Cennet Cankılıç'tan özel söyleşi: 'Kesintisiz enerjinin adı UEDAŞ!'

Ritimhaber.com yazarı Cennet Cankılıç, enerji sektörünün önde gelen yatırım firmalarından UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı ile sektörü ve bölgeye yapılan yatırımları konuştu.

Yayın: 09 Eylül 2021 - Perşembe - Güncelleme: 09.09.2021 21:02:57
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
1835 okunma
Google News

“Z” kuşağı olarak adlandırdığımız  2000 doğumlu çocuklarımız  bilmez. Türkiye Elektrik Kurumu diye elektrik üretiminden daha doğrusu dışarıdan aldığımız elektriği elektrik direklerinden, tellerine ve evlerimizdeki ampule kadar  getirmekle görevli bir devlet teşekkülü vardı. Bu kurum 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) ve Türkiye Elektrik Anonim Şirketi (TEAŞ)  olmak üzere iki ayrı İktisadi Devlet Teşekkülü statüsü ile yeniden yapılandırıldı.

Elektrik enerjisinin üretimi ve iletimi işlevinden TEAŞ, dağıtımından da TEDAŞ sorumlu oldu.  Bir ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyi o ülkenin sahip olduğu enerji kaynakları, yatırımları, tüketimi ve kesintisiz enerji hizmetleriyle doğru orantılıdır. Bu kapsamda Türkiye’de özellikle AK Parti  iktidarının başlamasıyla enerji sektörüne yaptığı yatırım ve reformlarla büyük bir değişim ve dönüşüm sürecine girdi.

Özelleştirme uygulamaları programında  2004-2010 yılları arasında  dağıtım ve perakende olmak üzere Türkiye 21  farklı bölgeye ayrılarak TEDAŞ’ların her biri özelleştirildi.

Örneğin İstanbul’un Avrupa Yakası BEDAŞ, Adana, Gaziantep, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kilis bölgesi  TOROSLAR  EDAŞ, Ankara, Zonguldak, Kastamonu, Kırıkkale, Karabük, Çankırı ve Bartın  bölgesi BAŞKENT EDAŞ, İzmir ve Manisa Bölgesi GEDİZ EDAŞ olarak enerji sektöründeki firmalara satılırken, Güney Marmara Bölgesi ‘de 2010 yılında UEDAŞ ismiyle Limak Enerji Gurubu bünyesine geçti.

                              *****                                   *****                        *****

Limak Enerji Grubu 2013 yılında elektrik üretimi, dağıtımı ve perakende hizmeti  olarak 3 alana ayrıldı. Elektrik faturaların üzerinde yazılı olan Limak Uludağ Elektrik,  aboneliğin başlangıcından sonlandırılmasına kadar geçen müşteri hizmetlerini kapsarken, bu gurup içinde  elektrik dağımım hizmeti veren UEDAŞ, yeni yatırımları, elektrik kesintisine neden olan arızaları ve yeni yerleşim yerlerine elektrik verilmesi gibi  hizmetleri içeriyor.

Güney Marmara’da Bursa merkezli olmak üzere Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerini kapsayan  ve özelleştirme sürecinin en başarılı ve karlı şirketlerinden biri haline gelen UEDAŞ’ın Genel Müdürü  Gökay Fatih Danacı  ile geçen hafta  Bursa ve bölgesindeki yatırımları  değerlendirdiğimiz verimli bir sohbete imza attık.

2 YILDIR BURSA’DA GÖREV YAPIYOR

Kendisi genç bir elektrik mühendisi. 2 yıldır Bursa’da görev yapıyor. Çanakkale’de 6 yıl müdürlük yaptıktan sonra şirketin merkezine genel müdür olarak terfi etmesine bakılırsa, önümüzdeki süreçte bu piyasada gelecek vaat eden isimler arasında yer alıyor diyebiliriz.

Zaten  bir süre önce de bu köşede yazmıştım, okurlarımız hatırlayacaktır. Ritim haber.com’u ziyarete gelen Limak Enerji Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce’nin kuruma kattığı yönetimsel beceriyi anlatarak, bakış açısının bu kurumda  ortaya çıkardığı farklılığı ve farkındalığa yer vermiştim.

BAŞARILI BİR ÖZELLEŞTİRME UYGULAMASI

Genel Müdür Gökay Fatih Danacı öncelikle amaçlarının vatandaşa sürdürülebilir  yani kesintisiz elektrik dağıtımı hizmeti vermek  olduğunu söyledi.  Sonra da özelleştirme politikasının ülke enerjisine getirdiği katkının önemini anlatıp” Şu son 10 yılda gördük ki  özelleştirme uygulaması ülkemizin enerji sektöründe hem üretimde , hem dağıtımda hem de yeni enerji  kaynaklarının  araştırılıp geliştirilmesinde, rekabet gücünün arttırılmasında nitelikli ve karlı bir yatırım olarak yine vatandaşa  hizmet olarak dönüyor.”dedi ve gülerek “ Demek ki sonuç iyi” diye de ekledi.

Genel Müdür Danacı nihai hedeflerinin ise enerji taleplerini karşılamak olduğunu söyledi.

Bizim bölge  yani Güney Marmara Bölgesi, otomotiv sanayisinin, tekstilin üretim ve ihracatında İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük bölgesi olması sebebiyle hizmet alanında devamlı büyüyen, dinamik bir alan.Biz 4 ilde 50 bin kilometre  enerji dağıtım hattıyla, 25 bin trafo üzerinden enerji dağıtımı yapıyoruz. Dünyanın çevresinin 40 bin 75 kilometre olduğunu söylersek, yani dünyayı 1.2 kat dolaşan bir elektrik ağ yapımız bulunuyor. Bu da tabii ki bir takım zorlukları beraberinde getiriyor. Biz kurum olarak mümkün olduğu kadar elektrik dağıtımında arıza sayısını minumuma düşürmek için her anlamda mücadele ediyoruz. Bu açıdan büyük bir teknolojik yatırımları da gerçekleştirdik. Şu anda  olası ve ya  arıza sebebiyle ortaya çıkan kesintilerde  Bursa merkezimizde(eliyle yan binayı göstererek) anında müdahale yani saniyeler içinde müdahale edebiliyoruz. Ya hemen enerjiyi kesebiliyor ya da hemen enerjiyi yeniden sağlayabiliyoruz”.

Genel Müdür Danacı hem bilgi, hem teknik hem de yetişmiş nitelikli eleman anlamında kendilerini sürekli yenilediklerini de belirtip,  trafo arızalarında da şu bilgiyi verdi:

“  Arıza halinde ilk 15 dakikada enerji kesintisine müdahale kabiliyetimiz var. Alt yapımızı da dijitalleştirdik. Avrupa standartlarını örnek olarak alıyoruz ve bu konuda da  elbette mütevazi  olmak  isteriz ama  bu konuda doğrusu hem bölgemizde hem de ülkemizde en iyilerdeniz. Eğer bir kıstas olacaksa İstanbul’dan sonra ikinciyiz” .

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILIN YATIRIMI HAZIR

Görüşmemizde söyledim:

 “Siz Bursa’ya yeni geldiğiniz için bilmezsiniz. Bursa’nın meşhur lodosu vardır. Yılın belli dönemlerinde  öyle bir eser ki çatılar, ağaçlar, uçar, elektrik direkleri devrilir. Gerçi son yıllarda  lodosun estiği yönlerde büyük büyük binalar dikildiği için  eskisi gibi  esmiyor tabii bu doğal dengeyi de bozuyor. Son 6-7 yıla kadar lodos estiğinde Bursa’nın Yıldırım başta olmak üzere ova köyleri neredeyse 3-5 gün elektriksiz kalırdı. “

Dedi ki:

“Evet birkaç defa böyle lodoslara denk geldim. Ama bu sadece  rüzgarın estiği yönlerde yapılaşmadan kaynaklamıyor, biz kurum olarak  eski köhne dağıtım şebekelerini yeniledik,güçlendirdik, direkleri ve kabloları  yer altına aldık, dijitalleştirdik de o yüzden lodos estiğinde  enerji kesintisi  eskisi kadar yaşanmıyor”.

Genel Müdürle bölgeye yapılan yatırımları da konuştuk.

Kurum olarak 5 yıllık stratejik yatırım planlamaları yaptıklarını söyledi.

“Önümüzdeki 5 yıl bölgeye 2 milyar 600 milyon  TL’lik yatırım hamlemiz olacak. Yani  yıllık 570  milyon. Ve bu yatırımın yarısını Bursa’ya ayırdık”

Yine özelleştirme uygulaması gereği Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ‘na tabi olduklarını ve sık sık denetlendiklerini de söyledi:

“Daha 1 hafta önce  denetimden geçtik. İnsanlar özelleştirilmeye devletin mallarının satılması  gözüyle bakılıyor. Hiçbir şekilde devlete ait mal satışı olmadı. Bizler sadece  TEDAŞ’ın kiracısıyız.”.

Bu durumda  iyi bir kiracı diyebiliriz.

Tabii bu arada UEDAŞ sosyal sorumluluk projelerinde de farkındalık yaratmaya devam ediyor. Özellikle “Trafolar Konuşuyor” başlığıyla  trafikte emniyet kemerinin takılması  ana temasında  uygulamaya destek çıkarken, “Cinsiyetçi söyleme inat farkında ol” başlığıyla da cinsiyet eşitliğine dikkat çeken çalışmalarla kamuoyunun gündemine gelen UEDAŞ, yerelde de Bursa’nın kamu kurum ve STK’larıyla değişik proje ve çalışmalara katkı sunarak  iş birliğinde bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.