Kalp rahatsızlığı olanlar dikkat! 3 maddede tedavi yöntemi

Kalp rahatsızlığı ile ilgili dikkat etmemizi söyleyen kendi alanında uzman Doç. Dr. Kerem Can Yılmaz yakma metodunun çeşitliliğinden söz etti.

Sağlık Yayın: 17 Kasım 2023 - Cuma - Güncelleme: 17.11.2023 13:48:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
161 okunma
Google News

Kalp rahatsızlığı olanların çok dikkat etmesi gerekiyor. Kalp problemleri ölüm riskinde birinci sırada. Türkiye ve Dünya’da ölümcül hastalıkların başında gelen kalp rahatsızlığının tedavileri her geçen gün artıyor. Kardiyoloji ve Elektrofizyoloji Uzman Uzmanı Doç Dr. Kerem Can Yılmaz, kalpteki ritim bozukluklarının çok çeşitli olduğu için yapılan ablasyon (yakma) işlemlerinin de çeşitlilik gösterdiğini ifade etti.

Kalp Rahatsızlığı ritim bozuklukları ile başlıyor!

Yılmaz, “Öncelikle en sık görülen ritim bozukluklarından kalp kulakçıklarını ilgilendiren supraventriküler taşikardi dediğimiz ritim bozukluğunun ablasyonundan bahsetmek istiyorum. Supraventriküler taşikardiler içinde en sık görülen tipi ise AVNRT diye bildiğimiz bir tiptir. Burada kalpte fazladan olan kısa devre, kalbin 4 boşluğunun birleştiği noktaya yakın bir noktada yer almaktadır.

Bu nokta, hastanın kendi ileti sistemine çok yakınsa, o kısa devrenin yakılması sırasında (ablasyonu sırasında) nadiren hastanın kendi ileti sistemi de hasar görebilir. Hasar geçici veya kalıcı olabilir. Hasar kalıcı olursa kalıcı kalp pili takmak gerekebilir ancak bu komplikasyon deneyimli operatörler tarafından yapıldığında çok nadir görülmektedir. Ablasyon (yakma) işlemi sağ kasık toplardamarından 3 veya 4 kateter girilerek yapılır. Bu bölgede lokal ağrı veya şişlik görülebilir ve genellikle birkaç günde kendiliğinden geçer” dedi.

Doç. Dr. Kerem Can Yılmaz sözlerini, “Kısa devre her zaman AVNRT tipinde olduğu gibi orta hatta yakın bir yolak olmayabilir. Wolf Parkinson White Sendromu gibi durumlarda fazladan olan aksesuar yol (kısa devrelerden biri) kalbin sağ tarafında veya sol tarafında olabilir. Bazen de kalbin tam ileti sisteminin üzerinden geçiyor olabilir. Bu nedenle orta hatta olanların ablasyonunda çok dikkatli olunması gerekmektedir.

Bazen kalbin içinden bu kısa devreye ulaşılamaz, işlem başarısız olur veya kısmi başarı elde edilir. İşlemi yapan hekim bu kısa devrenin (aksesuar yolun) kalbin sağ veya sol tarafından kaynaklandığını tespit ettikten sonra sağ kasık toplardamarından veya atardamarından giriş yapabilir. Kasık bölgesinde ağrı, girişim yerinde şişlik görülebilir. Bu tür durumlarda ağrı kesici kullanılabilir. Bunlar birkaç gün içinde geçecektir. Ancak geçmeyen şişlik ve ağrı durumlarında, kasık bölgesi ultrason (doppler) ile değerlendirilip damarda balonlaşma olup olmadığına bakılmalıdır.

Bahsedilen komplikasyonlar çok nadir görülmektedir. Ancak işlem öncesinde olumsuz olaylarla ilgili hastaların yeterince bilgisi olursa işlemde bir aksilik olduğunda, işlem sırasında veya sonrasında bu durumu daha sakin karşılamalarını sağlayacağı kanaatindeyim” diyerek sözlerini tamamladı.

ABLASYON (YAKMA) NEDİR?

Ablasyon, kalpteki ritim bozukluklarının tedavi edilmesini hedefleyen bir tedavidir. Ablasyon işleminde amaç; ritim bozukluğuna neden olan kalpteki sorunlu bölgenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Sorunlu bölgeyi yok etmek için işlem sırasında ısı üreten ya da soğutucu enerjiler kullanılır.

Radyofrekans enerji ile yapılan ablasyon işlemi sıcak ablasyon olarak adlandırılır. İlk olarak 1990’lı yılların başında kullanılmaya başlanmıştır ve bugün için ablasyonlarda en sık kullanılan enerji kaynağıdır. Sıcak ablasyon yönteminde, hasarlı bölge Radyofrekans enerji dediğimiz radyo dalgaları ile ısıtılır. 50 – 70 derece arasında ısıya maruz kalan bölge, işlevini tamamen yitirir ve artimiye ya da çarpıntıya yol açan odak böylece kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılır. Bunu ritim düzenleyici ilaçlarla başarmak mümkün değildir.

Soğuk ablasyon yöntemi ise “dondurma” olarak bilinmektedir. Soğuk ablasyonda, sıcak ablasyonun aksine, Nitrojen gazı kullanılarak hedef bölge -50 ile -70 derecelere kadar soğutularak dondurulur. Her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu nedenle aritminin türüne ve şiddetine göre tedavi planlaması yapılmalıdır.

AVANTAJLARI NEDİR?

Ablasyonun en önemli avantajı aritmiye neden olan sorunlu bölgenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bunu ritim düzenleyici ilaçlarla sağlamak mümkün değildir. Ablasyonda, hedeflenen çarpıntının türüne ve hastalığın şiddetine göre %70 – 99 gibi ciddi bir başarı oranı söz konusudur. Operasyondan sonra iyileşme süreci de oldukça kısadır. Hastaların neredeyse tamamı 1 gün içinde günlük hayatına dönebilmektedir.

Ablasyonun bir diğer avantajı da çoğu hastada hayat boyu ritim düzenleyici ilaç tedavisi kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmasıdır.

RİSKLERİ NEDİR ?

Tüm girişimsel operasyonlarda olduğu gibi ablasyonda da bazı riskler bulunmaktadır. Ancak bu riskler hiçbir zaman ablasyonla tedavisi edilen hastalığın hayat boyu sizlere yükleyeceği risklerden daha fazla değildir. Özellikle uzman bir ekip ve deneyimli bir hekim tarafından uygulandığında ablasyonun riskleri yok denecek kadar az ve önemsizdir.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.