İGF Genel Başkanı Mesut Demir: “İnternet Yasası, Türkiye’nin ve sektörün geleceği için önemlidir”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un da hazır bulunduğu İnternet Medyası ve Haberciliği Çalıştayına katılan İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, internet medyasının finansmanı ve reklam gelirleriyle ilgili sorun ve önerilerini paylaştı. Merdinvenaltı internet haber sitelerini sonlandıracak İnternet Yasasının acilen çıkarılması gerektiğini kaydeden Demir, İGF olarak yasa ile ilgili önerilerini sundu.

Yayın: 29 Haziran 2021 - Salı - Güncelleme: 29.06.2021 12:30:15
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
717 okunma
Google News

 İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, T.C. İletişim Başkanlığının "İnternet Medyası ve Haberciliği Çalıştayı"nda sektörün birlik temsilcisi olarak katıldı.

 

Sorunları 5 ana başlıkta toplayan İGF Genel Başkanı Mesut Demir, İnternet Gazeteciliği Yasası, merdiven altı korsan haber siteleri, İnternet medyasının ekonomik sıkıntıları ve çözümleri, haber ajanslarının abonelik ücretleri ve medya sektörünün meslek odası sorunlarına ilişkin konuları detaylı olarak paylaştı.

 

Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliğinin büyük bir gelişim gösterdiğini kaydeden Başkan Demir, "İnternet medyalarından haber okuma oranı yüzde 98’lere çıktığı günümüzde ülkemizde halen İnternet Yasasının çıkarılamaması üzüntü vericidir. Bu durum, hem ülkemize hem de medya sektörüne zarar vermekte, sosyal medyayı medya karşısında güçlü hale getirmektedir" dedi.

 

Sektörü tehdit eden en önemli sorunun korsan diye tabir ettiğimiz merdiven altı haber sitelerinin olduğuna dikkati çeken Mesut Demir, "Bu siteler 100 bin sayılarına kadar ulaşmıştır. Korsan haber siteleri sorununun tek çözümü çıkarılacak İnternet Yasasıdır" diyerek İGF olarak yasa ile ilgili önerilerini sundu.

 

 

İNTERNET YASASINA İGF ÖNERİLERİ: "AKREDİTE ŞART"

"Bu konuda, kurumsal internet haber siteleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na başvuru yaparak akredite edilmelidir" diyen Başkan Demir, "Kurumsal olmayan haber sitelerine, kurumsallık için 30 gün süre verilmeli, şartları taşımayan siteler ve devletin bölünmez bütünlüğüne karşı yayın yapan, terör örgütleriyle işbirliği içinde olan haber siteleri, çıkarılacak yasa ile BTK tarafından Türkiye’de erişime engellenmelidir. Bunun için de aktedite başvurusunda kriter, vergisini ödeyen, en az 3 sigortalı gazeteci çalışanı olan, en az bir haber ajansına üye olan, gazetecilik etik kuralları çerçevesinde yayın yapan internet haber siteleri şeklinde olmalıdır. Akredite olmuş haber siteleri,  Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan alabilmeli ve çalışanları 212 basın iş kolundan sigorta edilerek basın kartı verilebilmelidir. İnternet haber sitelerinin performans denetimi, İnternet Gazetecileri Federasyonu tarafından yapılmalı ve aylık raporlar halinde İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu ile paylaşılmalıdır" diye konuştu.

 

 

REKLAM GELİR VE DENETİMİ...

İnternet medyasının finansmanı ve reklam gelirleriyle de ilgili sorun ve önerilerini aktaran İGF Genel Başkanı Mesut Demir, çıkarılacak yasa ile belediyelerin merdiven altı haber sitelerine banner reklam vermesi engellemeli, belediyeler, banner reklamlarını İletişim Başkanlığına akredite olmuş haber sitelerine Basın İlan Kurumu aracılığıyla vermelerinin finansman açısından internet medyalarına da olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

 

Federasyon olarak her zaman desteğe hazır olduklarını belirten Başkan Demir,  "Trafik denetimi günümüzde Google Analytics tarafından yapılabilmektedir. Lakin, ülkemizin acilen bir analytics yazılım sistemi üretmesi şarttır. İnternet haber sitelerine verilecek reklamlar, kodlu olarak verildiği takdirde, reklam veren kurum ve İletişim Başkanlığı tarafından haber sitesinin trafiği çok kolay takip edilebilir" diye konuştu.

 

"İGF BÜNYESİNDE KURDUĞUMUZ HABER AJANSI İLE MEDYALARA HABER VE REKLAM AKIŞI SAĞLIYORUZ"

İnternet medyalarının önemli sorunlarından birinin haber ajanslarının abonelik fiyatları olduğunun altını çizen Başkan Demir,  "Anadolu Ajansı başta olmak üzere haber ajanslarının aylık abonelik ücretleri ciddi anlamda düşürülmelidir. Biz bu konuda ajans abonelik ücreti sorununu, İnternet Gazetecileri Federasyonu olarak İGF Haber Ajansı’nı (İGFA) kurarak çözmeye çalıştık. Bugün bin 700 civarında internet medyası, İGF Haber Ajansı haberlerini aylık 10 lira gibi cüzi bir rakamla kullanmaktadır. Kurduğumuz İGF Reklam Ajansı ile reklam havuzu oluşturarak kurumsal internet medyalarına ekonomik destek sağlamaktayız" dedi.

 

Demir, konuşmasının sonunda acil bir yasa çalışmasının Türkiye ve medya sektörünün geleceği için önemli olduğunu bir kez daha yineledi. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.