Cennet Cankılıç yazdı: 61 yıl sonra Yassıada’dayız!..

Gündem Yayın: 23 Ekim 2021 - Cumartesi - Güncelleme: 23.10.2021 11:32:58
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
526 okunma
Google News

Rahmetli Dedem tam bir Menderes hayranı idi. Hani “Yeter söz milletindir” sloganının çıkışı olan 46 ruhu var ya, işte o ruhtan.

Eskiden köy evlerinde gömme dolaplar olurdu. Arapçayı çok iyi bilen dedem o dolaplarda Arapça yazılı dini kitaplarını saklardı. O kitapları göstererek derdi ki:

“Bunları 1950’den önce samanlıklarda saklardık. Yasaktı. 60’da ihtilal olunca korktuk hemen yine samanlıklara, ahırlara koştuk, kitapları sakladık, ya da tarlalara gömdük”

 Ölünceye kadar “Koca ülke onları idamdan kurtaramadık, korkudan başımızı bile kapıdan çıkaramadık” derdi. Bu sözlerin ne anlama geldiğini küçükken anlamamıştım. Ama sonradan çok iyi anladım. Ve dedemin 1960 darbesinde sokağa çıkamamanın vicdan acısını, 15 Temmuz’da çocuklarımla beraber sokağa çıkarak aldığıma inananlardanım.

Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan liderliğinde 7- Ocak 1946’da kurulan Demokrat Parti sadece Türk siyasi hayatına çok partili sistemi getirmekle yani demokrasi kapısını açmakla kalmamış, o dönemden bu döneme kadar efsane parti olarak Menderes ve arkadaşlarıyla birlikte hem hafızalara kazınmış, hem de gönüllerde ayrı  bir saygınlık mertebesinde  yer tutmuştur.

Çünkü bu millet kendisine yapılan hizmeti asla unutmaz. Ve kendisine hizmet edene yapılan haksızlığı da. Tarih sayfaları yazmasa da ne hafıza unutur ne gönüllerdeki sevgi körelir...

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.