BUTEXCOMP Bakan Kacır’ın katılımıyla açıldı!

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilerek BUTEKOM’da hayata geçirilen BUTEXCOMP Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip ve Uygulama Merkezi’nin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın iştirakiyle açılıyor.

Teknoloji Yayın: 26 Ocak 2024 - Cuma - Güncelleme: 26.01.2024 18:04:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
62 okunma
Google News

Türkiye’nin en önemli teknolojik dönüşüm projelerinden biri olan ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yürütülen Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi’nin (BUTEXCOMP) açılışı gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilerek BUTEKOM’da hayata geçirilen BUTEXCOMP Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip ve Uygulama Merkezi’nin DOSAB’daki açılışına Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldı.

Öte yandan BUTEXCOMP açılışına Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekilleri, bakan yardımcıları, iş insanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

‘İHRACATIMIZ 17 MİLYAR DOLARI AŞTI’

Konuşmasını sürdüren Burkay, “Bizler artık niceliğin önüne geçtiği gerekli sistemler ile büyüme yerine kalkınmayı kısa süreli bir geçici faydalar yerine uzun süreli ve kalıcı değerler oluşturmaktı ve önceliklendirmeliyiz. Gerçekleştireceğimiz reform niteliğindeki çalışmalar artık fiyatla değil katma değerle rekabet etmenin koşullarını oluşturmaktan geçmekte. Büyük bölümü küresel nitelikte olan ve son dönemde birkaç yıldır bir tekrar eden kriz döngüsünden çıkmayı başardığımız takdirde inanıyorum ki tehditleri fırsatlara dönüştüren, sorunlar yumağından da güçlenerek çıkan bir Türkiye karşımızdadır. İşte Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak geleceği bu bakış açısıyla tasarlıyoruz.

 

Bursa büyürse Türkiye büyür mottosuyla başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız olmak üzere ekonomi yönetimimizi, valiliğimizin ve büyükşehir belediyemizin destekleriyle her koşulda kazanan bir Bursa hedefi için güçlü bir vizyon ortaya koyduk. Bursa bugün yüksek teknolojili ve katma değerli üretim hedefleri doğrultusunda dönüşümlü başarıyla kentlerin başında gelmekte. Bununla birlikte dünya pazarlarıyla entegrasyonunun en üst düzeyde sağlayan şehirlerden bir tanesi de Bursa’mız kilogram başı ihracat değerimiz 4,5 dolar. Ürettiğimiz mal ve hizmetler 200’ü aşkın ülkeye ve gümrük bölgesine ihraç edilmekte. İhracatımız 17 milyar doları aştı. Ticaret Bakanlığımızın son dönemde baz aldığı üretim merkezlerine göre olan ihracat rakamlarında 17,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ülkemizin milli teknoloji hamlesinin de en önemli çıktıları arasında yer alan tüm projelerimize destek sağlayan ve her zaman yanımızda olmayı bizlere hissettiren değerli bakanımıza ben, Bursamız ve Bursa iş dünyamız adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Burkay, yeşil ve dijital dönüşüm ile inovasyon merkezinin kurulması konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’dan destek talebinde bulundu.

Burkay konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Değişimin kazananları arasında yer almak istiyorsak en değerli varlık olan bilgiyi mutlaka ve mutlaka katma değer oluşturacak bir akılla üretimde kullanmak zorundayız. Bu kapsamda üniversitelerimiz dünyada gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi kalkınma odaklı entegrasyonu da tek başına maalesef sağlayamamaktadır. Gelişmiş ekonomiler buna çare olarak arayüz görevi yapan enstitüler kurmuşlardır. Akademik bilginin ticari değere dönüşmesinde hızlandırıcı ve entegrasyon sağlayıcı modeller geliştirmişlerdir. Bugün başta olmak üzere KKTC ile yapmış olduğumuz stratejik anlaşmalarla bu yapıyı her sektörde Türkiye’nin ve Bursa’nın merkezi konumuna getirmek istiyoruz. Bugün hem teknik tesirlerde hem de ileri malzemeler alanında araştırma merkezi hüviyetini taşıyan bu merkezimiz sektörlerimize hizmet vermekte ve binlerce firmamızın yüzlerce akademisyeninizin doktora öğrencilerimizi AR-GE merkezlerimize aynı çatı altında birlikte çalışmasını sağlayan önemli bir yapıya kavuşmuştur. Burada temel araştırmadan başlayarak gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalar yine bakanlığımızın destekleriyle ve projeler prototip yapabilme yeteneklerine kavuşmuştur. Bugüne kadar bu yapı içerisinde özel sektörümüzle de çok sayıda proje hayata geçirdik. Bizler bu anlamda BUTEXCOMP kapsamındaki yeşil ürün programı projemiz tüm paydaşlar tarafından da büyük takdir toplanıyor. Bu nedenle bu programımızın büyütülmesi ve yaygınlaştırılması için bakanlığımızla ve Avrupa Birliği delegasyonuyla daha büyük projeleri de gerçekleştirmek istiyoruz. Biz bu kapsamda sektörlerin regülasyonlarla uyumuna destek verecek bir yeşil ve dijital dönüşüm ile inovasyon merkezinin kurulması konusunda da desteklerinizi bekliyoruz inşallah.”

 

BAKAN KACIR’IN GUHEM’DE ALPER GEZERAVCI GÖRÜŞMESİ

Alper Gezeravcı ile yapmış olduğu konferans görüşmesinden bahseden Bakan Kacır şu ifadeleri kullandı;

“Bugün buradan güzel şehrimiz Bursa’da Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi’nin açılışı vesilesiyle sizlerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Sanayinde bütünleşmiş yerli ve milli hamlelerimizin odak şehri haline gelmiş güzel Bursa’mızda olmak bizim için her daim bir mutluluk vesilesi. Bugün Bursa’da bizi bir araya getiren vesilelerden biri de yine tarihe geçecek bir başka anı oldu. Türkiye’nin ilk Uzay misyonunu gerçekleştirmek üzere halihazırda uluslararası uzay istasyonunda Türk bilim misyonu faaliyetlerini sürdüren astronotumuz Alper Gezeravcı’yla Türkiye’de ilk ve tek uzay ve havacılık temalı bilim merkezimiz olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nden bir canlı bağlantı gerçekleştirmek yine bizim için ayrı bir iftihar vesilesi, mutluluk vesilesiydi.”

 

‘MİLLİ TEKNOLOJİDE HER GEÇEN GÜN YENİ PROJE’

Konuşmasını sürdüren Kacır, “Gerçekten Türkiye Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milli teknoloji hamlesinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Yeni ve büyük projelere imza atıyor. Ülkeleri küresel rekabette öne çıkaran unsurların başında şüphesiz Bilim ve Teknoloji geliyor. Teknolojiyi üretmek için de iyi işleyen bir AR-GE, inovasyon ve girişimcilik ekosistemi şart. Sayın Cumhurbaşkanımızın son yirmi iki yılda bilimi ve teknolojiye yaptığımız yatırımlarla güçlü bir ekosistem inşa ettik. Yatırım teşvik sistemimizde katma değeri ve yüksek teknoloji üretimini önceledik. Son beş yılda düzenlediğimiz teşvik belgelerinin yüzde kırk dördünü orta yüksek ve yüksek teknolojili yatırımlar oluşturduk. Tüm bunları araştırmacılarımıza, sanayicilerimize girişimcilerimize velhasıl insanımıza güvenerek başardık. Biz insanımızın fırsat sunulduğunda önündeki engeller kaldırıldığında kaynak ayrıldığında neler yapabileceğini biliyoruz. Bu. nitelikli insan kıymetimizin sanayicilerimizle, yatırımcılarımızla ve girişimcilerimizle birlikte çalışmaları için modern altyapılar inşa ediyoruz. Ülkemizi yenilikçi teknoloji alanlarında küresel çekim merkezine dönüştürdük” dedi.

 

‘TEŞVİKLERİMİZLE SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYORUZ’

Bakan Kacır, “Bildiğiniz üzere tekstil ve hazır giyim sektörümüz ülkemizin, Bursamızın kalkınmasında önemli bir yere sahip. Geçtiğimiz yıl tekstil ve hazır giyim sektörümüzde 28 milyar dolarlık ihracatla ülkemizin ihracat odaklı büyüme yolculuğunda öncü sektörlerden biri olarak bu sektörün başarısıyla iftihar ettik. Sektörümüz 1 milyon vatandaşımıza doğrudan, 2 milyona yakın vatandaşımıza dolaylı olarak ekmek kapısı sağlıyor, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme rotasında kalkınmamızda öncü rol üstleniyor. Bizler de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak AR-GE ve yatırım teşviklerimizle kalkınma ajanslarımızla sektörümüzü güçlendirmeye devam ediyoruz. Katma değerli üretimi nitelikli istihdamı destekliyoruz. Son 20 yılda 10 bin 368 tekstil yatırımı için teşvik vergisi düzenledik. 800 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık. 327 binden fazla istihdama imkan sağladık” diye konuştu.

 

‘BURSA’YA YATIRIM KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Konuşmasını sürdüren Kacır,Bursa’ya yüksek teknoloji yatırımları kazandırmaya devam edeceklerinin altını çizerek, “Bursa’mız aynı zamanda ana markalarla, yan sanayiyle ülkemizde otomotiv sektörünün de kalbinin attığı şehrimiz. Yerli ve milli elektrikli otomobilimiz Togg’a ev sahipliği yapıyor.
Kim ne derse desin Bursa’mıza, Türkiye’mize yüksek teknoloji yatırımları kazandırmaya devam edeceğiz. Elbette çevre dostu, doğa dostu bir anlayışla bu şehrin Türkiye’nin sanayisinin ve teknolojisinin öncü şehri olma misyonunu güçlü şekilde desteklemeye devam edeceğiz. Tekstil ve otomotiv sektörlerinde katma değerli üretim Bursa’nın kalkınma yolculuğunun rekabet gücü adına büyük öneme sahip. Bugün açılışını yaptığımız Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkeziyle stratejik alanlarda yeni ürün geliştirilmesini kolaylaştıracak çok nitelikli bir altyapı tesisini Bursa’mıza kazandırıyoruz. Bu tesisin kapıları kendi üretim yerlerinde fikirlerini test etmek isteyen, prototiplerini üretmeye talip olan ve ürettiği prototipi ticarileştirmeyi hedefleyen herkese açık olacak. Ben bu düşüncelerle açılışını gerçekleştirdiğimiz uygulama merkezinin Bursa’mıza özellikle tekstil ve otomotiv endüstrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Program konuşmaların ardından Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Bakan Kacır, Burkay ve Bursa Protokolü açılış kurdelesini keserek tesisi gezdi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.