Demokrat Parti'deki bu hareketlilik “hayra alamet “değil!
Bursa, çok partili sisteme geçtiğimiz 1950’li yıllardan bu yana merkez sağın en güçlü kalesi olarak bilinir. SHP’nin 26 Mart 1989 yerel seçimlerinde İl Genel Meclisi baz alındığında 28.71 oy alarak birinci parti çıktığı, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 39 ilde belediye başkanlığını kazanarak büyük bir sürpriz yaptığı seçimlerde dahi Bursa, merkez sağın kalesi olarak DP’den vazgeçmemiştir.
O seçimlerde DP Bursa’da İl Genel Meclisi bazında yüzde 35.44 oy alırken, merkez sağın ikinci adresi olan ANAP yüzde 20.66 almış, Türkiye’nin 1. Partisi SHP ise yüzde 20’lerde kalmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı Rahmetli Teoman Özalp kazanırken, merkez 3 ilçe belediye başkanı başta olmak üzere, Mudanya dışındaki tüm ilçelerde DP birinci parti çıkıp, belediye başkanlığını almıştı. Sadece Mudanya, yüzde 30. 17 ile SHP demişti.
Bursa 1999-2004 arası DSP’li belediyelere geçmiş olsa da, genel iktidara bakıldığında yine merkez sağın kalesi ünvanını korumuştur. O tarihten sonra da merkez partisi hüviyetine bürünen AK Parti ile bu kaleyi daha da sağlamlaştırmıştır.
-Bunları niye mi yazdım?
Dün www.ritimhaber.com’a hayırlı olsun ziyaretinde bulunan DP MKK Üyesi Ali Kamil Goral ile İl Başkanı Çağrı Kaplan öyle bir iddia ortaya attılar ki;
“Biz kaleyi emanet olarak Ak Parti’ye verdik, şimdi o emaneti geri almak için DP olarak Bursa başta olmak üzere tüm 81 ilde yeniden harekete geçtik”