
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları