Okul tatili uzayacak mı? Bakan Selçuk konuştu

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, milyonlarca öğrencinin merak ettiği sorulara yanıt verdi. Okul tatilinin uzamasıyla ilgili de açıklama yapan Bakan Selçuk, "Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda hareket ediyoruz. Çok kısa bir zaman içerisinde bunun net kararını toplumla paylaşacağız." dedi..

Gündem Yayın: 23 Mart 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 23.03.2020 12:17:17
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
581 okunma
Google News

Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları:

 

TATİL UZAYACAK MI?

 

Milli Eğitim Bakanlığı uzasın ya da uzamasın diye kendi başına bir karar almıyor. Çünkü bu Türkiye ile ilgili bir mesele. Biz Sağlık Bakanlığı ile istişare içerisindeyiz ve hassasiyet ile takip ediyoruz. Bilim Kurulu'nun önerileri var. Yani süreç şu şekle doğru evriliyor, şu tedbirler alınması gerekir diye. Çok kısa bir zaman içerisinde bunun net kararını toplumla paylaşacağız. Ama bu süreç oldukça zorluyor. Bu nedenle bu şartlarda ne olur ne olmaz elbette herkesin bir değerlendirmesi var. Fakat biz bunu resmi olarak en kısa zamanda açıklayacağız.

 

SINAVLAR ERTELENECEK Mİ?

 

LGS; Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili. YKS ise ÖSYM ve YÖK ile ilgili. LGS ile ilgili olarak, biz ilkesel olarak sınavların zamanında yapılmasını çok önemseriz. Çünkü sınava hazırlık bir maraton koşusudur. Ve belirli stres basamaklarından geçilerek yaşanır. Dolayısıyla öğrencilerimizin sınava hazırlıklarıyla ilgili bir değişiklik başka streslere yol açabilir. Prensip olarak biz sınavı zamanında yapmak isteriz. Ama koşullar başka bir şey gerektirirse diye bu yüzden de o 3 senaryonun 3 ayrı sınav senaryosu var. YKS ile ilgili kararı da tabii ki de YÖK ve ÖSYM verecek. Onlarla da istişare içerisindeyiz.

 

SINAVLAR ONLINE MI OLACAK?

 

Bu çapta bir büyük sınavı online olarak yapabilecek bir alt yapı şu anda yok. Aslında dünyada da yok. Bazı uluslararası yabancı dil sınavları vs. yapılırken birkaç yüz kişiye bu tür sınavlar online olarak yapılıyor. Bu sınavların uluslararası güvenlik sertifikaları var. Bir takım standartlar söz konusu online sınav yapabilmenin. Bu anlamda bizim 81 ilimizde e-sınav merkezlerimiz var ve biz bu sınavları orada yapabiliyoruz. Ama bu diyelim ki 2,5 milyon kişinin sınav olabileceği bir kapasite değil. Bu yüzden uzaktan olması söz konusu değil. Ancak bu sınavların içeriğiyle ilgili içeriyle ilgili değişiklik olabilir. İçeriğindeki değişiklikten kastım şu; hangi konulardan sınav olacak. Buna da bir somut koşul getirdik, öğrencilerin okulda yüz yüze gördükleri içeriklerden sınav olacak diye. Peki bu yüz yüze gördükleri içerikler nedir; Milli Eğitim Bakanlığının her hafta her ay her dönem her öğretim yılı için bir yıllık programı var. Bu programda hangi dersten hangi konu ne zaman işlenir. Bu belirli ve bu internette var. Dolasıyla bu konuların hangi dönemde hangileri okulda işlenmişse sınav içeriği de onunla ilgilidir.

 

OKULLAR DAHA ERKEN KAPANIR MI?

 

Bizim Milli Eğitim Bakanlığı olarak hep vurguladığımız bir şey var. Biz veriye dayalı konuşmayı önemsiyoruz. Dolasıyla şöyle olacak böyle olacak dememiz şu anda mümkün değil. Sadece süreci izleyip, verilere bakıp bir değerlendirme yapıp bu değerlendirmenin arkasından acaba bu takvim nasıl değişmelidir sorusunun yanıtını verme imkanımız olur. Ama şu anda biz de bilmiyoruz. Bizim elimizde sadece seçenekler var.

 

UZAKTAN EĞİTİM YETERLİ OLACAK MI?

 

Okul bir ekosistem ve okulun yanı sıra aile de bir eğitimin parçası. Dolasıyla biz eğitimi sadece sınıfın içerisi olarak da bakmıyoruz. Kaldı ki sadece televizyon eğitimi olarak bakalım. Bizim için de sadece televizyon eğitimi çocuklarımızın beklenen standartlar açısından yetişebilmesi için yeterli değil. Bunu çok net söylüyoruz. Bizim televizyonla yapıyor olmamızın nedeni her eve erişebilir olmaktan kaynaklanır. Peki EBA ile ilgili desteğimiz ne? EBA ile desteğimiz şu; bir öğrencimiz konu tekrarı yapmak isterse soru çözmek isterse öğretmenleriyle iletişime geçmek isterse sanal sınıflarımız var. Sanal sınıflarda öğretmenler öğrencilerini sanal sınıflarda birebir görüp soru-cevap alıp bir tartışma imkanı da bulabilirler. Bu anlamda bizim alt yapımıza ek olarak Türkiye'nin birçok kurumunun alt yapısı TÜRKSAT'ın alt yapısı ve başka kurumların alt yapısı gibi birçok alt yapı eş zamanlı olarak devreye gridi. Yoksa Milli Eğitim Bakanlığının tek başına alt yapısı yüz binlerce öğrenciyi aynı anda online olarak EBA'ya alma imkanınına sahip değildi. Bu bizim için de yeni dünya için de yeni bir durum. Biz bir hafta içerisinde toparlanıp televizyon kanalları kurup EBA'nın alt yapısını geliştirip bir çabanın içerisindeyiz. Kolay değil. Ama uğraşıyoruz, daha iyi olacak.

 

"UZAKTAN EĞİTİM DEVAM EDECEK"

 

Salgın geçtikten sonra da EBA desteği sürecek.

.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.