Doğaseverler, Mastaura’nın bilinmeyenlerini keşfetti

Rotalarını, antik dönemlerde gladyatör dövüşleri, vahşi hayvan dövüşleri gibi gösterilerin yapıldığı bilinen Mastaura Antik Kenti’ne çeviren doğaseverler, gerçekleştirdikleri gezi ile bölgenin bilinmeyenlerini keşfetti.

Kültür Yayın: 23 Ocak 2024 - Salı - Güncelleme: 23.01.2024 12:07:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
199 okunma
Google News

Aydın’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin korunması adına önemli çalışmalar yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) her hafta düzenledikleri gezi turlarının bu haftaki durağı Mastaura Antik Kenti oldu. Nazilli ilçesinde yer alan antik kenti gezen doğaseverler, döneminde gladyatör ve vahşi hayvan dövüşlerinin yapıldığı bilinen amfi tiyatroyu inceledi, rehber eşliğinde gerçekleştirilen gezide doğaseverler antik kentin ve bölgenin bilinmeyenlerini keşfetti.

Her zaman olduğu gibi doğa ve kültür gezilerinin devam edeceğini ifade eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, gezi ile ilgili bilgi vererek “Bu haftaki etkinliğimizi, Aydın’ın Nazilli ilçesinin dağlarında gerçekleştirdik. Nazilli’nin kuzeyinde yer alan yükseltilerden Sarıkayalar vadisine indik. Meşe ağaçlarının renkli görünümlerini izleyerek, zeytin ve incir ağaçlarının içinden yağmurla birlikte coşkuyla akan dere yatağına yürüdük. Dere yataklarında oluşturulan bentlerin meydana getirdiği küçük şelaleleri fotoğrafladık. Geçit vermeyen sulardan paçaları sıvayarak geçtik. Bölgede çok yaşlı tarihe tanıklık eden, asırlardır ayakta kalarak meyve vermeye devam eden zeytin ağaçlarını hayranlıkla inceledik. Vadiye indiğimiz dere yatağından Dereağzı köyüne ulaştık. Köyün kahvesinde çaylarımızı yudumladıktan sonra yürüyüşe devam edip, tepeleri aştıktan sonra kazı çalışmalarının devam ettiği Mastaura Antik Kenti’ne geldik. Çalışmaları kısa süre önce başlamış olsa da önemli verilere ulaşılan antik kenti, Hakan Bahçecioğlu’nun rehberliğinde inceledik. Antik dönemlerde gladyatör dövüşleri, vahşi hayvan dövüşleri gibi kanlı gösterilen yapıldığı tiyatro yapılarından biri olan ve yerel taşlarla inşa edilen Roma mimarlığının Anadolu’daki nadide yapılarından biri olan Mastaura Amphiyatrosu’nu gezdik. Tam olarak kazı çalışmaları bittiğinde görkemli bir yapının meydana çıkacağını tahmin ediyoruz. Mastavra Deresi’nin (Khrysaoris) batısında yer alan ve Roma İmparatorluk Dönemi’nde inşa edilen Roma Hamamı’nı inceledik. Hafif yağmurlu bir günde yaptığımız etkinliği, Mastaura’yı gezdikten sonra sonlandırdık. Meşhur Nazilli pidelerini tatmak için bölgedeki tanınmış bir pideciye uğrayarak pide çeşitlerinden tattık” dedi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.