Sedat Yalçın: Bursa değişim istiyor
Yerel seçim hazırlıklarını ve projelerini anlatan Yalçın, ‘Sahada büyük bir sessizlik var ekonomik kriz ortamı insanları çok zor bir pozisyona itti. Yıllardır AK Parti’ye oy veren esnaf bile artık bu seçimlerde oy vermeyecek’ dedi.
Bursa
Yayın: 21 Mart 2024 - Perşembe - Güncelleme: 21.03.2024 16:56:00
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
105 okunma
Yerel seçimlere 10 gün kala saha ve medya buluşmalarını sürdüren Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın enbursa.com’u ziyarette bulundu.
Yalçın’ın ziyaretinde EA Medya Genel Yayın Yönetmeni Cennet Cankılıç ile Enbursa.com Köşe Yazarları Yüksel Baysal ve Necati Kartal hazır bulundu.
Cennet Cankılıç ve Yüksel Baysal’ın Moderatörlüğünde yayınlanan Gün Ortası’nın konuğu olan Yalçın seçim hazırlıkları kapsamındaki çalışmalarını, saha ziyaretlerini ve projelerini canlı yayında anlattı.
‘EMEKLİLERİN CİDDİ PROBLEMLERİ VAR’
Cankılıç’ın saha ziyaretlerindeki seçim havasının nasıl olduğunu sorması üzerine açıklamalarına başlayan Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, “Sahada çok büyük bir sessizlik var. Geçmiş deneyimlerimden ve siyasi tecrübelerimden hareketle yorumlamaya çalışıyorum. Ekonomik kriz ortamı insanları çok zor bir pozisyona itmiş görünüyor. İktidarlar seçimlere giderken bu tür ortamları vatandaşları rahatsız edecek ekonomik durumları istemezlerdi şu anda bunun için tedbir alamıyorlar. Emeklilerin büyük bir problemi var. Geçmiş yıllarda asgari ücretin üzerinde maaş alan emekliler şimdi asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Bu insanlar geçmişte de birçok krizde siyasi pozisyonlarını değiştirmediler” dedi.
‘EKONOMİ BÜYÜK BAŞARISIZLIKLA İLERLİYOR’
Türkiye’de ekonominin iyi yönetilmediğini ifade eden Yalçın, “Devletin kefen parası merkez bankasındaki döviz rezervi. Bu imkânı liyakatli bir maliye bakanı olmadığı dönemde kaybetmiştir. Şu anda merkez bankası rezervimiz eksilerde emanet paralar ile orada duruyor. Kamu ihale kanunu var Türkiye’nin çok eski bir kanunudur ve temel kuralı rekabet ortamı ile en doğru fiyatta en kaliteli ürünü almak. Biz bu kanunu defalarca değiştirmişiz. Gittiğim kahvehanelerde bile bu kanun değişikliğini vatandaşlar anlatıyor bana. Bugün geldiğimiz noktada milli gelirde yüzde 5 açığımız var. Pahalı iş yapıyor devlet liyakatli çalışanları uzaklaştırdığı için. Birde kur korumalı mevduat sistemi var. Buradan geri dönmeye çalışılıyor. Ekonomi yönetimi büyük bir başarısızlıkla ilerliyor. Ya vergi alacaksınız ya borç alacaksınız ya da para basacaksınız. Başka şansı yok. Büyük hatalar yaptık geldiğimiz noktada para basmaktan başka bir yöntemi yok devletin” şeklinde konuştu.
‘BURSA’DA ESNAF DEĞİŞİM İSTİYOR’
Saha çalışmalarında gözlemlediği vatandaş görüşlerini aktaran Yalçın, “Saha da benim gördüğüm budur. Ciddi bir rahatsızlık var eskiden geçer ümidi olurdu esnafın şu anda bir tane esnaf değişim istiyor ve bu durumu onaylamıyor. Yeni gelen bakan eski uygulamaların tamamının tersini yapıyor şu anda. Demek ki tamamı yanlıştı eski faturalardan tamamen yanlışlıklar çıktı ortaya” dedi.
‘AK PARTİ ADAYI DA CHP ADAYI DA SINIFTA KALDI’
Bursa’daki sanayi bölgelerinin yerleşim yerlerinin değişmesi gerektiğini kaydeden Yalçın, Sanayi Koridorları planlarını desteklediğini ifade ederek Bozbey ve Aktaş’a seslendi.
Yalçın, “Öncelikle belediye başkanımızın kendi icraatlarını konuşması gerektiği toplantıda benim konuşulmam iyi bir şey demek ki doğru yoldayım. Çok büyük sorunu var Bursa’nın. Bursa fiziki kapasite ve nüfusu arasında bir dengesizlik oluşmuş. Ve bunun bir stratejiyle yönetilmesi gerekiyor. Bunu yönetecek olan büyükşehir belediye başkanlığı. Yarın gidip siz şeftali bahçesine fabrika yapsanız kimsenin bir şey dediği yok. İnanın bir müddet sonra meşru hale getiriliyor yani birçok şeyler. Şimdi kontrolsüz bir büyüme sorunumuz var Bursa’da bir defa buradan başlamak gerekiyor. Yeni bir OSB açıklanıyor Bozbey hiçbir şey söylemiyor. Bozbey’in sanayi ile ilgili görüşü nedir merak ediyorum ben. Alinur Aktaş bunu açıkça söylüyor doğuda da batıda da büyütülecek. Hem AK Parti adayımız hem de CHP adayımızın ikisi de sınıfta kalmıştır. Bunu çözemezsek Bursa elimizde kalır çok net söylüyorum. Nilüfer’in hava kirliliği hat safhada. Nilüfer ile adı anılan Sayın Bozbey’in hiçbir düşüncesi yok mu? Nilüfer Çayı ile ilgili bir düşünceleri yok mu? Kim yapacak bu işleri? İşin sahibi siz olacaksınız bu şehrin seçilmiş kişisi olarak sizin yapmanız gerekiyor. 17 Sanayi Bölgemiz var 8 bine yakın bunların dışında kobi statüsünde yerlerimiz var bizim bunlarla ilgili çok büyük bir plan yapmamız lazım kimseyi mağdur etmeden 20 yıla uzanacak bir plan yapmamız lazım. Sanayi Koridorları planı var son derece doğru bulduğumuz bir yaklaşım. Şehirlerin sanayilerini o bölgelere almalıyız. Sanayi bir ekosistem işidir sadece fabrikayı götürmek ile olmaz, sosyal konutlarını hastanelerini hepsini sağlamanız lazım. Yeşil OSB statüsünde yapılması lazım temiz teknolojiler ile doğru üretimle mutlu yaşam sağlayacaksınız” diye konuştu.
‘SANAYİ KENTLERİ OLUŞTURACAĞIZ’
Yalçın açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“Tekstil başta otomotiv de ikinci büyük grubumuz, sanayileri teşvik ederek dijital dönüşüm ihtiyaçları ile büyük destek vererek nitelikli personel çalıştırma ihtiyaçları var bunları geliştirerek sanayi kentleri oluşturacağız. Dirençli kentlerden kastımız şehri depreme hazırlamak. Kentsel Dönüşüm yapılan noktalar tepeden şehre bakıldığında görülüyor toplam alanın yüzde 1’i kadar bile değil. Herkes bir şeyler yaptı ancak bizim büyük resmimiz farklı. Alinur bey açıklama yaptı 10 bin 700 konut yapıldığını söyledi. Torunlarımızın bile torunlarının enkaz altında kalma ihtimali var. Konut sayısı değil oran ver bizlere bundan sonra nasıl çözeceksin bugüne kadar nasıl çözdün? Dünyada örnekleri var araştırdık, modüler sistem konutlarına ağırlık vererek depreme yüzde yüz dayanıklı hafif binalara geçmemiz lazım. Üretilen modüler evler vinçler ile getirilerek yerleştiriliyor. Bursa şu andaki gidişat ile 200 yılda da dönüştürülemez. Bu inşaat yöntemi ile bitmez kim yaparsa yapsın bu dönüşümü.”
‘KENTİN HAVA KİRLİĞİLİ DE SUS KİRLİLİĞİ DE NÜFUSA VE SANAYİYE BAĞLI’
Kentin hava ve su kirliğinin son yıllarda sanayileşme ile arttığını dile getiren Yalçın, “Bursa’nın hava kirliliği de su kirliği de nüfusa ve sanayiye bağlıdır. Biz proje öneriyoruz sanayi yerleşimi ile ilgili Bursa’nın büyük bir mutabakata ihtiyacı var. Ancak AK Parti de CHP’de bununla ilgili konuşmuyor. Bizim projemiz BEBKA içerisinde Eskişehir ile çalışacağız bu konuda. Bursa müthiş sanayi eğitim ve sanat şehri olur. Ulaşımda geçen süre ne kadar uzunsa başkan başarılı değildir. Bursa’da bugüne kadar yapılan ölçüm ve çalışmalarımızda öneri olarak Çalı’dan giren güney tüneli planladık. Teleferikte sona eren bir tünel, tek tüp halinde olacak ve çift katlı olacak. Ayrıca da baypas kara yolları önerilerimiz var. İzmir Yolu’nun alternatifi yok şu anda. Görükle’de İzmir Yolu’na paralel bir yol öneriyoruz. İkincisi ise Mudanya Yolu’ndan gelen trafiği hastanenin oradan alıp şehir hastanesinin arkasından Özlüce’ye bağlayarak Çevre Yolu’na aktarmak istiyoruz. Yani o caddenin trafiğini Geçit’e vermeden Çevre Yolu’na bağlamak istiyoruz. İnönü Caddesi’ni ve Ankara Yolu’nu rahatlatacak projelerimiz var” diye konuştu.
Yorumlar (0)