09 Ağustos 2024 - Cuma

Sanayiciler vergi ödemiyor mu?

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 5 dk.
123 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Türkiye’de şöyle bir algı yapılıyor.

“Sanayicilerin bazıları hiç vergi ödemiyor.”

Buna ilave olarak yerelde de deniliyor ki:

“İçlerinde Bursa’dan da tanınmış isimler ve fabrikalar var” 

Yani “bazı sanayi firmaları, bazı tanınmış isimler ve bazı oda başkanları devlet tarafından kayırılıyor. Vergileri siliniyordenmek isteniyor.

Hatta son günlerde medyada Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç , Ege Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’ın son 2 yıldır kurumlar vergisi ödemediği, bu listenin içinde BTSO Başkanı İbrahim Burkay ‘ın da olduğu yazılıp çiziliyor.

Buna göre;

İbrahim Burkay 2017, 2022’de hiç vergi ödememiş, geçen yıl da 135 bin 6 lira kurumlar vergisi ödemiş”

Bu iddiaları duydukça, gazetelerde okudukça bu sefer doğal olarak  ” devletin gücü bize mi yetiyor” diyorsun…

Ben de aynı zamanda 20 yıldır medyada şahıs firması statüsünde işverenim. Böyle durumlarda mali müşavirime patlıyorum. Kendisi kız kardeşim olur. Defterlerimi tutarkenhiç affı yoktur.

Her vergi ödeme zamanı aramız açılır:

“Bana çok vergi çıkarıyorsun, bak bu kelli felli adamlardan daha fazla vergi ödüyorum. Benim fabrikam mı var, ihracat mı yapıyorum? diye ( Eğer gerçekten BTSO Başkanı Burkay, geçen yıl 135 bin lira vergi ödemişse ben ondan emin olun daha fazla ödemişimdir! O yüzden kızmak hakkım değil mi?)

Bana her defasında söylediği,

“Sen bunlara inanma. Vergi anayasal yükümlülük. Vergi mükellefi ister şahıs ister kurum olsun kazancına göre öder. Devlet vergisini kuruş da olsa mutlaka alır.”

Hukukçu oğlum da uluslararası “büyük dörtlü (big four)” olarak adlandırılan danışmanlık firmalarından biri KPMG’ninAnkara Ofisi’nde denetçi olarak çalışıyor.

Ona da sordum.

“Bursa’da ihracat yapan çoğu firma sahip olduğu cirolar gereği bağımsız denetime tabiBu firmaların finansal tabloları her yıl bağımsız denetçileri tarafından doğruluğu ve gerçekleri yansıtıp yansıtmadığı bakımından sıkı bir şekilde denetleniyor. Vergi ödememe gibi bir şey söz konusu dahi olamaz. Kaldı ki çoğu vergi mevzuatına uyum açısından dışarıdan vergi danışmanlığı hizmeti alıyor.”Dedi.

……               …..

Evet, devlet vergisini mutlaka alır ama istinai haller dışında…

Hatta, Bulgaristan, Mısır, Türki Cumhuriyetleri gibi ülkeler bizim sanayicilerimize devlet başkanı nezdinde davette bulunuyorlar.” Gelin bizde fabrika kurun” diye. İşçilik ücretleri bize göre daha ucuz, planlı sanayi arsası, elektrik, su, doğalgaz muafiyeti vb. pek çok cazip şartlar sunuyorlar.

Niye gitmesin ki?

Bizim devletimiz de sanayinin gelişmesi, ihracatın artması için yatırımcılara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “özel sanayi bölgeleri” ile imalatına göre  “özel yatırım teşvikleri” sağlanırken Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da vergi indirimi imkanı tanıyor.  

İşte bu kapsamda 2017 ile 2022 yılları arasında yapılan yatırımlar kurumlar vergisinden yüzde 100 indirimli olacak şekilde düzenlemeye gidildi.

Hatta 2023’te bu oran yüzde 80’e indirildi.

Bursa’da üretim ve ihracat yapan çoğu sanayicimiz gerek imalatı ve gerekse ihracatı ile bulunduğu bölgesel teşvikler gereği bu teşvik ve istisnalardan o yıllar içinde yararlandı.

İbrahim Burkay da görüldüğü gibi kayırıldığı için değil, yasal mevzuat gereği yatırım teşviği ve yüzde yüz kurumlar vergisi istisnasından yararlanan isimlerden. Ayrıca teşvik almak, teşvikten yararlanmak çok da kolay değil. Bunun pek çok prosedürü var.

O yüzden Burkay ya da bir başka sanayiciye vergi ödemedi demek, doğru bir yaklaşım değil…

…….                ……

Dipnot:

"5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geçici 9 uncu madde ile mükelleflerin 2017, 2018 ve 2019 takvim yıllarında gerçekleştirdikleri imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için yatırıma katkı tutarlarının 15 puan artırımlı, indirimli kurumlar vergisi oranın da %100 uygulanmasına imkantanınmıştır.

Cumhurbaşkanına, söz konusu maddede yer alan süreyi bitiminden itibaren, sürenin bitimini takip eden her bir takvim yılı itibarıyla ayrı ayrı ya da birlikte beş yıla kadar uzatma yetkisi verilmiştir.

Bu yetki 29/12/2019 tarihli ve 1950 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kullanılmış ve kurumlar vergisi yönünden 2020, 2021 ve 2022 yıllarında yapılan yatırım harcamaları için; yatırıma katkı tutarlarının 15 puan artırımlı ve indirimli kurumlar vergisi oranının %100 uygulanmasına imkan tanınmıştır.

2023 yılında da bu oran yüzde 80 olarak uygulandı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları