Bursa'nın ünlü Konaklı kavununda üretim iki kat arttı

Bursa'nın Konaklı Mahallesi'nde kavun üretimi iki kat arttı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, üreticileri ziyaret ederek, girdi maliyetlerinin artmasına rağmen fiyatların sabit kaldığını belirtti. Yeni tarım modelleri geliştirileceğini duyurdu.

Bursa Yayın: 22 Ağustos 2025 - Cuma - Güncelleme: 22.08.2025 11:00:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
68 okunma
Google News

Bursa'nın meşhur Konaklı kavunu, bu yıl iki kat daha fazla üretildi.
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Konaklı Mahallesi'nde kavun yetiştiricilerini ziyaret etti. Konaklı'da kavun üretiminin geçen seneye göre iki kat artmasının sevindirici olduğunu dile getiren Başkan Şadi Özdemir, "Hedefimiz, Konaklı'daki 500 üreticinin tamamının kavun üretimine katılmasını sağlamak" dedi.
Ziyaretlerinde Başkan Şadi Özdemir’e Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Resul Tarman, NİLKOOP Başkanı Süleyman Ayyılmaz ve Konaklı Mahalle Muhtarı Hasan Tosun da eşlik etti.
Üreticilerle meydanda sohbet ederek, taleplerini dinleyen Başkan Şadi Özdemir, sezonla ilgili de bilgi aldı. Görüşmelerin ardından değerlendirmelerde bulunan Özdemir, bu yıl kavun üretiminin artışından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Üretimi ve üretici sayısını artırma çabalarının olduğunu hatırlatan Başkan Özdemir, "Üreticilerin birçoğu üretimden çekilmişti. Çabalarımız ve üreticilerin gayreti ile yeniden hareketlenme yaşanıyor. Geçen yıl 500 üreticiden 50'si kavun ekerken bu yıl sayı 100'e yükseldi. Rekolte de benzer şekilde arttı. Geçen yılın üretimine eşdeğer bir miktar daha ekledik. Amacımız, Konaklı'daki tüm üreticilerin kavun üretiminde bulunmasını sağlamak" şeklinde konuştu.
Girdi maliyetlerinin artmasına rağmen kavun fiyatlarının aynı oranda yükselmediğini belirten Başkan Özdemir, üreticinin bu konuda zorluk yaşadığını aktardı. Yeni modeller geliştirdiklerini belirten Şadi Özdemir, "Kantin Nilüfer'i yaygınlaştıracağız. Bu alanlardaki ürünleri satarak köylümüzün daha iyi fiyatlarla ürünlerinin karşılığını almasına katkı sağlayacağız" dedi.


Üreticilere mühendislik desteği, toprak analizi, teknik destek sunduklarını hatırlatan Özdemir, ihracata yönelik soğuk hava deposu, dondurarak kurutma ve zeytin sıkma sistemleri üzerine çalıştıklarını ifade etti. Kooperatifleşmenin önemine değinen Başkan Özdemir, "Kooperatifleşerek, birlikte güçlerimizi birleştireceğiz. Ekilmeyen alanları da kooperatif olarak değerlendireceğiz. Ekilmeyen alanların sahipleri de buradan pay alacak. Nilüfer'de tarım temelli sürdürülebilir bir yaşam inşa etmeliyiz ki bu toprakları koruyalım. Kıymetini bildiğimiz bu toprakları gözümüz gibi korumaya devam edeceğiz" dedi.
Kooperatifleşme güç katacak
Konaklı Mahalle Muhtarı Hasan Tosun, Nilüfer Belediyesi ve Başkan Şadi Özdemir'in desteğiyle kooperatif çalışmalarının hız kazandığını belirtti. Gelecek yıl bu sürecin tamamlanmasını istediklerini ifade eden Tosun, "Bu süreç tamamlandığında satış konusunda daha güçlü olmayı umut ediyorum" dedi.
Gençlerin üretime devam etmesi hedefleniyor
Konaklı'da kavun hasadı yapan üreticileri tarlalarda ziyaret eden Başkan Şadi Özdemir, genç üreticilerle de sohbet etti. Gençlerin üretimde kalmasını arzuladıklarını belirten Özdemir, örnek teşkil ettikleri için genç üreticileri tebrik etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.