Ünlü Türk Akıncısına Vefa

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, hakkında birçok eserler yazılan ve filmler çekilen Osmanlı’nın akıncı beylerinden Malkoç Bey’i, Bulgaristan’daki türbesi başında dualar ederek andı.

Yayın: 03 Eylül 2019 - Salı - Güncelleme: 03.09.2019 15:28:42
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1109 okunma
Google News

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un himayelerinde, Osmangazi Belediyesi ve Bulgaristan İslam Birliği Tırnova Müftülüğü iş birliğinde düzenlenen Malkoç Bey’i Anma Töreni, Malkoç Bey’in Bulgaristan’daki Sevlievo bölgesinde yer alan Burya (eski adıyla Malkoçova) köyündeki türbesi başında gerçekleştirildi. Ünlü akıncı ailesi Malkoçoğulları’nın atası olan Malkoç Bey’i anma programına Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy, Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bulgaristan Baş Müftüsü Mustafa Hacı, belediye meclis üyeleri ile Haskova ve Kırcaali Müftüleri katıldı.

 

Türk tarihinin en önemli savaşçılarından biri olan Malkoç Bey için ilk olarak Sevlievo Camii’nde mevlit programı düzenlendi. Bölge halkının da yoğun ilgi gösterdiği programda, Malkoç Bey için mevlit ve Kur’an-ı Kerim okundu. Mevlit programının ardından Malkoç Bey’in Burya Köyü’ndeki türbesine ggeçildi. Osmangazi Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapılan türbe başında okunan dualar ile ünlü akıncı ailesi Malkoçoğulları’nın atası olan Malkoç Bey, yad edildi.

 

Dündar: “Herkesin Adını Duyduğu Malkoç Bey’i Aslında Bilmiyoruz”

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Malkoç Bey’in Türk tarihinin en önemli savaşçılarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Hakkında birçok eserler yazılan ve filmler çekilen Malkoç Bey’in adı tüm Türk halkı tarafından bilinse de aslında bu önemli savaşçı hakkında çok az şey biliyoruz. Hakkında yapılmış filmlerden adını bildiğimiz Malkoç Bey hakkında daha çok bilgi sahibi olmalıyız. Bu önemli şahsiyetin türbesi Türk Tarih Kurumu’nun 2003 yılında başlattığı Türk Kültür Varlıkları Envanteri çalışması sırasında tesadüfen Bulgaristan’da bulundu. Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un himayelerinde gerçekleştirilen program kapsamında türbesini ziyaret ettiğimiz Malkoç Bey’i dualar ederek andık. Ecdadımız Balkan coğrafyasına hoşgörü ve kardeşlik içerisinde yaşama anlayışı getirdiler. Bizler de, yaptığımız çalışmalarla bu geleneği yaşatmak için çaba gösteriyoruz” dedi.

 

 

 

 

Malkoç Bey Kimdir?

 

Birçok kişinin ‘Malkoçoğlu’ adıyla bildiği Malkoç Bey, aslen Hamitoğulları Beyliği’nde doğan ve burada gelişen ünlü bir savaşçıdır. Malkoç Bey, Sultan 1. Murad ve Yıldırım Bayezid zamanının komutanlarındandı. 1389 yılında 1. Kosova savaşında sağ cenah okçu kumandanı olarak savaştı. Tarih sayfalarında bu savaşta adı Hamidoğlu Malkoç olarak geçmiştir. Yıldırım Bayezid, Fatih Sultan Mehmed, Sultan 2. Bayezid ve Yavuz Sultan Selim zamanlarında önemli hizmet ve kahramanlıkları görülen Malkoç Bey, 25 Eylül 1396 tarihinde Niğbolu Meydan Muharebesi’nde Türk cephesinin sol kanadında görev almış ve savaşın kazanılmasında önemli katkı sağlamıştı.

 

Türk Tarih Kurumu, 2003 yılında başlattığı Türk Kültür Varlıkları Envanteri çalışması sırasında Bulgaristan’da önemli bir buluşu gerçekleştirdi. Yapılan çalışmalar sırasında hakkında birçok eserler yazılan ve filmler çekilen Osmanlı’nın akıncı beylerinden Malkoç Bey Türbesi, Bulgaristan’da Gabrova ile Lofça arasında bulundu. 1950 yılında adı Bourya olarak değiştirilen Malkoç köyündeki türbeyi, Yrd. Doç. Dr. Mehmet İbrahimgil, Öğretim Görevlisi Neval Konuk ve Mimar Mehmet Emin Yılmaz’dan oluşan ekip tespit etti. Türbenin çevresinde akıncıların mezarları da yer alıyor.

 

Sanat Tarihçisi Neval Konuk, türbenin bulunduğu yerle ilgili çalışmasında da ilginç sonuçlara ulaştı. Buna göre, türbenin bulunduğu Gabrova ilinin Dryanovo İlçesi’ne bağlı Burya Köyü, eski adıyla Malkoçova’ydı. İlçe merkeziyle Selvi (Selviova) kenti arasında kurulan Burya (Malkoçova) Köyü, günümüzde de halkının çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu bir köy.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.