Uzaktan eğitim için LMS yazılımlarının önemi artıyor

Hayatımıza yeni tip koronavirüsün girmesi ile başlayan yeniliklerle birlikte geçmişte de var olan ancak bu süreçte daha da önem kazanan, belki de bir çok kişinin ilk kez duyduğu terimleri neredeyse gündelik hayatımızın ortasına oturmuş vaziyette bulduk.

Yayın: 27 Mayıs 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 27.05.2020 18:52:26
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
3145 okunma
Google News

Ev hanımından mavi yaka çalışana, devletin kurumlarından ilköğretim öğrencisine kadar bu dönemde en sık kullanılan terimlerden birisi de uzaktan eğitim oldu. Bu süreçte firmalar, üniversiteler, ilk ve ortaöğretim okulları başta olmak üzere bir çok alanda uzaktan eğitim çalışmaları yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.  Bununla birlikte gelecekte iş modelleride yenilenecek gibi duruyor.
 

Bir çok kuruluş bünyesinde e-öğrenme hedefiyle yeni çekirdek birimler oluşturarak  teknolojinin eğitim alanında daha fazla kullanılmasına yönelik çalışmalar başlattı. Sıradan olan, geçmişte hazırlanmış eski sunum dosyaları, slaytlar ya da video içerikli eğitimleri günümüz teknolojisi ile daha da zenginleştirebilme arayışına girdiler.
 

Aslında yeni olmayan, ancak dünyanın ve ülkemizin de sıkıntısını yaşamaya devam ettiği covid-19 sürecinde önemi çok daha fazla ortaya çıkan uzaktan eğitim modeli, dünyada yoğun olarak  “Learning Management System” olarak anılan kısa adıyla LMS yazılımlarını kullanılıyor.
 

LMS (“Learning Management System”) Nedir?
 

LMS,  uzaktan eğitim modeli olan e-öğrenme süreçlerinde yüksek verim sağlamak amacıyla hazırlanmış yazılımlarının genel adıdır.

 

Çeşitli firmaların, farklı ara yüzlere sahip, uzaktan eğitim süreçlerine yönelik hazırladığı yazılımlar mevcut olsa da her LMS yazılımı etkili ve yeterli olmayabiliyor. Yazılımın en büyük amacı eğitime katılan kursiyerlerin odağına yerleşebilecek eğitim içerikleri üretmekle beraber özelleştirilmiş ara yüz sağlaması da önemli.

 

Sistemin tekil eğitimler değil aynı anda çok sayıda eğitimi aynı anda yönetecek kapasitede olması, eğitim içeriklerinde klasikleşmiş sadece sunum ve anlatım değil kursiyerin de katılımını sağlayacak özellikleri barındırıyor olması e-öğrenme sürecinde daha fazla etki sağlıyor.

 

LMS, sadece eğitimin kursiyere aktarılması değil, katılımcıya sertfika düzenlenmesi, pozisyon bazında yetkilendirmeler ile farklı pozisyonlardaki grup ya da teki kişilere eğitim ataması ve planlanma imkanı veriyor. Ayrıca katılımcıların eğitim geçmişini ve değerlendirme sonuçlarını da raporlayabiliyor.

 

Gelecekte yaygın olarak kullanılacak olan LMS yazılımının iş dünyasına en büyük katkılarından biri de şüphesiz ki zamandan kazanım olacak gibi duruyor. Uzaktan eğitim birden fazla katılımcı için planlanıyor olsa da, katılımcı eğitimi tamamen kendi zaman dilimine göre planlayarak en uygun zamanında alabiliyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.