Çin'deki müzenin benzerini Bursa'da yapmanın cezası

Neymiş,”AKP’li Dündar bu müzenin tanıtımı için binlerce lira harcamış, neymiş bu müzeye Paris’te düzenlenen törenle verilen UNESCO ödülü çakma imiş. Bu ödülü de belediye para ile almış. Mış mış”. Peki soruyorum, hadi diyelim ki ödül sahte,“Türkiye’de başka eşi ve benzeri olmayan bu muhteşem yapı AK Parti’li değil de CHP’li bir belediye başkanı tarafından yapılsa idi, sizce de bu şekilde lince tabi tutulur muydu?”

Yayın: 14 Nisan 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 14.04.2021 09:25:17
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1700 okunma
Google News

Dünya devi Çin küresel ticaret hacmini arttırmak amacıyla 2013 yılında “Bir Kuşak Bir Yol” projesi adı altında Türkiye’nin de içinde yer aldığı Asya, Avrupa ve Afrika’da 29 ülkeyi kapsayan tarihi ipek yolunu yeniden canlandıran devasa bir projeyi uygulamaya aldı. Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz ticaret ulaşımını hedefleyen bu projenin tanıtımı kapsamında, Ekim 2017’de  Türkiye’den 9 gazeteci olarak  Çin Büyükelçiliği ve Çin Uluslararası Radyo’nun davetlisi olarak Çin’e gittik. 

 

Çin’in endüstri, sanayi ve teknolojik gelişimleri ile kültür ve sanat alanındaki çalışmalarını yerinde incelediğimiz 10 günlük programda, Shangai, Taizhou,Dongyang’ı gezdik. Ve her gittiğimiz yerde ilk önce bu kentlerin müzesine götürüldük. Öyle küçük, sıradan, bildik müzeler değil ha. Devasa.Ekip olarak çok etkilendik!

 

 

 

Örneğin, endüstri merkezi olarak bilinen Taizhou Müzesi. Şehrin tarihsel gelişimini panoramik olarak anlatan bu müze dünyanın sayılı müzelerinden.Ses ve ışık efektleriyle, sanal  canlandırmalarla  kentin ilk çağlardan itibaren gelişimini görebildiğiniz gibi, dönemlere ait eserlerle de  tarihin içinde akıp gidiyorsunuz.

 

 

 

Yine Dongyang kenti. 6 bin yıldır ahşap oyma ve bambu sanatının hem nesilden nesile aktarıldığı hem de dünyaya pazarlandığı merkez durumunda. Bu sanatın yaşayan son ustası  Devlet Sanatçısı  Lu  Guanzgheng’ın kendi adını taşıyan devasa bir müzesi var. Müzede bin civarında eseri bulunurken, yüzlerce öğrencisi de teknik okul görünümünde eğitim veriyor.

 

Ve yine bu kentte Hollyvod’un alternatifi olarak görülen 330 hektar alan üzerine kurulu 13  film stüdyosu ile   dünyanın en büyük  film platosu Hengdian Film ve Stüdyo Endüstri Parkı var. Mübarek  canlı film müzesi. Öyle ki, film  çekimi yapılırken dahi izleyebiliyorsunuz. Yine bu alanda  Çin’in  tarihi ve turistik  yapılarının bire bir kopyaları şeklinde ki, kapladıkları metrekare olarak  da tam  ölçeğinde inşa edilen geleneksel mimari yapılarından oluşan  bir park da var.

 

Tibet’teki  Yasak Bölge’de  bulunan imparatorluk  binasından, imparator saraylarına, devlet adamlarının köşklerine, bahçelerine kadar  tarihi yapıtlar tüm ihtişamlarıyla sizi cezbediyor.

 

 

 

 

Yine, Shangai kentine gittiğimizde önce arkeolojiek müzeye götürdüler. Hatırladığım kadarıyla 7 ve ya 8  kattan oluşan büyük görkemli ve çok sıkı güvenlik önlemleriyle , son teknolojik ağlarla donatılmış burası müzeciliğin geldiği son nokta  diyebilirim.

 

Yine adına ister müze değin, ister kentin  küçük bir kopyasının yer aldığı sergi  sahası. Nasıl adlandırırsanız artık. Aynen uçağınızın gece kente iniş anında tepeden ışıklı görünümü benzeri küçültülmüş halde kopyasının 360 derece panoromik olarak karşınızda, ya da ayaklarınızın altında durduğunu  düşünün. Ve bu haliyle kentin 10 yıl, 20 yıl ve önümüzdeki 50 yılda ne kadar büyüyeceğinin resmi olarak planlanmış olmasını…Bir nokta kadar kaçak alan mümkün değil…

 

Bunların hepsi bizim bildiğimiz kapalı ve açık hava ya da tarihi, sanatsal, kültürel , endüstriyel, teknolojik müzelerin  çok çok ötesinde  aklımızın alamayacağı kadar kurgulanmış, tasarlanmış ve kente, ülkeye milyon dolarlar kazandıran prestijli, büyüleyici mekanlar. Sadece Film Endüstri Parkı’nı 2016’da 15 milyon ziyaretçinin giriş yaptığını belirtirsem ne demek istediğimi anlarsınız.

 

 Uzun uzun bunları neden mi yazdım?  

 

 

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLA...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.