Tüketici isyanda! Doğal gaz faturaları neden uçtu?

Doğal gaza peş peşe gelen zamlardan sonra havaların aniden soğuması tüketicinin yüksek fatura ile karşılaşmasına neden oldu. Bazı tüketiciler "Dağıtım firmaları soğuk havalarda faturaları şişiriyor" iddiasında bulundu. Sektör kaynakları ise "Doğal gaz, fiziki şartlara göre değişim gösteriyor. Soğuk havada sayacınıza yansıyan değer farklı oluyor. Bu yasal olarak belirlenen bir katsayıya göre hesaplanıyor" bilgisini verdi.

Ekonomi Yayın: 24 Ocak 2020 - Cuma - Güncelleme: 24.01.2020 15:11:53
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1444 okunma
Google News

Son dönemde artan enerji maliyetlerine havaların soğuması da eklenince tüketiciler yüksek doğal gaz faturaları ile karşılaştı. Tüketicilerin son iki ayda çok yüksek faturalarla karşılaşmasının ana nedeninin 2019 sonunda yapılan zamlar olduğunu söyleyen sektör kaynakları, toplamda yüzde 40'lık zammın üzerine havaların aniden soğuması ile bu durumun daha da fazla hissedildiğini söyledi. Bazı tüketiciler faturalara yansıtılan tüketim bedellerinin gerçek tüketimlerini yansıtmadığını, firmalar tarafından soğuk havalarda farklı bir hesaplama yapılarak faturaların 'şişirildiğini' iddia etti.

 

DÜZELTME YAPILIYOR 

 

Sektör kaynakları bu durumu şöyle açıkladı: "Soğuk havalarda gazın ölçümünün farklı yapıldığı doğru. Doğal gaz sıkıştırılabilir özellik taşıyan bir gaz. Basınç ve sıcaklık farklı olduğu zaman ölçümde bir düzeltme yapılması gerekiyor. Çünkü doğal gazın ölçümünde kullanılan sayaçlar atmosfer koşullarında hacim ölçümü yapıyor. Ancak farklı sıcaklık ve basınç durumlarında bu değerlerin farklı olmaması için BOTAŞ ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde düzeltmeler yapılıyor."

 

ANLIK DENETLENİYOR 

 

Bu düzeltmelerin her bölge için belirli bir standardının bulunduğunu belirten sektör kaynakları, "Yapılan düzeltmeler ayrıca EPDK tarafından anlık olarak denetleniyor. Hiç bir dağıtım firmasının kendi kafasına göre bu değerlerle oynama ya da müşterinin faturasına yansıtma gibi bir ihtimal söz konusu olamaz. Yönetmelikte bu oran nasıl belirlenmişse o şekilde yansıtılır. BOTAŞ'tan çıkan gazın bir standardı var ama bu yolda değişiyor. İzmir'e gelen gazla Sivas'a gelen gazın standard aynı değil. Burada yükseklik, sıcaklık ve basınç faktörleri devreye giriyor. Düzeltme bu yüzden yapılıyor" ifadelerini kullandı.

 

SAYAÇTAKİ RAKAMLA FATURADAKİ FARKLI 

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Ulu, doğal gazın basınç ve sıcaklığa bağlı olarak değiştiğine dikkat çekerek, vatandaşın sayacında yazan tüketim miktarı ile faturasındaki miktarın birbirini tutmayacağını şöyle anlattı:

 

"Doğal gaz su gibi değildir. Ne kadar su tüketirseniz, sayacınızda da faturanızda da metreküp olarak aynı rakamı görürsünüz. Ama doğal gaz, ısı ve basınca göre değişir. Sayacınızda 10 metreküp görünürken, faturanız hangi ayda olduğunuza göre 8 metreküp ya da 12 metreküp olarak gelebilir. Ayrıca yükseklik de çok belirleyici bir unsurdur. O nedenle Erzurum'un, Gümüşhane'nin 10 metreküp doğal gaz tüketimine ödediği rakamla İstanbul, Ankara'nın aynı değildir. EPDK'nın formülü var. Gaz şirketleri her bir il ve ay için K katsayısı çarpanı hazırlayıp EPDK'ya yollar. Onlar da uygun görürse bir yıl boyunca bu çarpan uygulanır. Bu çarpan eylül için farklı, ocak için farklıdır. Yükseklik, hava, toprak sıcaklığı göz önüne alınarak çarpan katsayısı illere ve aylara göre değişiklik gösterir. Çünkü yönetmelik gereği tüketilen doğal gaz kilovatsaat enerji miktarı üzerinden, su ise metreküp üzerinden ifade ediliyor."

 

10 YILLIK ORTALAMAYA GÖRE HESAP 

 

Eski tip kombinizi daha verimli olan yoğuşmalı kombilerle değiştirin. Evin iç sıcaklığını en fazla 22 santigrat derecede tutmaya çalışın. Evde kimse yokken kombiyi kapatmak yerine ısısını düşürün. Petek önlerinin eşyalar ile kapatmayın. Gün içinde kullanılmayan odalarda petekleri kapatmak yerine sıcaklıklarını düşürün. Evleri sürekli havalandırmak yerine, 5-10 dakikalık ve güçlü hava cereyanı oluşturarak havalandırma tercih edin.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.