Salda Gölü için rekor teklifler verildi!
Salda Gölüne yapılması planlanan Millet bahçesinin ihalesi 31 Temmuz tarihinde gerçekleşti. İhaleye 7 firma katıldı ve 14 milyon 699 bin TL ile 32 milyon TL arasında teklif sunuldu.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ihalenin detayları bugün ortaya çıktı. Ser verilip sır verilmeyen ihale hakkında TOKİ Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Yapılan açıklamaya göre firmalar 14 milyon 699 bin TL ile 32 milyon TL arasında değişen teklifler verdi. Tekliflerle ilgili değerlendirme süreci başlatıldı.
Salda Gölü'nün ihalesine hangi firmalar katıldı?: Kamuoyunun yanıtını merak ettiği bu önemli detaya ilişkin TOKİ açıklamasında bilgi yeralmadı. Basına kapalı olarak yapılan ihaleye katılan 7 firmanın hangileri olduğu hala merak konusu. TOKİ'nin firmaları kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.
7 firmanın teklifinin ardından karar için TOKİ'nin birkaç gün içerisinde açıklama yapması bekleniyor. AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ise Millet bahçesi projesiyle Salda Gölü'nün gelecek nesillere bütün güzelliğiyle aktarılacağını söyledi.
Kumsala 300 metre mesafede yer alacak: Konu ile ilgili detaylı bilgilere yer veren Burdur Milletvekili Bayram Özçelik Millet bahçesinin donatılarının Salda Gölü kumsalına yaklaşık 300 metre mesafede olacağını, günübirlik ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacağını söyledi.
Yapımına başlanacak: Böylelikle günübirlik kullanımdaki kirlilik önlenerek ve doğal doku korunarak Türkiye'nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü'nün gelecek nesillere bütün güzelliğiyle aktarılacağını kaydeden Özçelik, "İhaleye 7 istekli firma teklif vermiş olup değerlendirme sürecinin ardından kazanan firma ile sözleşme imzalanıp Millet Bahçesi'nin yapımına başlanacak" dedi.
Kanunlarla korunacak: Özçelik, ayrıca Salda Gölü Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi kararının yürürlüğe girdiğini ve Salda Gölü'nü sözle değil, bizzat kanunlarla korumaya çalıştıklarını da söyledi.
Kıyı şeridi geriye çekildi: Korunan alan 4 bin 400 hektarken, ÖÇK ilan edilmesiyle gölün tüm çevresini kapsayacak şekilde 29 bin 500 hektara çıkartıldığını belirten Özçelik, “Burada doğal sit alanları aynen geçerliliğini koruyor, eski sit durumu 5 bin 898 hektarken yeni durumda 8 bin 474 hektar olacak. Salda Gölü etrafındaki doğal dokuya zarar verilmemesi için kıyı şeridinin kullanım alanı 500-600 metre kadar geriye çekildi. Kıyı şeridini 1 santimetrekare dahi istisna olmayacak şekilde koruma alanı ilan edildi"dedi.
Göl kıyısında yapılaşma olacak mı?: Özçelik, Millet bahçesinin ardından Salda Gölü'nün imara açılacağı iddialarına da yanıt verdi. Özçelik, "Böyle bir adımın atılması söz konusu dahi olamaz." diyerek şu ifadelere yer verdi. "Millet Bahçesi projesi ile göl çevresinde bilinçsiz kullanıma son verilerek, Saldivler'de sıkı tedbirler uygulanacaktır. Yine Salda Gölü kıyısında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecektir" dedi.
Ahşap imalat tasarlandı: Projenin koruma planına uygun şekilde tamamen ahşap imalat tasarlandığını söyleyen Bayram Özçelik, "Millet Bahçesiyle en ufak bir çevre kirliliğine yol açılmayacak olup, aksine eşsiz güzellikteki sahili koruma altına alırken yüz binlerce ziyaretçinin de daha iyi ve daha kaliteli bir ortamda hizmet almasına olanak sağlanacaktır." dedi.
Otopark oluşturulacak: Gelen ziyaretçilerin araçlarını park edeceği düzenli otopark alanı oluşturulacağının da bilgisini veren Özçelik, "Göl kenarında ise sadece yaya kullanımı olacak." dedi.
Çevreciler ne diyor?
Salda Gölü'ne yapılmak istenen millet bahçesiyle ilgili konuşan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici şunları söyledi:
-Salda Gölü’nün güzelliğini sağlayan biyo-mineraller, canlı bir oluşum bu. Dünyada iki noktada böylesi bir oluşum var. Böylesi bir alana millet bahçesi yapmanın amacı nedir? Millet bahçesi yapmakla buraya daha fazla turist çekemezsiniz. Bu şekilde insanları bilinçsizce alana doldurursanız beş yıl para kazanırsınız ama 5 yılın ardından burası yok olur ve ortaya bütün doğal değerleri yok edilmiş çirkin bir alan kalır.
Peki Salda Gölü nerede?: Burdur‘un Yeşilova ilçe merkezine yaklaşık 4 km mesafede bulunan Salda Gölü, 44 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Yeşilova ilçesi, Doğanbaba ve Kayadibi köyleriyle çevrili olan Salda Gölü, 184 metreye varan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer alıyor.
Mars yüzeyine sahip, magnezyum üretiyor: Göller Bölgesi içinde yer alan göl, stromatolik kayaçlar adı verilen kireçtaşına benzer bir yapıdan oluşuyor. Mars’ın yüzeyinde de görülen bu kayaçlar gölün yapısında magnezyum üretmesini sağlıyor. Bu yüzden gölün dibi de kıyıları da beyaz bir renge sahip.
Cilt hastalıklarına iyi geliyor: Tektonik bir krater gölü olan Salda Gölü’nün suyu ve kumunun yapısında soda, kil ve magnezyum bulunduğu için bunlar bazı cilt hastalıklarına iyi geliyor. Yaz aylarında suların çekilmesiyle gölün ortasından görülmeye değer 7 beyaz ada ortaya çıkıyor.
Çeşitli türler bulunuyor: Özel koruma alanı olan Salda Gölü'nde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türü bulunuyor. Gölün arka kısmında kalan karaçam ormanı tavşan, tilki, keklik gibi canlılara ev sahipliği yapıyor. Bu da tabiat alanını daha da güzelleştiriyor. Türkiye’nin en temiz dünyanın en temiz beşinci gölü olarak gösterilen Salda 1989’dan beri koruma altında bulunuyor.
Dünyadaki sayılı iki bölgeden biri: Salda Gölü, dünyada Mars gezegeninin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan dünyadaki iki bölgeden biri. Çevreciler Salda Gölü'nde yapılaşmanın ekosistemi bozacağını ve bu eşsiz özelliğinin yok olacağını belirtiyorlar.