Belediyelerin yatırımları da tasarruf tedbirlerine takıldı

Seçimler sonrası klasik bir söz vardır: "Seçimler bitti, şimdi icraat zamanı"

Yayın: 16 Mayıs 2019 - Perşembe - Güncelleme: 16.05.2019 10:13:18
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
1069 okunma
Google News

Seçimler sonrası klasik bir söz vardır:

"Seçimler bitti, şimdi icraat zamanı"

Artık işin aslı öyle değil. İçinden geçtiğimiz süreç nedeniyle bu söz geçerliliğini yitirdi.

Malum, makro ekonomik verilerimiz hiç iç açıcı değil. Yüksek faiz ve çift haneli enflasyon ülkemizin büyüme hızını aşağıya çekerken, özel ve kamu yatırımlarını da olumsuz etkilemekte.

Ve belediyeler de etkilenen kurumların en başında geliyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa belediyeleri de yüksek borçlarla karşı karşıya.

Yeni yatırıma başlayacak mali güçleri yok.

Vatandaş, seçim dönemi başkanların verdiği hizmet sözleri ve seçim beyannameleriyle kayıt altına alınan projelerinin hayata geçirilmesini bekliyor.

Ama...

Rutin belediyecilik hizmetleri ve yürüyen yatırımlar dışında, Büyükşehir Belediyesi hariç öyle pek büyük yeni yatırım hayaline kapılmayalım!

Zira Geçen ay yeni seçilen belediye başkanlarına hayırlı olsun ziyaretinde bulunmuştum. Şimdi de YeniDönem gazetesi yazar kadrosu olarak ikinci ziyaretimi gerçekleştiriyorum. Bu ziyaretlerimizde öne çıkan en önemli konu belediyelerin yaşadığı mali kriz.

Son olarak Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ı ziyaretimiz sırasında da belediyelerin borçları gündeme geldi. Dün de baktım, gazetemizin sayfalarında ve köşe yazarı arkadaşlarımın yazılarında ağırlıklı olarak bu konu işlenmiş.

Kamuoyunda mali açıdan en şanslı belediye durumunda olan Osmangazi'de Belediye Başkanı Mustafa Dündar bile, gelirler noktasında dert yanıyorsa artık diğer belediyelerin durumunu siz düşünün! Başkan Dündar net olarak "Tasarruf yapacağız, israfı bırakacağız. Zorunlu işleri yapacağız. Yürüyen projelerimiz var, onları devam ettireceğiz" derken...

Gazeteyi ziyaret eden CHP'li Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de aynı konudan dert yandı.

O da Başkan Mustafa Dündar gibi nedenleri alt alta sıraladı:

"Genel ekonomik krizin yansıması, İller Bankası'ndan alınan payın azalması, hükümetin bir gecede aldığı sanayi bölgelerinde emlak vergilerinin sıfırlandırılması gibi ani kararları, yanlış ve zamansız yatırımlar, fazladan personel alımları ve tabii ki son bir yılda iki kere yaşadığımız genel ve yerel seçimlerin belediyelere yaptığı etki"

Başkan Erdem sıkı mali tedbirleri devreye soktuklarını söyledi:

"Önceliğimiz personel maaşları olacak, sonra rutin belediye hizmetlerimiz. Dolayısıyla yatırımlarımız da etkilenecek. Borçlarımızı ödenebilir hale getirmek için çalışacağız, kaynak üreteceğiz ekim ayında da stratejik planı devreye sokup, yol haritamızı belirleyeceğiz."



                                     *******                      *******                         *******

Aynı değerlendirmeyi seçim dönemi personel maaşlarını ödeyemeyen, haciz işlemleriyle gündemden düşmeyen Orhangazi'nin yeni Belediye Başkanı Bekir Aydın da yaptı.

Yörük Türkmen Dernekleri Başkanı Dinçer Akyel'le beraber ziyaretimizde yüksek borç nedeniyle sıkıntısı yüzünden okunan Başkan Aydın "Kaynak üretmek zorundayız. Gelir-gider tablosundaki makas çok açık. Önceliğimiz personel maaşlarını ödemek, şimdi yeni yatırımları düşünemiyoruz bile" dedi.

Görüştüğümüz başkanlar hakikaten sıkıntılılar. Pek çoğu özel sektörde olduğu gibi ellerindeki arazileri satarak ya da kredi borçlanmasıyla geçici rahatlama yoluna gidiyorlar.

Devletin kapısı da bu anlamda kapalı.

Kaldı ki Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kızılcahamam'da istişare toplantısında uyarısını yaptı:

"Her şeyi devletten beklemeyin. Bitirilemeyen çok proje var. Uzayan, tamamlanmayan projeler tepki çekiyor. Sıfırdan proje yapmayın. Yüzde 40'ı yapılan projeleri dondurun, yüzde 70 ve fazlası yapıldıysa öncelikle bu projeleri bitirin"

Sonuçta abartısız diyebilirim ki yeni seçilen belediye başkanları bir öncekilerine göre çok şanssız. Bu dönem öyle pek rahat geçecek gibi değil!..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.