'Somut Olmayan Kültürel Miras 1. Ulusal Belgesel Film Yarışması lansmanı yapıldı

Bursa UNESCO Derneği, BALGÖÇ, RUMELİSİAD, BALKANTÜRKSİAD ve Osmangazi Belediyesi işbirliği ile gerçekleştireceği 'Balkan Göçleri ve Göçmenlerin Kültürel Mirası' temalı panel ve düzenlenecek 'Somut Olmayan Kültürel Miras 1. Ulusal Belgesel Film Yarışması'

Bursa Yayın: 09 Nisan 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 09.04.2025 15:24:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
61 okunma
Google News

Toplantıya UNESCO Derneği Bursa Şube Başkanı İker Özaslan, BALGÖÇ Yönetim Kurulu Başkanı Emin Balkan, BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İskender İskenderoğlu ve RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Evke katıldı.

Balkan göçlerinin uzun yıllar boyunca devam ettiğini dile getiren UNESCO Derneği Bursa Şube Başkanı İker Özaslan, 12 Nisan'da yapılacak olan panele ilişkin bilgiler verdi.

 


Başkan Özaslan yaptığı konuşmada, "1821 MORA  isyanı, buradaki Türklerin toptan katline dönüştü ve tüm Balkan ülkelerine model oldu. Öldürülen Türklerin sayısı 25 bin’di. 93 Harbini (1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı) ağır bir yenilgiyle kaybeden Osmanlı Devleti  ve müslüman halk İlk büyük tehcir ve katliama maruz kaldı. Bu savaşın Osmanlı için toprak kayıplarından çok daha ağır sonuçları oldu. Sivillerin doğrudan hedef alındığı ilk ve en acımasız savaştı. Kaybedilen topraklarda ve sonradan Bulgaristan olacak ülkede yaşayan Türkler, toptan kıyıma ve sürgüne tabi tutuldular. Bir milyonun üzerinde insan süngülerin önünde yollara düştü ve bunların yüz binlercesi yollarda can verdi.1877-1878 Rus Savaşı, 1912-1913 Balkan Harbi, 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı gibi pek çok savaşlar sonucunda Rumeli ve Balkanlardaki SOYKIRIMDAN kurtulabilen Türk nüfusu, perişan halde ya göç etmiş ya da durum düzelir inancı ile bu diyarlarda kalmayı tercih etmiştir. Balkanlar’dan 1923 (Cumhuriyet)  öncesi gelen göçmenlerin tahmini Toplam Sayısı: 1.954.000, Rumeli’ den 1923 (Cumhuriyet )  öncesi gelen göçmenlerin tahmini Toplam Sayısı:  581.000, Rumeli ve Balkanlar’dan gelen Toplam Tahmini Göçmen Sayısı :  2.535.000. Bulgaristan'dan 1951 Zorunlu Göçü, 1968 Göç Anlaşması ve 1989 Zorunlu Göçü de dâhil olmak üzere, 844.438 kişi Türkiye'ye yasal olarak göç etmiştir. Aynı dönemde, Yugoslavya topraklarından 308.336 kişi, Romanya'dan 126.028 kişi, Yunanistan’dan 409.830 kişi olmak üzere. Toplam 1.688.000 kişi göç etmiştir. Rumeli ve Balkanlardan Türkiye’ye Göç eden göçmenlerin 2024 yılı için; Toplam Göçmen Sayısı Tahmini: 27 milyon ila 32 Milyon kişidir. Bursa 1878 yılından itibaren başta Balkanlar olmak üzere, Kafkasya'dan ve Türkiye'nin diğer illerinden göç alan bir kenttir. Bu özelliği nedeniyle, şehre ' Yeşil Bursa' ifadesinin yanı sıra, zaman zaman ' Göçmen Bursa' denilmektedir.  Bu kapsamda, Balkan göçmeni nüfusun, kent nüfusuna oranı % 65 olarak ifade edilmektedir." dedi.

Panelin ortak bir payda olduğunu dile getiren Başkan Özaslan, "Balkan Mutfağı, Balkan Müzikleri, Geleneksel Balkan Kıyafetleri, Geleneksel El sanatları, Ritüel ve şölenler, Gelenek- Görenek - Örf ve Adetler panelde yer alacak. 12 Nisan Cumartesi günü Osmangazi Belediyesi Kültür Merkezi'nde Bursa UNESCO Derneği, BALGÖÇ, RUMELİSİAD ve BALKANTÜRKSİAD iş birliği ile yapılacak panelimizde ana hatlarını belirtilen konular çok değerli panelistlerimiz tarafından izleyenler ile paylaşılacaktır." diye konuştu.

Yarışmaya ilişkin de bilgiler veren Özaslan, 2 Nisan'da katılımın başladığını belirterek, "Üniversitedeki öğrenci kesimini hedef alan bir yarışma. Herkesin bir köşede görebileceği, basit bir telefon ile bile çekebileceğini maksimum 10 dakikalık Belgesel çekimlerini gönderecekler. Bunlar da Türk kültürünün arşivlerine, veri tabanına yurtlarında paylaşılmak üzere eklenecek. Çok iyi bir jüri var, 7 kişiden olan ön jüri ve 7 kişiden oluşan seçici jüri var." ifadelerini kullandı.

İşte program;

PANELİSTLER

1 - Prof.Dr. Özlem DOĞUŞ VARLI                     Uludağ Ün. Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi

2 - Doç.Dr. Neval KONUK HALAÇOĞLU           Marmara Ün. Sosyal Bilimler MYO Öğretim Üyesi

3 - Doç.Dr. Ayşegül İNGİNAR KEMALOĞLU    Marmara Ün. Atatürk Eğitim Fak. Öğretim Üyesi

4 - Dr.Berrin SARITUNÇ                                    Sakarya Uygulamalı Bilimler Ün.MYO Öğretim Üyesi

MODERATÖR

İlker ÖZASLAN                                                     Bursa UNESCO Derneği Başkanı

KONSER

Prof Dr.Ersen VARLI                                            Uludağ Ün. Devlet Konservatuarı Öğr.Üyesi

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.