29 Ekim 2020 - Perşembe

Fotoğraftaki yanlışlığı düzelteyim… Bunlar onlar değil!

Yazar - Cennet Yüzer Cankılıç
Okuma Süresi: 4 dk.
931 okunma
Cennet Yüzer Cankılıç

Cennet Yüzer Cankılıç

cankilic@ritimhaber.com -
Google News

Dün öğleden sonra AK Parti kulislerinde camide çekilen bir fotoğraf cepten cebe atılarak “Bu nasıl bir saygısızlıktır?” denilerek paylaşımlarda bulunuldu.

 

Söz konusu fotoğraf, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Tayakadın Mahallesi’ndeki Kefensüzen Camii’nde çekilmiş. 

 

O camiyi biliyorum. 

 

Doğanbey Toplu Konutları’nın arasında sıkışmış kalmış, 570 yıllık camii 3 yılın ardından Mevlüt Kandili’nin olduğu gün yeniden ibadete açıldı.

 

İçeriden çekilen fotoğrafta ön saflarda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Başkanı Ayhan Salman, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Keskin ile Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez’in de bulunduğu az sayıdaki partili dua ederken görünüyorlar. Erkeklerden oluşan cemaatin hemen arka tarafında ise iki bayan oturuyor. 

 

Bayanların başları açık.

 

 

****

 

İşte dün parti kulislerinde tepkilere yol açıp cepten cebe paylaşılan, elden ele dolaşan bu görüntü neredeyse infial yarattı diyebilirim.

 

Çünkü uzaktan çekildiği için tam olarak görünmeyen bu iki bayanın birinin Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı, diğerinin de Belediye Meclis Üyesi olduğu iddia edildi.

 

Ve “Nasıl olur da AK Partili iki üst düzey yönetici camiye başörtüsü takmadan girer ve erkeklerin yanında saf tutar? Bu Allah’ın evine saygısızlık” olarak algılandı.  

 

Fotoğrafa ilk baktığınızda gerçekten böyle bir algı çıkıyor. Zira sadece bizim dinimize has bir durum değil, camiye girerken ayakkabılar çıkarılır, kadınlar başlarını örterler. Allah’ın evi olarak tabir edilen, İster büyük ister küçük toplu ibadet mekanı olan camilere girerken sadece kadınlar başlarını ve açık yerlerini örtmez, erkeklerde, çocuklar da kılık kıyafetlerine, oturuş ve kalkışlarına, konuşmalarına mutlak surette dikkat ederler.

 

Sadece bu İslam coğrafyası için geçerli değildir. Yabancı turistler de camii statüsündeki tarihi eserleri ziyaret ederken mutlaka başlarını örterler. Çünkü bunun bir saygı olduğunu bilirler. Hatta çoğu caminin kapı girişlerine asılan tabelalarda yazılı uyarı şeklinde yer alır.

 

Ayrıca camilerde kadınlarla erkeklerin ibadet yaptığı yerler ayrıdır. Birlikte namaz kılınmaz, dua edilmez. En basiti gidin şimdi Ulucami’ye içeriye bir bakın…

 

 

****

 

Aslında ben de fotoğrafı görünce ilk etapta bu yanılgıya düştüm. Uzaktan saç, baş benziyor.

 

Oysa işin aslı, gerçeği bu değil…

 

Fotoğrafı büyültüp daha dikkatlice bakınca camide protokol dua ederken hemen arkalarında saf tutan bu iki bayanın iddia edildiği gibi AK Parti’nin iki üst düzey yöneticisi değil, aksine iki genç gazeteci bayan olduğunu gördüm.

 

İddiaların odağında bulunan bu iki bayanı haksız yere zan altında bırakmak hiç doğru değil. O yüzden dün parti kulislerinde büyük tepki toplayan iki isme yönelik haksız itham ve iddiayı, yanlış algıyı düzeltirken,  genç meslektaşlarıma da küçük ama önemli bir uyarıyı da yapmak isterim.

 

İster gazeteci olalım, ister Başbakan ya da Cumhurbaşkanı veya inançsız, fark etmez, bu ülkenin toplumsal değerlerine saygı duymak zorundayız. İbadethanelerde görev yaparken de oranın manevi huzurunu bozacak, dini değerlerle örtüşmeyen görüntülerden de şahsi olarak imtina etmeliyiz.

 

Tabii ki gazeteci olarak sonuçta bu size kalmış bir tercih meselesi…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları