Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Çift hatta üç maaş alabilirsiniz! İşte detaylar

Eşini ya da babasını kaybeden kadınlar çifte maaş imkanına kavuşuyor.

Ekonomi Yayın: 10 Temmuz 2025 - Perşembe - Güncelleme: 10.07.2025 12:40:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
46 okunma
Google News

Sosyal güvenlik mevzuatında vefat eden sigortalının eşi ve çocukları için düzenlemeler de yer alıyor. Bazı şartlarda maaş sayısı üçe de çıkabiliyor. Hem eşten hem babadan maaş için ise bazı kurallar bulunuyor. İşte detaylar...

Bir sigortalının ölmesi durumunda geride kalan eş ve çocukları için sosyal güvenlik mevzuatında düzenlemeler bulunuyor.

Eşlere ölüm maaşı verilirken çocuklara ise yetim maaşı bulunuyor. Hangi durumlarda bu maaşların bağlanıldığı merak ediliyor.

Faruk Erdem, Sabah'taki haberinde konu ile ilgili detayları aktardı.

Erdem, dul maaşının 1 Ekim 2008'den sonra Bağ-Kur veya Emekli sandığı olanların 1800 gün; SSK'ya bağlı olanların 900 gün prim ödemesi gerektiğini belirtti.

Erdem, Eksik günlerin daha öncesinde doğum ya da askerlik ile tamamlanabildiğini ancak şu an kabul edilmediğinin altını çizdi.

NE KADAR MAAŞ BAĞLANILIYOR?

Eşlere maaş bağlanırken eğer çalışmıyor ya da emekli değilse yüzde 75, çalışıyorsa yüzde 50 oranı uygulanıyor.

Çocuklara ise yüzde 25 oranı uygulanıyor. Erkek çocuklar 18 yaşına kadar (öğrenci ise 25'e kadar çıkıyor) kız çocukları ise evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece aylık alıyor.

ÜÇ MAAŞ ALINABİLİR

Ölüm aylığını hem kadının hem erkeğin alabildiğini ifade eden Erdem, SGK'ya müracaat edilmesini veya e-devlet üzerinden başvurulması gerektiğini söyledi.

Ölüm tarihine göre hem babadan hem eşten ölüm aylığının alındığını ifade eden Erdem, "2008 ile birlikte çift maaşın önü de kapanmış oldu" dedi.

Üç maaş da alınabileceğinin vurgulayan Erdem, maaş oranının değiştiğini ifade ederek, "Eşi ölen bir sigortalı hem eşinden maaş alıp hem de çalışabiliyor" cümlelerini kurdu.

Eşi vefat eden bir sigortalı kendisi de emekli ise hem eşinden hem de kendi emekli maaşını alabiliyor.

Bu sigortalı bir işte çalışıyorsa bu kez üçüncü bir maaş da buradan alıyor.

Eşini kaybeden bir kadın ödemelerini nasıl alır?

1. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalanı maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır.

2. Dul kadın çalışabilir. Hem kocasından hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur.

3. Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne babasından aylık alıyor. Kız çocuk çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ-Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor.

4. Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ- Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor. Memur olursa kesiliyor.

5. Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı var. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğu ölen anne ve babasından iki maaş alabilir. Yüksek olanın tamamı, diğerinin ise yarısını alıyor. Evlenince maaşı kesiliyor.

6. 1 Ekim 2008'de 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce, dul kalan ve çalışmayan kadına kurumlar farklı olmak şartıyla, eşten ve babadan aylık veriliyordu. 1 Ekim 2008'den sonra çift maaş kalktı.

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.