İşte aşama aşama normalleşme takvimi! Puanı toplayan...

Cumhurbaşkanı’nın “Martta normalleşmeye geçiliyor” açıklamasının ardından takvim merak konusu oldu. Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz, belli kriterler üzerinden her ile puan verileceğini, belli bir puanın üzerinde olanların aşama aşama normalleşeceğini söyledi.

Gündem Yayın: 19 Şubat 2021 - Cuma - Güncelleme: 19.02.2021 09:13:26
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
986 okunma
Google News

Önceki gün yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Mart ayında normalleşmeye geçiliyor” açıklamasını yaptı. Bu açıklama üzerine normalleşme takvimi de merak konusu oldu.

 

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, normalleşmenin nasıl olacağını Hürriyet’e anlattı:

 

4 KRİTERE GÖRE PUAN

 

Şu anda Bilim Kurulumuz, Toplumda Salgın Yönetimi Alt Kurulu üyesi olan hocalarımız bir gösterge üstünde çalışıyor. Bu göstergenin çeşitli alt belirteçleri olacak. İllere 4 kritere göre puan verilecek. Bu toplamda belirlenecek puana göre, salgının ilgili yerleşim yerlerindeki artma, sabit seyretme veya azalma durumları göz önünde bulundurulacak.

 

O kriterler şöyle olacak:

 

1- İllerdeki 7-14 günlük vaka sayıları;

 

2- Testte pozitiflik oranları;

 

3- Yoğun bakım doluluk kapasiteleri ve servislere yeni hasta yatış durumu;

 

4- İllerdeki aşılama durumu.

 

KISITLAMA GERİ GELEBİLİR

 

Azalma eğilimindeki illerde kısıtlamaların aşama aşama gevşetilmesi (sokağa çıkma yasakları, kafe, restoranlar ve kıraathanelerin açılması, yüz yüze eğitime geçilmesi gibi) söz konusu olacakken, belirli aralıklarla yapılacak değerlendirmelerde bir artış eğilimi olması halinde, kısıtlamaların yeniden arttırılması gündeme gelebilecek.”

 

RESTORANLARA 3 TEMEL KURAL

 

Doç. Dr. Kayıpmaz, restoran ve kafelerin açılmasıyla ilgili de 3 temel kuralın belirleyici olacağını söyledi: “Bu normale dönüş elbette maske, mesafe, hijyen gibi üç temel kural ile mümkün olacak. Tedbirli yaşantımızdan taviz vermememiz gerekiyor. Örneğin restoranlar açılırsa burada mümkün olduğunca kısa vakit geçirip çıkmalıyız. Kalabalık oluşmamasına dikkat etmeliyiz. HES kodu sorgulaması hem müşteri hem de çalışan sağlığı için uygun olacaktır.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.