Bursa Ocak Söyleşileri’nde Ortadoğu, Filistin ve İsrail sorunu konuşuldu!

Aydınlar Ocağı’nın Şadırvanlı Han Eğitim Akademisi’nde gerçekleşen “Geçmişten bugüne Ortadoğu, Filistin ve İsrail sorunu” söyleşisinde Prof. Dr. Ferhat Pirinççi görüşlerini paylaştı.

Bursa Yayın: 19 Aralık 2023 - Salı - Güncelleme: 19.12.2023 13:37:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
121 okunma
Google News

Bursa Aydınlar Ocağı Başkanı Ali Seydi Çakırel tarafından Şadırvanlı Han Eğitim Akademisi’nde düzenlenen Bursa Ocak Söyleşileri gerçekleştirildi.

Söyleşide Prof. Dr. Ferhat Pirinççi katılımcılara “Geçmişten bugüne Ortadoğu, Filistin ve İsrail sorunu” hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Şadırvanlı Han Eğitim Akademisi’nde gerçekleştirilen Bursa Ocak Söyleşileri’ne konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin yanı sıra Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa DündarOsmangazi Belediye Başkan aday adayı Cem Kürşad HasanoğluYıldırım Belediye Başkan aday adayı Ali Mollasalihenbursa.com Genel Yayın Yönetmeni Cennet CankılıçBüyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekrem AlfatlıAydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyeleri ve birçok misafir katıldı.

AÇILIŞ KONUŞMASI DÜNDAR’DAN

“Geçmişten bugüne Ortadoğu, Filistin ve İsrail sorunu” söyleşinde açılış konuşmasını Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yaptı. Dündar, “Şadırvanlı Han Eğitim Akademisi gerçekten bir akademi oldu. Burada çok faydalı sohbetler oluyor. Geçen sene gene hocam yine buraya gelmişti. O sırada Gabar’da petrol bulunduğu açıklanmıştı hocam da, ‘Biz bunu zaten biliyorduk ancak bu kadar erken açıklanmasını beklemiyorduk’ demişti. İnşallah bugün de belki bir zafer müjdesi bilir. Zaten burada herkesin bildiği şeyler üzerine değil de akıla bilime kafa yoran insanların bilgilenmesini sağlıyoruz. Gerçekten Bursa Aydınlar Ocağı bu konuda çok güzel şeyler yapıyor. Devamını diliyoruz’ dedi.

İSRAİL BÜYÜK PRESTİJ KAYBETTİ

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ardından söyleşiye başlayan Prof. Dr. Ferhat Pirinççi. ‘7 Ekim’de yapılan Hamas tarafından yapılan saldırı çok kritikti. 7 Ekim 1973’te yaşanan savaşın yıldönümüydü. Burada Kassam Tugayları’nın saldırısı çok önemli bir şeyi ortaya koydu. İlk defa İsrail 48 saatte olsa ülkesindeki kontrolünü kaybetti. O dokunulmaz denilen ve caydırıcı bir gücü olduğu söylenen İsrail hem ağır bir darbe aldı hem de ciddi bir prestij kaybı yaşadı.

O ilk saldırıları gördüğümüzde acaba Kassam Tugayları yapmadı mı diye bir düşünce oluştu. Çünkü Kassam Tugayları çok profesyonel ve eğitimlidir. Ancak bu saldırıyı gören Gazze’deki binlerce Filistinli motoruna, arabasına atlayıp yılların birikmişliği olan bir intikam duygusuyla saldırıya katıldı. Bu görüntüler o yüzden ortaya çıktığını anladık. Yani burada İran’ın da bir katkısı olmadığını gördük. Bir de Filistin’de şöyle bir durum oluştu. Şu an herkes eğer İran bilseydi İsrail’in de bu saldırıdan haberi olurdu diye düşünüyor. Yani bu saldırı tamamen yerli ve milli bir plan’ diye konuştu.

KAZANAN FİLİSTİN OLACAK

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi düzenlenen söyleşide çok kritik bir değerlendirmede bulundu. Pirinççi, ‘Dünyada 14 milyon yahudi var. Bunların 6.5 milyonu ABD’de, 7.5 milyonu İsrail’de ve 1 milyon da kalan ülkelerde yaşıyor. İsrail her zaman yahudileri ülkesine çağırıp en güvenli burada olursunuz dedi. Bu saldırıda hem bunun gerçek olmadığı ortaya çıkarken hem de tüm dünyada yahudilere bir tepki oluştu. Bu savaşı İsrail sürdüremez. Savaş sürdükçe İsrail yedek askerlerini de göreve çağıyor. Çok büyük bir ülke değil. Burada sıkıntı var. Ayrıca mesela ilk gün Hamas tanesi 100 dolardan 5 bin roket attı buna İsrail ise demir kubbeyi çalıştırarak karşılık verdi. Demir kubbede bir roket 150 bin dolar. Yani sadece ilk gün İsrail’in 750 milyon doları gitti. İnsanlık olarak çok kötü bir görüntü olsa da günün sonunda kazanan Filistin olacak’ şeklinde konuştu.

İSRAİL’İN TOPTAN YARGILANMASI LAZIM

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi son olarak ise İsrail’in işlediği savaş suçlarına değindi. Pirinççi, ‘Gazze’de ölenlerin yüzde 70’i çocuk ve kadın. Sadece tüm medyaya yansıyanlar bile savaş suçunun hatta soykırım suçunun kanıtı. Bu yüzden İsrail, Netanyahu, komutanları ile askerleri uluslararası mahkemelerde yargılanmalı. Zaten bir anlaşma ortamı oluşsa bile İsrail hemen Filistin’den uluslararası mahkemelere başvurmama kararı istiyor. Bu yüzden bir anlaşma söz konusu değil. Filistin için de şu an dünyada sadece Türkiye sesini yükseltiyor. Ortadoğu’da kapalı kapılar ardında herkes Türkiye’nin çağrılarına ve önerilerine destek verse de açıktan sessiz kalıyorlar. Ayrıca Türkiye’nin bir garantörlük önerisi var. Çünkü İsrail yıllardır hiç bir anlaşamaya uymadı. Yine bir anlaşma olsa uymaması durumunda ona yaptırım uygulayacak bölgede bir garantörlük istiyor. Eğer bu olursa Filistin için gerçekten iyi şeyler olacak’ diyerek sözlerini tamamladı.

Geçmişten bugüne Ortadoğu, Filistin ve İsrail sorunu” söyleşisi katılımcıların Prof. Dr. Ferhat Pirinççi ile gerçekleştirdiği soru cevabın ardından Bursa Aydınlar Ocağı‘nın Prof. Dr. Pirinççi’ye verdiği plaket ile sona erdi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.