23 Ocak 2024 - Salı

Yalçın, tepki oyları için yeni adres mi?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 6 dk.
201 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Siyasi kulislerde de ifade edildiği gibi bu yerel seçimler gerçekten çok sürpriz gelişmelere gebe…

Nasıl ki:

İYİ Parti’nin Bursa’da Selçuk Türkoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilmesi CHP cephesi için hoş olmadıysa, Yeniden Refah Partisi’nin AK Parti’nin eski il Başkanı Sedat Yalçın’ı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı göstermesi de Cumhur İttifakı’nın da son dakika sürprizi olarak sıkıntıya yol açtı.

-Sedat Yalçın aradan sıyrılır mı? Büyükşehir belediye başkanı olarak o koltuğa oturur mu?

Daha önce de yazdım, çok zor. Büyük bir sürpriz olması gerekiyor. Ancak dengeleri ciddi olarak değiştireceği kesin…

Bu bağlamda önceki gün Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ın veda toplantısında bir araya geldiğimiz araştırmacı Recep Güven’e göre, "Yalçın iyi bir ekip, iyi bir çalışma ile yüzde 21‘leri yakalayabilir.”

Tabii bana bu rakam şimdilik çok uçuk, kaçık geldi.

Ancak…

Bu anlamda kimse karnından konuşmasın. Benim özellikle AK Parti cephesinde isminin kulislere yayılmasıyla beraber edindiğim izlenim, gördüğüm şu ki,

Bu tarafta büyük bir tepki oyu var, daha doğrusu  bu kadar beklemiyordum ama nasıl oluştuysa AK Parti seçmeni ki bunlar öyle yürür, gezer oylar değil, bilinçli seçmen kitlesi. Çoğunluğu da milli görüş ve liberal, demokrat kesimin oluşturduğu sandığa gitmeme kararında idi. Ya da gidip boş oy kullanacaktı.

Sedat Yalçın bu kesim için yeni bir adres oluşturdu.

…………

İşte bu noktada, dün akşam Yeniden Refah Partisi’nin Almira Otel’deki aday açıklama toplantısına katılan çok sayıda basın mensubundan biriydim.

Başlangıçta evet salon öyle çok dolu değildi. Kendisini Kestel girişinde karşılayan uzun konvoyda gelenler de salonu tıka basa doldurmaya yetmedi.

AK Parti cephesinden birlikte uzun yıllar siyaset yaptığım bir dostla konuşurken dedi ki:

Burada salonun dolu ya da boş olması o kadar önemli değil. Yeniden Refah Partisi’nin zaten oy oranı belli. Yüzde 3.5 Bursa’da almış. Sedat Yalçın’ın ekibi olarak biz salonun dolmayacağını biliyorduk, bizim için önemli olan sandığa gidecek AK Partili dostlarımız. Onlar buraya gelip görüntü vermek istemediler. Zaten doğru da olmaz. Bir fişleme ile karşılaşmaktan çekindiler. Ama biliyoruz ki bu salonun dışında on binlerce oy şimdiden bizim hanemizde”

Kendisine tepkiyle baktım.

Sordum;

“Biz derken?”

“Yeniden Refah’a mı geçtin sen de?” dedim

Cevabı şu oldu:

“Hayır, ben AK Partiliyim. Cumhur İttifakı içinde yerim belli. Bugüne kadar Reis’in dışında kimseye oy vermedim. Bundan sonra da vermem. Ama bu seçimler Reis’in seçimleri değil. Kenti yönetecek başkanın seçimi. Bu seçimler Ankara’da Cumhurbaşkanımızın etrafını sarmış bir ekibin güç dayatmasına karşı sessiz tabanın cevabı olacak. Ayrıca bu parti Cumhur İttifakı’nın en büyük destekçisi. Ben Milli Görüş geleneğinden geliyorum. Oyum asla sola gitmedi, gitmez de.”

………… 

Yeniden Refah Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın’ın konuşmasına gelince;

Öyle siyaseten görmeye alıştığımız heyecanlı bir konuşması olmadı. Yalçın hitabet ustası değil. Ama  konuşmasının içeriği  dolu dolu idi.

“Bursa nerede kalmıştık?” diye söze başladı.

Kentin tarihi özelliğinden girdi, küresel göç yolları üzerinde olduğunu söyledi.

Tarım kenti, sanayi kenti dedi. Yeşil OSB’yi Türkiye’de de ilk olarak Bursa’da uygulayacaklarını, trafik sorununun çözümü de dahil olmak üzere pek çok sıkıntıyı dengeye oturtmak için kentin doğru planlanması gerektiğini söyledi. Bursa’nın deprem bölgesi olduğu için bir an evvel güvenli konutların yapılmasını, rantsal dönüşüm için değil deprem riski için kentsel dönüşüme acilen başlanması gerektiğini vurucu cümlelerle anlattı.

Sonra da toplumların kendini ifade etme özgürlüğü olduğunu, eleştirilerin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini, kapsayıcılık ve şeffaf yönetim ilkelerinin de demokratik yönetimin olmazsa olmazı olduğunu söyledi ve bu seçim sürecinde bunlara bağlı kalacağını özellikle vurguladı.

Bunların dışında son cümlesi ilk seçim sözü oldu:

“Su faturalarında yüzde 40 indirim yapacağım”

Yalçın’ı bu ilk toplantısında Ankara’dan bu yana YRP Genel Başkan Yardımcısı Naim Öztürk, İl Başkanı Murat Kolancı, MKYK Üyesi Mesut Yıldız eşlik ederken,  ailesi de yalnız bırakmadı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları