Orhaneli'deki mermer rezervimiz de tam 500 milyar dolarlık ama...

Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezerviyle birlikte gözler yeraltı kaynaklarımıza çevrildi ya, kısa bir araştırma yaptım ve ister inanın ister inanmayın, meğer biz Bursa halkı olarak zengin maden yataklarının üstünde yan gelip yatıyormuşuz da haberimiz yokmuş!

Yayın: 01 Eylül 2020 - Salı - Güncelleme: 01.09.2020 11:07:35
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
868 okunma
Google News

Gerçi Türkiye Maden Arama Tetkik Genel Müdürlüğü ile Maden Mühendisleri Odası'nın verilerinde bu bilgiler mevcut ama işte kağıt üstünde ve yeraltında...

 

Maşallah, milyon tonlara varan, altın, bakır, çinko, krom, wolfram, bor, kömür ve mermer madenleri de toprağın altında ya asırlardır çıkarılmayı bekliyor, ya bulunan rezervler karlı yatırım değil diyerek üstü örtülüyor, ya da zengin yataklar işgüzarlık nedeniyle işletilemiyor.

 

Örneğin ben bilmiyordum, İnegöl'ün altın, bakır ve çinko rezervleriyle zengin bölge olduğunu ve dünyadaki ilk krom madeni yataklarının bizim Orhaneli'de bulunduğunu...

 

 

1848 yılında Alman bir mühendis tarafından bulunan krom madeninin Mustafakemalpaşa'yı da içine alan bölgede 6 milyon ton civarında bir rezerve sahip olduğunu ve Osmanlı döneminde ocak sayısının 80'in üzerine çıktığını, Cumhuriyet dönemiyle beraber özellikle son yıllarda azala azala sadece cılız 10 yatakla işletmesinin yapıldığını üzülerek yeni öğrendim.

 

Yine Uludağ'daki Wolfram madeni de öyle. Diğer adıyla tungtem olan bu maden, metaller içinde çelikten daha sert ve 3 bin 482 derecede eriyebilen bir element olduğu için demiryolu, uçak, gemi, uydu, füze, uzay kapsülü yapımı gibi ağır sanayide kullanılıyor. Yaklaşık 20 milyon ton rezerve sahip wolfram 1988 yılına kadar Eti Maden Tesisi tarafından işletiliyordu. Ancak 1989 yılında zarar ettiği gerekçesiyle faaliyeti sonlandırıldı, ardından bu şirket özelleştirildi ve halen bildiğim kadarıyla ocak kapalı.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.