HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden korunabilirsiniz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Engin Korkmazer, rahim ağzı kanserinin yavaş seyrettiğini, ciddiyetinin büyüklüğüne, yayılıp yayılmadığına ve genel sağlık durumunuza bağlı olarak değiştiğini söyledi.

Sağlık Yayın: 22 Ocak 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 22.01.2024 13:52:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
110 okunma
Google News

Ocak ayının ‘Rahim Ağzı Farkındalık Ayı’ olması nedeniyle açılama yapan Medicabil Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Engin Korkmazer, “Bu hastalık rahim ağzında (serviks) ortaya çıkan bir kanser türüdür. Rahim ağzı, vajina ile uterus arasındaki açıklığa verilen isimdir. Üreme sisteminin bir parçası olup rahim boynu olarak da adlandırılır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerine sebep olan, insan papilloma virüsü (HPV) türlerinden kaynaklanan enfeksiyondur” dedi.

RAHİM AĞZI KANSERİNİN NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Rahim ağzı kanserine neden olan etkenin insan papilloma virüsü olduğuna dikkat çeken ve genital bölgeye herhangi bir tensel temas, vajinal, anal veya oral cinsel ilişki ile bulaşabildiğini söyleyen Medicabil Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Engin Korkmazer, rahim ağzı kanserinin belirtilerini şöyle dile getirdi: “Olağan dışı vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında veya sonrasındaki kanama, adet dönemleri arasında veya menopozdan sonraki kanama veya normalden daha ağır adet görme, vajinal akıntıdaki değişiklikler, cinsel ilişki sırasında ağrı, belde, kalça kemikleri (pelvis) arasında veya karnın altında ağrı, miyom veya endometriozis (çikolata kisti) gibi başka bir hastalık varsa, benzer semptomları düzenli olarak alabilirsiniz. Zamanla bu belirtilere alıştığınızı fark edebilirsiniz ancak belirtileriniz değişiklik söz konusu olduğunda bir doktor tarafından muayene olmanız önemlidir.”

RAHİM AĞZI KANSERİ ÖNLENEBİLİR Mİ?

Rahim ağzı kanserinin tamamen önlenemese de olma ihtimalinin azaltılabileceğine dikkat çekeni Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Engin Korkmazer, “Rahim ağzı taraması ve HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yoludur. 25-65 yaş arasındaki tüm kadınlar, düzenli rahim ağzı taraması yaptırmalıdır. Bu tarama, rahim ağzındaki hücrelerdeki herhangi bir değişikliği kansere dönüşmeden önce bulup tedavi etmeye yardımcı olur. 12-13 yaşındaki tüm çocuklara HPV aşısı sunulmaktadır. Bu aşı, HPV'nin neden olduğu tüm kanserlerin yanı sıra genital siğillere karşı korunmaya da yardımcı olur. Sigara içmek bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve sigaradaki kimyasallar rahim ağzı kanserine neden olabilir. Sigarayı bırakmak, rahim ağzı kanserine yakalanma riski azaltacaktır. Bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olmak için dengeli beslenmek rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.