İş yerinde el ve parmak kopmalarına hazır mısınız?

Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi,Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Alper Aksoy, iş kazalarında acil müdahalenin önemi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Sağlık Yayın: 15 Ocak 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 15.01.2024 19:02:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
93 okunma
Google News

Ellerimiz ve parmaklarımız günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz, ekonomik olarak özgür olabilmemiz ve hayatımızı idame etmemiz açışından çok önemlidir. El ve parmaklar en çok yaralanan uzuvlardır. İş kazası hariç ev yada normal hayatta da sık yaralanan ve hastane acillerinde en sık tedavi edilen anatomik bölge, parmak ve ellerdir.

İş kazaları sonucu gerek maddi ve gerekse manevi kayıplar gelişmektedir. İş güvenliği tedbirlerinin artırılması iş kazalarının oranını azaltsa da Türkiye hala iş kazaları oranı yüksektir. Sanayi türü, çalışılan ortam, işçinin deneyimi yaralanmaların oranının etkilememektedir.  İş kazalarına bağlı yaralanmaların yüzde 31’i el ve parmak  yaralanmalarıdır . Türkiye’de yaralanan işçilerde ortalama yaşı 27.5. El yaralanması 25-40 yaş arasında daha sık. Ampütasyon sayısının en yüksek olduğu grup ise 25-39 yaş. El ve parmaklarda yaralanmalar başta iş gücü kaybı, maddi ve psikolojik sorunlar ve diğer problemleri beraberinde getirmektedir.

El yaralanmalarının tedavisinin en uygun şartlarda yapılması önemlidir. El ve parmak yaralanmalarında parmağın veya elin kopması durumunda  acil tedavi gerektirir. . Bir uzvun vücuttan ayrılması(ampütasyon) sonucu oluşan yaralanmalarda kopan parçanın acil olarak yerine dikilmesi(replantasyon) operasyonunu gerektirmektedir. Uzuv kopmaları sonrası  replantasyon operasyonun kopan parçanın hücrelerinin ölmeden kopan uzuvlarınmikro cerrahi teknikler ile  yerine dikilmesi gerekmektedir. Kopan parçalarda yerine dikilmesi için zaman ile yarışmak gerekmektedir. Soğuk koruma altında parmaklar için 8-10 saat içinde el ve kol ise 6 saat içinde replantasyon operasyonu yapılmalıdır. Transfer veya uygun merkeze geç ulaşılsa bile kopan uzva muhakkak şans verilmelidir.  Aksi halde uzuvlarını kaybeden ve genellikle genç yaş grubunda olan bu hastalar ciddi sorunlara yol açacağı için Bu kopan bir uzvun tekrar yerine takılması için tüm şartlar zorlanmalıdır.

Kopan bir parçaya tedavi iş yerinde başlar. Hastaya ilk müdahalenin yapılması, kopan parçanın bulunması, transfer öncesi soğuk korumaya alınması, transfer edilecek tedavi kurumunun belirlenmesi, sağlık kurumuna bilgi verilmesi iş yerinde yapılması gereken en önemli görevlerdir. İş yerinde sağlık veya iş güvenliği departmanları bu tur olayları başlarına gelmeden simülasyonlarını yapmalıdırlar. Hastaya yapılacak ilk müdahalenin kimin yapacağı, kanamanın durdurulup yaralanın durumunu sağlık profesyonelleri gelene takip edecek kişinin eğitilmesi, kopan uzvun soğuk korumaya alınması bu yapılırken de kopan parçanın temiz bir beze sarılması sonrası su geçirmez bir poşete konulması ve içi buzlu su dolu kaba konulması sağlanmalıdır. Kopan parça hiçbir zaman direk buza temas etmemelidir. Bir ampütasyon durumda ortamda ki telaş göze alınırsa bu malzemeler önceden hazır olarak bulundurulmalı ve daha önce simülasyonları yapılarak böyle bir kazaya hazırlıklı olunmalıdır.

Kopan parçaya iş yerinde yapılan ilk müdahalesinden  sonra en önemli nokta parçanın dikileceği merkeze transferdir. Genellikle  hastanın müdahalenin  yapılacağı mikrocerrahi merkezlerine  zamanının ulaşmasında sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar ya mikrocerrahi merkezlerinin bilinmeyişi  yada    mikrocerrahi yapan merkezlerde yoğunluktan dolayı hasta sıra  bekleyerek zaman kaybetmesidir. İş yerinde zaman kaybını azaltmak için mikrocerrahi yapılan merkezlerin listesinin bulunması , hastanın  transferi öncesi  bu merkezlerin ve doktorun bilgilendirilmesi sonrası direk müdahalenin yapılacağı merkeze transferi ile zaman kaybı minimale indirilebilir. Bu tür çalışmalar uzuv kaybı olmadan işyerlerinde öncede yapılmalı ve algoritmalar belirlenmelidir.

Mikrocerrahimerkezlerinde  konusunda uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda başarı oranları çok yüksektir. Bu tür yaralanmalar sonrası yapılacak cerrahideki amaç elin fonksiyonunu mümkün olduğunca eski haline getirmeye çalışmaktırEl cerrahisinde hastalara sadece operasyon değil operasyondan sonra rehabiltasyon ve psikolojik destek  de sunulmalıdır. İşyeri ve işçi sağlığına yönelik danışmanlık hizmeti ve eğitim çalışmaları da son derece önemlidir.

İş kazaları sonucu oluşan el ve parmak yaralanmalarında özellikle kopmalarında hızlı müdahale çok önemlidir. Kurtarılan ve rehabilte edilen her uzuv kişinin topluma ve iş hayatına kazandırılmasında çok önemli yer tutmaktadır. Bu tür yaralanmalar olmadan önce hazırlanmak  yaralanan kişinin  tedavisinde çok önemli rol oynamaktadır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.