09 Eylül 2022 - Cuma

BTSO’da Burkay ile yola devam

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
213 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı tüm borsa ve odaların Ekim ile Kasım aylarında seçimleri var. Bu kapsamda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın seçimleri de 1 Ekim’de yapılacak.

BTSO seçimleri büyük olasılıkla tek adaylı geçecek, çünkü Mart 2013’den bu yana BTSO Başkanlığını yürüten İbrahim Burkay ‘ın dışında henüz bir başka isim dillendirilmiyor. Çakması da beklenmiyor.

Ayrıca önümüzdeki kısa süreçte  bir başka aday çıksa da şansının çok fazla olacağını sanmıyorum. Çünkü, hem iş dünyasından yansıyan olumlu değerlendirmeler hem de önceki akşam Burkay’ın Sheraton Otel’deki bir nevi adaylık açıklamasına dönüşen geniş katılımlı buluşması yeni dönemde de başkan olarak yoluna devam edeceğini gösteriyor. 

*****                  *****

Burkay’ın bu 3. seçimi olacak.

İlk dönemi alışma şeklinde idi açıkçası pek istediği gibi verimli geçtiği söylenemez. 2. dönemi için atılım ve yatırım dönemi oldu diyebiliriz. Bursa onun sayesinde “Bursa büyürse Türkiye büyür “ sloganı ile daha bir farkındalık yaratıp, 16 milyar dolar ihracat rakamıyla ülkeye katma değer sağlayan İstanbul’dan sonra 2. sanayi bölgesi oldu.

Yani, içlerinde bizim köşe yazarımız Yüksel Baysal’ın başını çektiği belli kesim itiraz etse de ki onlar  daha ziyade Bursa’nın artık sanayi şehri potansiyelinin durdurulması gerektiği görüşündeler, lakin o tren 60 yıl önce kalktığı için artık büyüme durdurulamaz, Burkay Bursa’ya sanayinin gelişiminde level atlattığı için genel olarak  başarılı bir başkan durumunda değerlendiriliyor.

Gökmen Uzay ve Havacılık Üssü GUHEM, Kirazlıyayla’da yapımı tamamlanmak üzere olan Uludağ  Yaşam ve Eğitim Merkezi, bünyesinde MESYEB’i barındıran BTSO Teknoloji ve Eğitim Adası, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi, BursaTeknoloji Koordinasyon ve AR-GE Merkezi, OSB Teknokent, URGE Projeleri, KOBİ OSB, BTSO Üniversitesi, Bursa Finans ve Ticaret Merkezi ile  TEKNOSAB büyük yatırımlardan sadece  ilk başta gelenler.

Hele ki TEKNOSAB’ı tek kelime ile geçmemek lazım.

Çünkü, 25 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin en büyük yatırım projeleri içinde yer alan TEKNOSAB, önceki gece Sheraton Otel’deki sunumda da İbrahim Burkay’ın söylediği üzere Türkiye’nin ilk OSB’si  Bursa OSB ‘nin 1960 yılında faaliyete geçmesinin ardından Bursa’da  61 yılın sonunda kurulan ikinci OSB  özelliğinde. Türkiye’de teknolojik OSB olarak benzer örneği yok. Bursa-Karacabey yolu üzerinde 2019’da alt yapısına başlanan dev sanayi bölgesinde bacalar 2021’de tütmeye başladı. Sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir sistem. Şu anda 3 vardiyada 2 bin kişinin istihdam edildiği TEKNOSAB’da  hedef 200 bin istihdam, 40 milyar dolar  ihracat.

******                   ******

Burkay’ın başkanlığındaki BTSO’da sadece bunlar yapılmadı.

Sunumundan altını çizdiğim çarpıcı örneklerden birkaçı:

 “Biz 2013’de göreve geldiğimizde Bursa’da sadece Kitap Fuarı ile Tarım Fuarı vardı ve yerel ölçekte idi. Biz şimdi 18 tane uluslararası fuar gerçekleştiriyoruz.

“2013’de 19 AR-GE merkezi vardı, şimdi 161”.

16 makro proje ile yola çıktık, 60 makro proje gerçekleştirdik

Bursa’nın toplam yüzölçümü 10 bin 880 km kare. Bunun yüzde 44.6’sı orman alanı, yüzde 30.9’u tarım, yüzde 2.3’ü  mera, yüzde 5.4’ü akarsu ve göl, gölet, yüzde 6.7’Si yerleşim alanları, yüzde 2.3’ü turizm alanları. Sanayiye ayrılan pay ise  sadece binde 8. Oysa Almanya toplam yüzölçümünün yüzde 4.4’ünü sanayiye ayırmış.OECD ortalaması ise yüzde 2.2. “

*****         *****

Başta da belirttiğim üzere Sheraton Otel’de Burkay’ın  yeni dönem için adaylık açıklaması yemeği beklenilenin üzerinde ilgi gördü.Aslında  BTSO’da toplam 70 meslek komitesinde görev yapan üyeler ile, meclis yönetimi ve iş dünyasının temsilcileri davetli idi. Ancak davet yoğun ilgi gördü ve yemeğin düzenlendiği salon yeterli kalmayınca dışarıda bir başka salon daha açıldı.

Geceye, iş dünyasının temsilcileri, basın mensupları ile davetlilerin yanısıra AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan da katıldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları