Koronavirüsle mücadelede tam rahatlama geliyor

Koronavirüsle mücadelede tam kapanmanın ardından şimdi de tam rahatlama gündemde. Yüzde 70leri bulan bir rahatlama sağlayan 17 günlük tam kapanma sonrasında elde edilen başarı ile ufukta güzel günlerin göründüğü kovid-19 mücadelesinde çok yakın bir tarihte tam rahatlama olması muhtemel. Bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Prof. Dr. Recep Demirhandan çok kritik son dakika açıklamaları geldi.

Gündem Yayın: 21 Mayıs 2021 - Cuma - Güncelleme: 21.05.2021 09:30:12
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
710 okunma
Google News

Koronavirüs cephesinde son dakika haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19la mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı, 20 Mayıs saat 23.40 itibarıyla 27 milyon 305 bin 556ya ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu sonrası çok önemli son dakika açıklamaları yaparken İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan da tam rahatlamanın yakın olduğunu ifade etti.

Koronavirüs’le en büyük mücadeyi veren sağlık kuruluşlarından biri de şehir hastaneleri... İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, tam kapanma sürecinin vaka sayılarına olan yansımalarını SABAHa anlattı.

 

TAM KAPANMA YÜZDE 70 RAHATLATTI

Tam kapanma süreci hastanelere olumlu yansıdı. İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan: Yatan hasta sayısı yüzde 60-70 düştü. Yüzde 90larda olan yoğun bakım oranları yüzde 35lere indi. Toplam yüzde 70 azaldı.

 

Son dakika verilerine göre Tam kapanma sürecinin vaka sayılarına çok olumlu yansıdığını belirten Demirhan, "Kovid-19 polikliniklerine başvuru yüzde 80, pandemi yataklı servislerinde Kovid 19 nedeniyle yatan hasta sayısı yüzde 60-70 civarında azaldı. Bir ara yüzde 90larda olan yoğun bakım oranları yüzde 35lere kadar indi. Dolayısıyla tam kapanma süreci sonrasında hastanelerimizde ciddi bir şekilde rahatlama oldu ve hasta sayıları çok ciddi azaldı. Toplamda yüzde 70 düzeyinde bir azalma söz konusu" dedi.

 

Biz her gün 3 binin üzerinde aşı randevusu açıyoruz ama maalesef 500 kişiyi aşılıyoruz. Toplumun yüzde 60ını aşılayabilirsek toplumsal bağışıklık sağlayacağız ve virüsle mücadeleyi ancak toplumsal bağışıklık ile kazanabiliriz. Şu ana kadar hastanemizde 70 bin dozun üzerinde aşı yaptık. Bunlardan yaklaşık 40 bini BioNTech, 30 bini de Coronavac aşısı. Biz hiçbir aşıyla ilgili yan etki görmedik. İnsanlarımızın aşıdan korkmasına, çekinmesine neden olacak hiçbir sebep yok.

 

Aşılar son derece güvenilir ve etkinlikleri de yüksek. Başta Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanımız olmak üzere sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı aşılandı. Dolayısıyla hekimlerin korkmadığı aşıdan vatandaşlarımızın da korkmasına gerek yok. Yoğun bakımlarda eskiden yaşlı hastalarımız çoğunluktaydı ama yaşlı grubun yüzde 85in üzerinde aşılanmasıyla birlikte yoğun bakımlarda ve servis hastalarımızda yaşlı hastaların sayısı azaldı.

 

 

TAM RAHATLAMA EYLÜL BAŞI

Eğer biz ülkemizde vatandaşlarımızın yüzde 60-70 civarını aşılayabilirsek rahat hareket edebiliriz. Çünkü ancak o zaman koronavirüsün ölümcül etkisini ortadan kaldırmış olacağız. Haziran sonu gibi inşallah toplumun çok büyük bir kesimini aşılamış olacağız. Benim şahsi düşünceme göre eylül başı itibarıyla da yüzde 60 rakamına ulaşacağız, o tarihten itibaren daha rahat davranabileceğiz gibi duruyor.

Kartal Şehir Hastanesi 1200 yataklı bir hastane, bu hastanenin yaklaşık 600 yatağı pandemiye ayrıldı ama diğer 600 yatak da diğer hastalıkların tedavisi için kullanılıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.