Kulak çınlaması nedir?
Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Abdullah Günen, kulak çınlaması hakkında önemli bilgiler verdi.
Sağlık
Yayın: 28 Ağustos 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 28.08.2024 10:25:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
72 okunma
Kulak çınlaması (tinnitus); yazının yada tarihin başlangıcından beri yazılı kaynaklarda bahsedilen bir rahatsızlıktır. Mısır yazılı kaynaklarında 3500 yıl önce kulak çınlamasından bahsedilmiştir.
Kulak çınlaması toplumun üçte birinde görülebilmektedir. Çoğunlukla beraberinde işitme kaybı da vardır. Bazen hekime gitme gereği duymazken bazen de intihara götürebilir.
Kulak çınlaması hastalık değildir, bir şikayettir. Çoğunda nedeni belli değildir. Tedavi her zaman başarılı olmayabilir. Bir hastayı iyi eden yöntem diğerinde başarı sağlamayabilir. Ancak bu moral bozmamalıdır.
NEDENLERİ
Modern hayat, gürültüye sürekli maruz kalma, tekstil, metal sanayinde 80 desibelin üzerinde sürekli gürültüye muhatap olma, savaş ortamında ,çatışma ortamında bulunma, silah kullanma, geçirilmiş orta kulak iltihapları, kullanılan ilaçlar(aspirin vb.), yaşlılık, işitme sinirinin iyi huylu tümörü (akustik nörinom), kulak kireçlenmesi (otoskleroz), damar hastalıkları ,kulak kitleleri, kafa içinde yer tutan kitleler, yüksek tansiyon, kulak tansiyon artışı (menier hastalığı),iç kulak tipi işitme kayıpları, Östaki tüpünün sürekli açık olması, kan yağ (lipid) yüksekliği, tiroid hastalıkları, kansızlık, şeker hastalığı, nedenler arasında görülebilmektedir.
NE YAPILMALI?
Öncelikle kulak burun boğaz muayenesi olmalı, işitme ölçülmesi (odiometri), gerekirse, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme yapılmalı, çınlamanın iyi ya da önemli bir nedeni var mı tespit edilmelidir. Ancak çınlamaların çoğunda neden bulunamaz (İdiopatik). Bazı durumlarda ,nöroloji ve beyin cerrahi uzmanınca ayrıca incelenmelidir.
KORUNMA YOLLARI
-Aşırı gürültülü yerden uzak durulmalıdır.
-Sanayi çalışanları gürültü koruyucu kullanmalıdır. Bu yasal olarak mecburidir.
-Aşırı cep telefonu görüşmesi yapmamalıdır, kulaklık, ya da mikrofonla görüşülmelidir.
-Kulak ağrısı, iltihabı durumlarında; gecikmeden hekime görünülmelidir.
-Cep telefonundan kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlenilmemelidir.
-İşitmeyi azaltıcı ilaçlar kullanmamak gerekir.
-Eğer varsa; şeker hastalığı, hipertansiyon kontrol altında tutulmalıdır.
Çınlama sessiz ortamda, gece vakti artar mı?
Artmaz ancak gece fon gürültüsü ortadan kalktığı için çınlama daha fazla algılanır. Örnek verirsek; gündüz duymadığımız duvar saati sesini, gece duyarız. Yani çınlama gündüz vakti de aynı şiddette vardır. Fon gürültüsü, çınlamayı maskelemektedir.
Tedavi: Şu ifadeyi kullanmak yanlıştır 'Bu hastalık geçmez'. Bu ifadeyi kesinlikle kullanmamalıdır. Çünkü kulak çınlaması belirtidir, hastalık değildir. Hastalarımıza, şefkat anlayış ve empatiyle yaklaşmak gerekir.
-İlaç tedavisinin etkileri tartışmalıdır. Ancak orta kulağa, zar geçilerek yapılan kortizon iğnelerinden iyi sonuçlar alınmaktadır -Ameliyat: Kulak tansiyonu (Meniere), kulak kireçlenmesi (otoskleroz), işitme siniri tümörü (akustik nörinom), bazı damar hastalıklarında faydalı olabilmektedir.
-Diğer tedaviler: Tinnutus önleyici işitme cihazları, elektrik uygulamaları, lazer, hipnoz, akupunktur, müzik tedavisi, maskeleme tedavisi uygulanılmaktadır.
Yorumlar (0)
İlginizi Çekebilir