17 Mayıs 2019 - Cuma

Ortaokuldan liseye geçtikçe bağımlılık artıyor!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
1444 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Adı sanal ölüm tuzağı.

2 yıl önce Rusya'dan kaçak linkler üzerinden tüm dünyaya yayılmış, 10-14 yaş grubu çocukları hedef alan ve ülkemizde de özellikle son bir yıl içinde 100 civarında peş peşe gizemli çocuk intiharlarının ana nedeni olarak gösterilen Mavi Balina oyunu bunlardan biri.

Sosyal medya ağları üzerinden çocuğu yakalıyor ve 50 günlük oyun içinde komutlarla çocuğu bir anlamda hipnotize ediyor. 50. bölümde oyunu kaybedersen ölüm!

Ocak ayında Adana'da 13 yaşında bir kız çocuğu ailesinin iddiasına göre bu oyun yüzünden intihar etmişti. Yine Hatay'da da bir çocuğun bu yüzden intihar ettiği haberi medyada yer aldı.

Nisan ayında da önce Van'da 14 yaşındaki bir çocuk kayalıklardan uçuruma atlayarak intihar etti. İntiharına neden bu oyun gösterildi. Birkaç gün sonra da Aydın'da bir aile 14 yaşındaki çocuklarının bilgisayarında Mavi Balina oyunu oynadığını gördü. Hemen elinden bilgisayarı almaları üzerine çocuk tepkisini intihar ederek gösterdi.

Bursa'da da bu oyun bağımlılığından kaynaklı ölüm haberleri medyada yer aldı.  

Geçen yıl şubat ayında 16 yaşındaki (A.P.) arkadaşıyla Mavi Balina oynadıktan sonra evinin yanındaki halı sahaya giderek tellerine kendini astı.

Yine 5 ay önce aralık ayında Gemlik'te 12 yaşındaki E.B. odasında doğal gaz borusuna asılı olarak bulundu. Polis, bu oyunla ilişkilendirip bilgisayarına el koydu.

Ve yine bir intihar da son dakika polisin müdahalesiyle önlendi. Haber sitelerinde de yer alan olayda görgü tanıklarının ifadesine göre gün boyu Mavi Balina oynadığı iddia edilen A.E. isimli 27 yaşlarındaki genç, aniden gece saat 23.00 sıralarında evinden çıkıp sokakta "Mavi Balina oyunu oynadım, zamanım yok intihar edeceğim" diyerek bağırmaya başladı. Sağa sola koşturan ardından kayıplara karışan genci bir süre sonra polis buldu. 

                                     ******                           ******                         ******

Bu şekilde internetin, sosyal medya ağlarının ve sanal oyunların bilinçsiz, aşırı ve kötü kullanımı sonucu ortaya çıkan sorunun adı "İnternet bağımlılığı" Uzmanlara göre bu bir hastalık. Hem de çağımızın salgın hastalığı. Çünkü kişinin beden ve ruhsal yapısı ile sosyal yaşamını etkiliyor ve tedavi edilmediği takdirde ölümlere kadar götürebiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye çapında internet bağımlılığı ile ilgili bir araştırması veya tedavi amaçlı destek çalışması var mı? Bilmiyorum ama Bursa'nın var.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan'la geçen hafta Bursa'daki sağlık yatırımları hakkında konuşurken Bursa'da ilk defa Türkiye'ye örnek olacak şekilde çok kapsamlı "internet bağımlılığı" ile ilgili 2 ayrı araştırma yaptıklarını, tespit edilen çocuklara destek verdiklerini söyledi.

İlk araştırma Nisan-Haziran 2018 arasında, BTSO'nun Eğitim Vadisi Okulları'nda eğitim gören 2107 öğrenci üzerinde yapılmış. Çalışma sonucunda 295 öğrencide (14,0) internet bağımlılığı tespit edilirken, cinsiyet ayrımında kız öğrenciler (14,1) ile erkek öğrencilerde (14,0) benzer oranlarda bulunmuş.

Akan "Ortaokul çağındaki çocuklarda internet bağımlılığı 10,4 iken bu oran lise döneminde 18,8'e kadar çıkmaktadır. 10-14 yaş aralığındaki çocuklarda internet bağımlılığı 11,7; 15-18 yaş grubunda bu oran 15,0 olarak bulunmuştur. Adolesan yaş grubundaki öğrenciler yani 10-19 yaş arası yaklaşık 40'ı günde 3 saatten fazla internette vakit geçirmektedirler" derken, şu ayrıntıya da dikkat çekti:

"Çalışma grubundaki adolesanların anne ve babalarının eğitim düzeyleri ile çocuklarının internet bağımlılığı durumu arasında ilişki bulunmamıştır."

Akan, çalışma sonucu BTSO kampüsündeki tüm öğrencilere internet bağımlılığı konusunda eğitim verdiklerini, saptanan 295 öğrenci ve velileriyle yüz yüze görüşmelerin yapıldığını, Osmangazi Sağlıklı Hayat Merkezi'nde psikoterapiye katılmayı kabul eden 52 öğrencinin tedavisinin sürdüğünü söyledi.

                         ******                      ******                         ******

İkinci çalışma ise henüz yeni. Osmangazi'deki tüm lise 1. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan aynı araştırma sonucu da şöyle:

29 Nisan 2019 tarihi itibarıyla tarama kapsamında bulunan 13 bin öğrenciden 10 bin 512'sinde internet bağımlılığı taraması yapılmış olup, riskli grupta bulunan 721 öğrenci tespit edilmiş. Sağlık Müdürlüğü'nce psikologlar tarafından okullarında yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiş ve 171 öğrenci ile de Osmangazi Sağlıklı Hayat Merkezi'nde psikososyal destek görüşmeleri başlatılmış.

Sonuçta Sağlık Müdürü Akan, bu konuyla ilgili tarama ve bağlı farklı çalışmaların kademeli olarak devam ettirildiğini ve Sağlık Bakanlığı'nın da Bursa'daki bu çalışmayı diğer illere örnek gösterdiğini söyledi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları