Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi açıldı

Bursa Unesco Derneği tarafından Bursa’ya kazandırılan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi kapılarını açtı.

Bursa Yayın: 23 Kasım 2023 - Perşembe - Güncelleme: 23.11.2023 17:43:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
168 okunma
Google News

Cumhuriyet‘in 100. yılı ve Bursa Unesco Derneği’nin 25. yılı onuruna Bursa’nın ilk Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Güneştepe Mahallesi‘nde (Misi Köyü) kapılarını açan müzenin açılış törenine Bursa Unesco Derneği yönetimi ve üyeleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali Mersin, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Yıldırım Belediyesi Başkanvekili Barış Elmas, İYİ Parti geçmiş dönem milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye eski Başkanı Recep Altepe ve çok sayıda davetli katıldı.

Bursa ve Misi kültürünü yansıtan çok sayıda metaryalin sergilediği müzenin açılış törenine katılan konuklara Misi kadınlarının hazırladığı yöresel lezzetler ikram edildi.

Törende konuşan Bursa Unesco Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Özaslan, somut olmayan kültürel mirasın kuşaktan kuşağa aktarılan ortak bellek olduğunu vurgulayarak, gösteri sanatları, toplumsal gösteri şölen ve el sanatları geleneği gibi somut olmayan kültürel mirasın pek çok örneğinin Bursa Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde sergileneceğini söyledi.

‘TOPLUMSAL BİRİKİME KATKI’

Ortaya çıkan kültürel değerlerin, yöresel, bölgesel ve ardından ulusala dönen birikimlerin müzeler yoluyla toplumsal birikime katkı sağladığını ifade eden Özaslan, Bursa Unesco Derneği tarafından şehre kazandırılan müzenin somut olmayan kültürel mirasların uygulama yönüyle de yaşatılması açısından diğer müzelerden farklı olduğunu söyledi.

Bursa Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin pasif öğrenmeden aktif uygulamaya geçişin bir sembolü olduğunu söyleyen İlker Özaslan, müzede canlı performanslar ile kültürel mirasın korunarak genç ve yaşlı kuşağı bir araya getireceğini vurguladı.

Özaslan, ıhlamur baskı, ebru, ahşap gramofon yapımı, sepet yapımı gibi pek çok uygulamanın hayata geçirildiği Bursa Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin, fıkraların ve masalların anlatıldığı, halk hekimliği, yöresel mutfak gibi pek çok alanda atölyelerin gerçekleştirileceği bir müze olacağını ifade etti.

Özellikle ilkokul çağındaki çocuklara özel atölye çalışmalarının gerçekleştirileceğini söyleyen Özaslan, Bursa Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin Türkiye’deki somut olmayan kültürel miras müzeleri arasında faal olan ikinci müze konumunda olduğunu aktardı.

İlker Özaslan “Kapalı ve alan uygulamaları açısından ilk defa bir sivil toplum kuruluşu ile imece usulü kurulan bir müze olma özelliği taşıyor. Türkiye’nin en büyük somut olmayan kültürel miras müzesi olma özelliği taşıyan bu müzenin 5 bin yıla dayanan Türk kültür mirasını taşıyan Misi Köyü ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITMAK İSTİYORUZ’

Bursalı iş insanı Ahmet Erdönmez ise, sadece Bursa için değil dünya mirası için de somut olmayan Kültürel mirasın önemini vurgulayarak, “Kendi kültürümüzü dünyada ve Avrupa’da da tanımak istiyoruz. Bunun için müzemiz ile yarışmaya katılacağız” diye konuştu.

‘MİSİ DÜNYANIN EN İYİ TURİZM KÖYLERİNDEN OLACAK’

Bursa İl Kültür Müdürü Kamil Özer ise “Şu an Bursa’ya açmış olduğumuz 24’üncü özel müze. Bursa bir Unesco kenti. Restorasyonlar hızlı bir şekilde devam ediyor. 2024 yılında Bursa İznik’le beraber yeniden kendini Unesco’da yeniden gösterecek. BM Dünya Turizm Örgütü’ne Cumalıkızık köyünü önerdik. Dünyanın en iyi turizm köylerinden biri 2024’te inşallah Cumalıkızık olacak. Misi’yi de dünyanın en iyi turizm köyleri arasında görmek için çabalayacağız. Çünkü bu topraklar bunu hak ediyor. Emeği geçen herkese kazandırılan bu güzel eser için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘BURSA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa’daki ilk defa kurulan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin sadece Nilüfer için değil Bursa için de çok büyük önem taşıdığını söyledi. Erdem, “Bölgenin Kültürel yapısını yaşatmaya gayret gösteriyoruz. Bugün bunlara Bursa Unesco Derneği’nin katkılarıyla Misi’ye bir yenisini daha ekliyoruz. Misi sanat köyü olma yolunda ilerlerken Nilüfer de müzik enstrümanları Müzesi ve mübadele evinin yanında sağlık müzesiyle de yakında bu mirasa katkı sağlayacak” dedi.

Yıldırım Belediyesi Başkanvekili Barış Elmas, Bursa Unesco Derneği’nin Bursa’ya açılan müze ile sağladığı katkı için teşekkür etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali Mersin ise somut olmayan kültürel mirası ortak bellek olarak tarif etti.
Açılış töreninin ardından Bursa Dostluk-Gezek Musiki Derneği davetlilere musiki eserlerini sundu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.