UTİYAP Başkanı Coşkun'dan OVP’ye eleştiri!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yaptığı 2026-2028 dönemini içeren OVP'yi ‘iyimser’ olarak değerlendiren UTİYAP Başkanı Halil Coşkun, “Uygulanan politikalarda artık reel ekonominin başat rolde olmasını bekliyoruz.

Bursa Yayın: 09 Eylül 2025 - Salı - Güncelleme: 09.09.2025 14:40:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
219 okunma
Google News

İyimser bulduğumuz OVP hedefleri uğruna ağır faiz yükünü iş dünyası olarak çok zor sırtlanırız iş yapanla, faaliyet dışı kârla yılı kapatanlar birbirinden ayırılmalı” dedi.

Hükümetin enflasyonla mücadele programında düşük enflasyon hedefine yüksek büyümeyi kurban etmemesi gerektiğine vurgu yapan Uluslararası Ticaret İş İnsanları ve Yatırımcılar Platformu (UTİYAP) Başkanı Halil Coşkun şunları aktardı: “Resmî Gazete de yayınlanan rakamlara göre, geçen yıl yayımlanan son OVP'de yüzde 17,5 olarak belirlenen 2025 enflasyon hedefi yüzde 28,5'e yükseltildi. Önceki OVP'de 2026 için yüzde 9,7 olarak belirlenmiş olan enflasyon tahmini, yeni OVP'deyse yüzde 16'ya çıkarıldı. Enflasyonun ancak 2027 yılında tek haneli sayılara düşmesi bekleniyor. Tahminler 2027 için yüzde 9, 2028 için yüzde 8. Bu rakamları iyimser buluyoruz ancak ulaşılması uğruna reel sektörü baskılayıcı politikaların geride kalan iki yılda olduğu gibi sert şekilde uygulanmasını da istemiyoruz.”

‘70’LERE DÖNMEMELİYİZ’

Kredi büyüme limitlerinin arttırılmasının elzem olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini kaydeden UTİYAP Başkanı Coşkun, “Reel sektörün nefes alabilmesi için, ihracatçının rekabet gücünün artırılması ve özellikle de kredi kanallarının akışkanlığının arttırılmasına ilişkin tedbirlerin öncelenmesi OVP’nin başarısını arttırır. OVP’ler reel sektöre ‘rağmen’ uygulanırsa ortada kurtarılacak bir ekonomiden den söz edemez hale geleceğiz. Zira rekabetin teknolojik sıçramayla birlikte çok başka bir çağa adım attığı dünyada ayakta kalmamızın yanında rekabetçi şekilde ayakta kalmamız geleceği böyle kucaklamamız şart. Yoksa 70’lerin montaj sanayisi olan Türkiye’ye geri dönmemek üzere gerileriz” diye konuştu.

FAİZDE 200 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENTİSİ

Siyasal gerginliklerin kırılgan bir dönemden geçen ekonomiye çarpan etkisiyle yansıdığına dikkati çeken Coşkun: “Son siyasi gerginlikler ve OVP açıklamasından önce iş dünyası olarak Merkez Bankası’nın (MB) 300 baz puan indirim yapmasını bekliyorduk. Ancak gelinen noktada beklentilerimizi yabancı kurumların öngörüsü olan 200 baz puana geri çektik. Ufak da olsa bir ihtimal 250 baz puan kararı da çıkabilir. Ancak tüm bunlar da reel sektörün yaralarına çare değil sadece pansuman olur. Politize olmuş bir ortam varken ekonomik olarak beklentilerimizi çıkıp açıklamak da sosyal medya trollerinin hedefine bizleri daha çok koyuyor. Ancak görevimizin gereği üyelerimiz ve kamuoyuna karşı sorumluluğumuz bizleri açıklama yapmaya mecbur bırakıyor. Ekonominin canlanması siyasetinde üstünde çok daha kritik bir konumda buna göre hareket ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.