30 yıl aradan sonra o cami yeniden ibadete açıldı
Bursa medeniyetler beşiği diyoruz ya, aynen öyle. Sözde değil. Pek çok tarihi ve kültürel mirası yeniden sosyal yaşamın içine sokma mücadelesinde bir eser daha kültürel envantere eklendi.

Cennet Yüzer Cankılıç
cankilic@ritimhaber.com -Özlüce Köyü Camii.
Söz konusu tarihi eser, yaklaşık 200 yıl önce yani 1800’lü yıllarda Özlüce Köy’ünde Rum Ortodoks Kilisesi olarak inşaa edildi. Kurtuluş Savaşı’ndan hemen sonra Yunanistan’da yaşayan Müslümanlara yönelik baskıların artması sonucu iki ülke arasında azıklıklarla ilgili görüşmelerin yapılması kararlaştırıldı.
İsviçre’nin Lozan kentinde Lozan Barış Anlaşması için hazırlıklar sürerken, Yunanistan ve Türkiye arasında 30 Ocak 1923’te 19 maddeden oluşan Mübadele Anlaşması imzalandı.
Bu anlaşma gereği başta İstanbul, Bursa, Tekirdağ ve Balıkesir olmak üzere Anadolu’da yaşayan Rum Ortodokslar ki, sayıları 1 milyon 200 bin civarında Yunanistan’a, Yunanistan’da bulunan 500 bin civarındaki Müslümanlar da Türkiye’ye göç edecekti.
Bu kapsamda, yani zorunlu göçte Bursa ve kazalarında bulunan 34 bin civarındaki Rum’un Mudanya’dan Yunanistan’a gemilerle gönderildiği bilinmekte.
İşte Özlüce Köy’ünde de Rum Ortodoks Kilisesi olarak kullanılan, tarihi yapı mübadelenin hemen sonrasında buraya yerleşen Türk mübadillerin ihtiyacının karşılanması için camiye dönüştürüldü.
19. yüzyılın tarihi mimari dokusunun dışında, yerleşkesinde kareye yakın dikdörtgen planı ile benzerlerinden farkındalık gösteren cami 90’lı yıllara geldiğinde artık harabe durumundan dolayı kullanılamaz hale bürünmüştü.
Restorasyon çalışmaları yapılmak üzere 1995 yılında cami ibadete kapatıldı.
….. …..
Caminin bundan sonraki hikayesi ise tam bir kurumlar çatışmasına dönüştü. Yerelde olduğu için bir dönem belediyeye geçti, sonra yine diyanete oradan da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na. Süreçte camide istenilen ve beklenilen yenilenme, dönüşüm gerçekleşemedi.
Taa ki, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bünyesine geçene kadar…
Bölge Müdürü Haluk Yıldız, yüksek inşaat mühendisi kimliğiyle caminin dönüşüm projesinin bir an evvel hayata geçirilmesi çalışmalarını başlattı. Kurumlardan gerekli bürokratik izinlerin alınmasıyla beraber camide 20023 yılında restorasyon çalışmaları başladı ve bir ay önce de tamamlandı.
Geçtiğimiz Cuma günü 30 yıl aradan sonra kılınan ilk cuma namazıyla beraber cami ibadete açıldı. Caminin ilk cemaati ise bir hayli kalabalıktı.
Köyün yaşlısı, genci, çocuğu yıllar sonra camilerinin kapısından içeriye akın ederken, Bursa Milletvekili Refik Özen, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Vali Yardımcıları Mustafa Kılıç ve Rıza Gençoğlu, İl Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin Tuncer, Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan başta olmak üzere Nilüfer İlçe Kaymakam Vekili Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, Nilüfer ilçe Emniyet Müdürü Ali Osman Aydın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hayrettin Eldemir, İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, Ak Parti Nilüfer ilçe Başkanı Furkan Alpaslan, Köy Muhtarı Burak Sazlık’tan oluşan siyasi ve mülki erkan da hazır bulundu.
Ev sahipliğini Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız’ın yaptığı caminin yeniden ibadete açılış töreninde İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır’ın dualarıyla kurdela kesilirken, cemaate namaz sonrasında benim de içinde olduğum Dinçer Akyel’in başkanlığındaki Osmangazi Yörük Türkmen Derneği olarak aşure ikramında bulunuldu.