Karadeniz'de gerginlik sürüyor! Rus savaş gemilerine emir verildi

Rus ordusu son 50 yılın en büyük hamlesini yaptı, dünya askeri yığınağın merkezi Karadeniz'e kilitlendi. ABD savaş gemileri beklenirken Rus savaş uçakları havalandı, açıklamalar arka arkaya geliyor.

Dünya Yayın: 14 Nisan 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 14.04.2021 16:55:17
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
1755 okunma
Google News

Ukrayna'nın doğusundan yayılan şok dalgaları günler içinde ABD-Rusya restleşmesine dönüştü, iki süper gücün kozlarını paylaştığı Karadeniz'de beklenen gün geldi çattı. Putin ise, yaklaşık yarım milyon askere emir verdi. Rus ordu televizyonu Zvezda, Karadeniz'deki savaş gemilerinden özel görüntüleri ekrana getirip 'Hızlı manevra: Karadeniz'de gemiler nasıl tatbikat yapıyor' başlıklı bir haber yayınladı.

Kırım açıklarında çekilen görüntülerde bölgenin gemi trafiğine kapatıldığını aktaran Zvezda, Rus ordusunun deniz üstündeki hedeflere füzeler ve gerçek mermilerle ateş açtığını duyurdu.Ukrayna sınırına on binlerce asker ve binlerce tank yığan Rusya lideri Vladimir Putin, Hazar Denizi filosundaki 15 savaş gemisini de Karadeniz'e çekip Kırım ve Azak Denizi çevresine konuşlandırmış durumda.Zvezda'nın görüntüleri yayınlamasından saatler sonra bu kez Rus medyası Putin'in ABD ve Ukrayna'ya rest çeken kararının detaylarını paylaştı. Rusya, Karadeniz'de gövde gösterisine girişiyor.

 

Kırım Sivastopol'da konuşlanan Rus savaş gemileri, üslerinden ayrılarak Karadeniz'e açıldı. ABD savaş gemileri beklenirken gerçekleşen Karadeniz Filosu'nun tatbikatına, Rus savaş uçakları ve helikopterler de katılacak.Rus medyası, gövde gösterisinde Amiral Makarov fırkateyninin yanı sıra küçük füze gemileri Graivoron ve Vyshny Volochek, hava yastıklı füze gemisi Samum ve mayın tarama gemisi Ivan Golubets'in halihazırda Karadeniz'de olduğunu bildiriyor.

 

 

SON 50 YILIN EN BÜYÜĞÜ


İngiliz basını ise, yaşanan gelişmeleri 'Rusya ve Ukrayna yarım milyon askeri harekete geçirdi' başlığıyla manşetten veriyor. Rusya'daki Echo Moscow radyosuna konuşan uzmanlar, Vladimir Putin'in son 50 yılın en büyük askeri sevkiyatı için emir verdiğini ve cephe hattındaki hareketliliğin Soğuk Savaş'ın en gerilimli dönemlerini hatırlattığını söylüyor.

 

Rus askeri analist Pavel Felgenhauer, kendisine yöneltilen 'Rusya savaşın eşiğinde mi?' sorusunu 'Neredeyse' kelimesiyle yanıtlayıp devam etti: "Tüm ordu topyekun seferberlik halinde, Pasifik'ten Baltık Denizi'ne kadar. Bütün birlikler. Bu 1973 veya 1962'den bu yana olmadı."

 

PANTSIR-S1'LERİN YENİ KONUMU 


Rus medyası, Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas'ta Pantsir-S1 ve Tor hava savunma sistemlerinin görüntülendiğini bildiriyor. Pantsir sistemleri, özellikle Dağlık Karabağ savaşında Türk üretimi SİHA Bayraktar TB2'ler karşısında hezimete uğramıştı.Kremlin yanlısı medya ayrıca, Rus ordusunun sınıra devasa yığınak yapmasının ardından Donbas sınırındaki Ukrayna askerlerinin toplu halde firar ettiğini ileri süren haberlere yer veriyor.

 

UKRAYNA ABD'DEN PATRIOT İSTEDİ 


RT medya imparatorluğunun başı Margarita Simonyan ise, Ukrayna'nın iki gün içinde alınacağını söyleyip "Tanrı aşkına orada kazanacak hiçbir şey yok, bu sadece Ukrayna. Çatışma noktasını bastırın böylece bu fakir kasabaları bombalamaya gerek kalmayacak" dedi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'in personel şefi Andriy Yermak ise, Time dergisine verdiği röportajda Amerikan Patriot füze sistemlerinin ülkesine konuşlandırılmasını istedi: "Peki ABD Patriot’ları nereye konuşlandırıyor? En yakındakiler Polonya’da. Burada da olmalılar!"

 

 

DÜNYA İSTANBUL'U İZLİYOR 


Moskova'yı çıldırtan ABD hamlesi ise bugün ve yarın gerçekleşiyor. USS Donald Cook ve USS Roosevelt savaş gemileri İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e geçiyor. İspanya'daki deniz üssünden hareket eden iki geminin bugün ve yarın İstanbul Boğazı'na ulaşması bekleniyor.

Kiev yönetiminin yanında yer alan ABD, resmi destek açıklamalarının ardından ilk somut adımı atarak iki savaş gemisinin Karadeniz'e açılacağını Türkiye'ye bildirmişti. 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi hükümleri gereği, ABD'nin savaş gemilerini Karadeniz'e göndermeden 15 gün önce Türkiye'ye bildirimde bulunması gerekiyor.

 

USS Donald Cook savaş gemisi, 2021'in başından bu yana iki kez Karadeniz'e geçiş yapmış ve NATO tatbikatlarına katılmıştı. Tatbikatlardan birinde Rus jeti ABD gemisinin üzerinde alçak uçuş yapmıştı.

 

 

RUSYA'DAN ABD'YE: UZAK DUR! 


Rusya ise, daha gemiler Karadeniz'e geçmeden küplere binmiş durumda. Washington'dan Kırım ve Rusya'dan uzak durmasını isteyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Karadeniz'e girecek ABD gemilerinin bir 'provokasyon' olduğunu savundu: "ABD savaş gemilerinin kıyılarımız yakınlarında kesinlikle hiçbir işi olamaz. Bu yaptıkları, düpedüz provokasyondur. Yaptıkları, kelimenin gerçek manasıyla provokasyon. Zira gücümüzü sınıyor, sinirlerimize oynuyorlar. İstediklerini alamayacaklar."

 

BIDEN PUTİN'İ ARADI 
Savaş korkusu büyürken Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'de Ukrayna ve NATO masaya oturdu, akşam saatlerinde ise ABD Başkanı Joe Biden Rusya lideri Putin'i telefonla aradı.

 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Biden'ın Putin'e gerilimi azaltma çağrısı yaptığı ve üçüncü bir ülkede yüz yüze görüşmenin gündeme geldiği belirtildi. Biden, görüşmede Ukrayna'ya Washington'ın desteğini de yineledi. Kremlin ise, bugün Biden'ın zirve teklifinin incelendiğini duyurdu.Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan'ı bakanlığa çağırıp yeni yaptırımlar ilan edilmesi halinde misillemede bulunacağını iletti.

 

Brüksel'e inen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, NATO yetkilileriyle bir araya geldi. Blinken ayrıca, Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile de görüştü.

 

Rusya'nın Ukrayna sınırına ordu göndermesi ABD ve AB'de alarm zillerinin çalmasına yol açtı. NATO savunma ve dışişleri bakanları, bugün askeri hareketliliği görüşecek. ABD Savunma Bakanı Austin ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken da, NATO karargahında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile buluşuyor.

 

Rus medyası, yükselen tansiyonda savaş için tarih verdi. Medya, Ukrayna ordusunun Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçılara Nisan ayının ikinci yarısında saldıracağını ileri sürüyor.

 

GERGİNLİĞİN ADINI KOYDU 


Rus medyasındaki dikkat çeken haberlerde Moskova'nın en çok korktuğu senaryonun gerçekleşme ihtimalinin arttığını gösteriyor: 'Ukrayna NATO'nun yeni üyesi olabilir!'

 

Romanya medyasından Contributors için yazan siyaset bilimci Valentin Naumescu, Rusya ile Ukrayna arasında süregelen gerginliğin adını koyuyor: "Biden yönetiminin Rusya'yla yürütülen güç savaşının bu aşamasında uygulayabileceği ve Doğu Avrupa'daki koşulların yanı sıra Moskova'nın Avrupa'daki nüfuzunu kökten değiştirecek hızlı, acımasız ve stratejik açıdan ustaca bir hamle varsa o da budur: NATO zirvesi sırasında Ukrayna'yı Kuzey Atlantik İttifakı'na katılmaya davet etmek....

 

Rusya ile Batı arasındaki bu müzmin oyunda yapılacak böylesi bir hamle, Putin'in 2008'den bu yana inşa ettiği 'stratejik yapıyı', yani Rusya'nın Batı'nın 'saldırganlığı' karşısında güvenlik garantisi olarak gördüğünü ilan ettiği talihsiz 'tampon bölgeyi' bozabilir."

 

ABD'Lİ ASKERİ ATEŞE CEPHE HATTINDA 


Ukrayna Savunma Bakanlığı, ABD'li yetkililerin ülkenin doğusundaki cephe hattını ziyaret ettiğini açıkladı. Askeri ateşe Albay Brittany Stewart, ziyarette Washington'ın Rusya tehdidinden derin endişe duyduğunu söyledi.

 

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de hafta içinde Donbas cephesine bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Twitter hesabından "Başkomutan olarak bu zor zamanlarda Donbas’ta askerlerimizin yanında olmak istiyorum" mesajını paylaşmıştı.

 

'KILIK DEĞİŞTİREN BİR İNTİHAR HAPI' 


Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, Ukrayna'nın ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki gelişmelere, gerekirse vatandaşlarına yardım etmek için müdahale edebileceğini söyledi. Dmitriy Kozak, "Her şey, yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Çatışmaların şiddetlenmesi Ukrayna için sonun başlangıcı olabilir" dedi.

 

Moskova'dan son günlerde yapılan açıklamalarla benzer tonda konuşan Kozak, "Eğer Devlet Başkanımız Putin'in dediği gibi Donbas'ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünen o ki oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız" diye konuştu.

 

Rusya'nın resmi televizyonu RT 'Ukrayna'nın NATO fantazisi kılık değiştiren bir intihar hapı' başlığını kullandı, Ria ise 'Kim ve neden Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını konuşarak Rusya'yı provoke ediyor?' başlığıyla bir haber yayınladı.

 

Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.

 

Son haftalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, Moskova’nın sınırın diğer tarafındaki askeri varlığını artırması iki ülke arasında sıcak çatışmaya yönelik endişeleri doruk noktasına çıkardı.

 

Ukrayna Ordusu, Perşembe günü bir askerin daha hayatını kaybettiğini, böylece bu yılın başından bu yana öldürülen Ukrayna askerlerinin sayısının 25’e çıktığını açıkladı. 2020 yılında toplam 50 Ukrayna askeri hayatını kaybetmişti.

 

Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor. Taraflar arasındaki en son kapsamlı ateşkes, Temmuz 2020'de sağlanmıştı.

 

Ukrayna Parlamentosu, yedi yıl önce Kırım'ın ilhakı ve Donbas'taki gelişmeler sonrası Rusya'yı 'saldırgan' ülke olarak nitelendiren yasayı onaylamıştı. Vladimir Zelenskiy de, iki hafta önce Kırım'ın kurtarılmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisi'ni onaylamıştı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.