Dünyanın Ev Tekstili Sektörü HOMETEX kapılarını açtı!
Ev tekstili sektörünün önde gelenlerinin buluştuğu HOMETEX 2024 Ev Tekstili Fuarı İstanbul’da kapılarını açtı.
Tekstil sektörünün öncü fuarlarından biri olan HOMETEX, 21-25 Mayıs tarihlerinde tüm dünyadan gelecek sektör profesyonellerini, yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlayacak.
Ev tekstili sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) tarafından, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki KFA Fuarcılık organizasyonunda düzenlenen HOMETEX Ev Tekstili Fuarı İstqnbul’da sektörün küresel oyuncularını bir araya getirdi.
İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen tekstil fuarı 11 holde toplam 200 bin metrekarelik alanda her yıl olduğu gibi bu yılda sektörün en önemli buluşma noktası oldu.
HOMETEX Ev Tekstili Fuarı’nda 700’ü aşkın firma katılımcı olarak yer alırken bu rakamın hemen hemen yarısı Bursa’ın ileri gelen firmaları.
TEKSTİL FUARI 5 GÜN BOYUNCA ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLAYACAK
HOMETEX 2024 Ev Tekstili Fuarı, 21-25 Mayıs tarihleri arasında 5 gün boyunca tüm dünyadan gelecek sektör profesyonellerini, yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlayacak.
Perde ve perde aksesuarlarından döşemelik kumaşlara, havlu ve banyo ürünlerinden halı ve zemin kaplamalarına, yatak odası, mutfak ve yemek odası tekstilinden duvar kaplamalarına kadar firmaların yenilikçi ürün ve tasarımlarını sergileyeceği organizasyon, “Dönüştürülebilirlik” temasıyla gerçekleştiriliyor.
HOMETEX bu yıl ayrıca ziyaretçilerine ve katılımcılarına etkileşimi yüksek ve ilham veren konsepti ile benzersiz bir fuar deneyimi sunuyor.
zSürdürülebilir ürünlerden moda söyleşilerine, trend alanlarından sektör buluşmalarına kadar zengin bir içerikle gerçekleştirilecek fuar, firmalara yeni ufuklar kazandıracak.
‘Üretmeyen ihracat yapmayan toplumlar refahı sağlayamaz’
HOMETEX Fuarı’nın, Dünyanın en önemli 2 Ev Tekstili Fuarından biri haline geldiğini belirten Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Dünyada bilenen en güçlü sektör markalarından biri oldu. Sadece sektörümüze marka değeri, bilinirlik, ticari katkı sağlamakla kalmıyor, ülkemize de katkı sağlıyor. Ziyaretçiler, tarihimiz hakkında bilgi sahibi oluyor. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda türk ev tekstilinin büyüklüğünü hep birlikte göstereceğimize inanıyorum. 32 yıldır bu görkemli fuarı gerçekleştiren, Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlayan TETSİAD’ın Türkiye’de 30 ilde kuruluşu ve binlerce üyesi olan bir sivil toplum kuruluşudur. Dünyada pandemi süreciyle başlayan ve beraberinde giderek kötü hal alan küresel ekonomik kriz yaşanmaktadır. Ülkemiz de bundan etkilenmekte ve enflasyonda doğrudan etkilenmektedir. Tekstil sektöründe bu süreçler daha da ağır geçmektedir. İhracatçılarımızın zarar görmemesi için pozitif bir ayrımcılık yapılmalıdır. İhracat yapmayan toplumlar, refahı sağlayamaz. Bu bir süreç ve biz bu süreci devletimizle birlikte atlatacağız” ifadelerinde bulundu.
Teknolojik gelişmelere ayak uydurarak çalışmalarını da sürdürdüklerini belirten Bayram, “Ekonomik anlamda yarar sağlarken çevreye verilen zararı da azaltmış oluyor. Sürdürülebilirlik kavramı, doğal dengeyi bozmadan, bilinçli bir şekilde korunmasını sağlamaktadır. Karbon ayak izi ise, bir ürün veya faaliyetin üretim ve tüketim faaliyetleri boyunca doğrudan veya dolaylı olarak neden olduğu emisyonları birim cinsinden ifade etmektedir. Karbon ayak izi artık sadece çevre konularıyla ilgilenenlerin değil şirketlerinde hayatında önemli bir yer tutacak. Tekstil başta olmak üzere birçok sektörlerde ithal edilecek tüm ürünlerin karbon ayak izinin ölçmesi ve vergi almasını şart koymaktadır. Bu Avrupa gibi yerlerde ihracat yapanlar için alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Bu fuar sadece ticari bir fuar değil pek çok alanda dikkat çekmeyi başaran çevreci bir fuardır. Sürdürülebilirlik ve dönüştürülebilirlik ele alınarak birbirinden değerli çalışmalar ele alınacaktır” şeklinde konuştu.
‘SEKTÖRÜN DESTEKLENMESNİ TALEP EDİYORUZ’
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay fuarın açılışında şu ifadeleri kullandı;
“Otuz iki yıl olmuş dile kolay. Bu tabii pandemide verdiğimiz arayla birlikte yirmi sekizinci fuarımız, sektörün bu kadar uzun süre kararlı bir şekilde böyle bir etkinliği devam ettirmesi çok kıymetli. Ben başta ev tekstil sektörünün en büyük çatı kuruluşu olan insanları derneğimizin başkan ve yönetimini, değerli başkanlarımı bu birlik ve beraberlik için göstermiş oldukları destek ve gayretten dolayı da teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü bizler netice itibariyle bu makamlar ve bu görevler gerçekten sektörlerin vizyonunu ortaya koymaya, sektör için proje üretmeye bizlere fırsat sunan önemli makamlar. Ve şükürler olsun uzun yıllar hepimiz birbirimizi çok eskiden beri tanırız, birçok projede hep beraber çalıştık ve yol yürüdük. Ben bunu çok önemli buluyorum. Tabii bu fuarın bu noktalara gelmesinde İstanbul Ticaret Odası ve İFM’nin de çok ciddi destekleri var. Zor bir dönemden geçiyoruz. Ama şunu ifade edeyim özellikle Türkiye’nin son dönemde içinde bulunduğu hem enflasyon risk ortamı hem de ihracatta yaşadığımız sıkıntılara baktığımızda bizler iş dünyası olarak özellikle yeni ekonomi yönetiminin takip etmiş olduğu para politikalarını desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Yani bizi iş dünyası olarak birinci önceliğimiz başta fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele çok net biliyoruz ki enflasyonist ortamda sağlıklı büyümeniz mümkün değil. Ama bununla birlikte üretime ve ihracata dayalı bir büyüme modelini de tespit ettiyseniz bu para politikalarını mutlaka mali politikalarla ve reformlarla desteklememiz gerekiyor. Bu anlamda özellikle ihracata en büyük sıkıntılarımızdan olan değerli Türk lirasıyla ilgili tabii enflasyonla mücadelede biz burada baskı yapmasak da mutlaka farklı ihracatçının desteklenmesi ki tüm başkanımız ve ihracatçı birlik başkanlarımız bu konuda ciddi çalışmalar yapıyorlar. Sektörün desteklenmesini talep ediyoruz her platformda”
‘MODA TRENDLERİNİN BELİRLENDİĞİ MERKEZ TÜRKİYE’
Ev tekstil sektöründe moda ve trendlerin belirlendiği merkezin Türkiye olduğunun altını çizen Burkay, “Artık ev tekstil sektöründe moda ve trenlerinin belirlendiği merkez Türkiye bu çok kıymetli. Türkiye’nin ortalama ihracat değerine baktığımızda bizim sektörümüz neredeyse bunun dört katı arttı. Üreten bir sektör burada yüksek teknolojiyle katma değeri karıştırmamak gerekiyor. Katma değerse özellikle ev tekstil sektörü bu anlamda Türkiye’deki en katma değerli ürünü üreten ve nihai alıcıya ulaşan önemli bir organizasyona sahip. İşte bu gücü bizim eksiltmeden devam ettirmemiz gerekiyor. O da bu birlik ve beraberlikle olacak. Ben fuara katılan ve bu fuarı ziyaret eden dünyadaki tüm alıcıları da dahil fuarımızı sektörümüz. ülkemize ihracatımızı hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” dedi.
“SEKTÖRLERİMİZİ RAKİP ÜLKELERE KAYBETTİRİYORUZ”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, “Türkiye’nin geçmişinde sanayileşmeyi başaran en önemli sektörlerin başında geliyor. Cari fazla veren en güzide sektörlerimizden biri. 30 milyon doların üzerinde hacimle ve katma değeri 3. olan sektörlerin birinden bahsediyoruz. Birlik olma noktasında ortaya koyduğu başarılar ortada. 32 yıldır bir fuarı devam ettirmek kolay değil. Biz de İstanbul’u dünyanın en önemli fuar merkezlerinden biri olması için çalışmalarımızı ortaya koyuyoruz. 220 bin metrekare Türkiye’ye yetmez. Yeni proje ve inşaat alanları var. Türkiye 300 bin metrekarelik alana kavuşacak. Türkiye şu anda farklı bir noktadan geçiyor. Biz de orta vadeli programa sahip çıktık. Başka bir Türkiye yok. Doğru olanı savunup, yanlış alanları tartışacağız. Biz istişarelerimizi Bakanlarımıza aktarıyoruz. Biz yüksek kur istemiyoruz, girdi maliyetlerimiz ne kadar yükselirse kurun o kadar yükselmesini istiyoruz. Enflasyon yüzde 60 artmışsa, kurun da yüzde 55 artmasını istiyoruz. Umuyorum ki Eylül’den sonra istikrarlı kur politikasıyla yaşamış olduğumuz sorunlara bir çözüm bulunur. Sektörlerimizi rakip ülkelere kaybettiriyoruz” diye belirtti.
Protokol açılış konuşmalarının ardından fuarı gezerek firmalara misafir oldu. Ürünleri inceleyen protokol firma yetkililerine kolaylıklar diledi.
Burkay öte yandan Bursa basınıyla sohbet ederek, HOMETEX Fuarının girişinde hatıra fotoğrafı çektimeyi ihmal etmedi.