İMSİAD Başkanı Andıç: ‘Sektörde daralma devam ediyor’
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklana Eylül ayı konut satışı verilerini değerlendiren İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, “Ülkemizin en önemli taşıyıcı sektörlerinden biri olan inşaat sektörüne yapılacak her destek ve teşvik, sadece ayakta tuttuğu 250 alt sektöre ve onların doğrudan istihdam ettiği 2 milyonu aşan haneye değil, ev sahibi olma hayali kuran milyonlarca insanımıza yapılacak olan destek ve teşviktir’ dedi.
Bursa’da konut satışlarını ülkemizin bir aynası gibi görebiliriz diyen Andıç, “Ülkemizde de, Bursa’mızda da, ilk 9 aylık konut satış ortalamalarına ya da ilk dokuz aydaki konut satış toplamlarına da baksak, son 5 yılın en düşük sıfır konut satış ve ipotekli satış rakamlarının yaşandığı yılda olduğumuzu görebiliriz. Bunun sağlamasını veren de, hem Bursa’da hem de ülkemizde 2021 yılının yine son 5 yılda en çok ikinci el konut satılan yıl olmasıdır” diye konuştu.
ANDIÇ’TAN ÖNERİLER…
Başkanı Mustafa Andıç açıklamalarını şöyle dürdürdü:
“TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı Eylül ayı konut satış verilerine baktığımızda, geçtiğimiz ayki satışları geride bırakmış olsak da, henüz geçen yıl bu ayki verileri yakalayamadığımız bir sürecin içinde olduğumuzu görmekteyiz. Ahirette iman, dünyada mekan diyen halkımız şuan yeni konut alamıyor. O yüzden, halkımızın her geçen gün daha da artan ve pandemi ile öncekilerden farklılaşan konut ihtiyaçlarına uygun konutlara geçebilmesi, ülkemizin kanayan yarası olan kentsel dönüşüm konusunda beklenen adımların atılabilmesi için, sıfır konut satışlarını teşvik edici uygulamaların gecikmeksizin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yine aynı şekilde, üretimde de maliyetlerdeki artış ve inşaat malzemelerine ulaşamamadan kaynaklanan bir daralma ve dolayısıyla azalma söz konusu olduğu için, kamuya iş yapılan taahhüt projelerinde acilen fiyat farkı kararnamesi çıkarılması ve geçici olmayan müteahhitlik sınıfı sahibi olan inşaat firmalarının üretimlerinin desteklenmesi büyük önem arz etmektedir.
2021 YILI, 2019’UN TEKRARI OLMASIN…
‘2018 Ağustos ayındaki kur şokunu, hemen 2019 yılında önlem alarak değil de, 2020 yılında 0,64 gibi sıra dışı bir konut kredisi önlemi ile telafi etmeye çalışmanın artıları da eksileri de olmuştu’ diyen Andıç, sözlerini şöyle noktaladı: “Temennimiz, 2018 Ağustos ayındaki kur şokunu daha şiddetli şekilde yaşadığımız şu günlerin ardından önlem almak için tekrar bir yıl beklenmesin. 2021 yılı 2019’un tekrarı olmasın. İlk kez ev alacaklara ve/veya oturmak için ev alacaklara KDV indirimi, tapu harçlarından muafiyet ve/veya konut kredi kampanyası düzenlenmesi ilk akla gelen önlemlerdir. Unutulmamalıdır ki, ülkemizin en önemli taşıyıcı sektörlerinden biri olan inşaat sektörüne yapılacak her destek ve teşvik, sadece ayakta tuttuğu 250 alt sektöre ve onların doğrudan istihdam ettiği 2 milyonu aşan haneye değil, ev sahibi olma hayali kuran milyonlarca insanımıza yapılacak olan destek ve teşviktir.”