Beylikten Cumhuriyete Anadolu Giysileri defilesine yoğun ilgi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan Beylikten Cumhuriyete Anadolu Giysileri Defilesi ve Cumhuriyet’in 100. Yıl Sergisi Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kültür Yayın: 24 Şubat 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 24.02.2024 14:23:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
170 okunma
Google News

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan Beylikten Cumhuriyete Anadolu Giysileri Defilesi ve Cumhuriyet’in 100. Yıl Sergisi Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Beylikten Cumhuriyete Anadolu giysilerinin tanıtıldığı defilede, Cumhuriyet temalı Yüzüncü Yıl Sergisi beylik döneminde Selcan Hatunların giydiği giysi tasarımlar, Selçuklu Dönemi’nde Anadolu kadınlarını temsil eden desenlerle tasarımlar, Osmanlı döneminde Devlet Hatun Mahi Devran Sultan’ın, Valide sultanların giydiği kaftan tasarımları, iğne oyalı tasarımlar, Kurtuluş Savaşı’ndaki Anadolu kadınları Kara Fatma, Nene Hatun, Ayşe Bacı, Halide Adıvar’ın giydiği giysi tasarımları, Cumhuriyet Dönemi kadınlarının giydiği orijinal giysi tasarımları, Atatürk üniformalarından oluşan kadın giysi tasarımları sergilendi.

Öte yandan Cumhuriyet temalı yüzüncü yıl sergisinde ise dönemin anlam ve önemini belirten çalışmalar salonun girişinde davetlileri karşıladı.

Cumhuriyeti kadınlarını temsil eden bir tuval üzerine kolajen ve akrilik boyama tekniği kullanılarak oluşturulmuş tablo, sulu boya, kuaj boyama, kalem işi, Türk sanatı ve noktalama tekniği ile ebru sanatının birleştiği tasarım çalışmaları el yapımı kağıt üzerine sulu boya tekniği ile sergilendi.

Ayrıca sergide seramik ve çalışmalar, dokuma panolar, Türkiye Büyük Millet Meclisi maket çalışması ve cumhuriyet döneminde giyilen kadın giysi tasarımları yer aldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Halide Serpil Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ali Reisoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Emel Gözükara Durmaz, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

‘HAYAT BOYU ÖĞRENME ALANI’

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ali Reisoğlu “Belediyemizle birlikte yapmış olduğumuz organizasyonda bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Okulun olmadığı alanı besleyen hayat boyu öğrenme alanı. Sayın Bakanımız bugün Ankara’dan teşrif ettiler ve bugünkü programını da Anadolu’dan Cumhuriyete kıyafetlerle ilgili çok güzel bir vesile ile taçlandırmış olacağız. Bu anlamda Bursa Olgunlaşma Enstitümüz, medeniyetimizi, kültürümüzü, güzel, özverili çalışmasıyla yereldeki değerleri ulusala ve uluslararası alana taşıyarak iddiasını sürdürmekte olan bir kurumumuz. Tabii ki bu kurumumuzun ettikleri, ürettikleri geleneksel olanın daha iddialı bir şekilde kültürümüzde ve medeniyetimizde milletimizde var oluşunu sergilemesi için Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğu birlikteliğin bu organizasyonda görüyoruz. Bu anlamda bugün biraz sonra seyredecek olduğumuz giysilerin Anadolu Beyliklerinden Cumhuriyete kadar teşhir edilmesi, gösterilmesi, bu anlamdaki iddiayı da güçlendiren bir birliktelik. Ben bunun iddialı bir medeniyet gösterme sürecinde, medeniyetimizin varoluş sürecinde çünkü insan kıyafetiyle var oluyor. Kıyafetteki iddiası, sükundaki gücünü, medeniyetteki sesini ortaya çıkarıyor. O anlamda birlikteliği sergileyecek olan güzel bir etkinliğin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu anlamda güzel çalışmalarınızın il düzeyinde artarak devam etmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Beylikten Cumhuriyete Anadolu Giysileri Defilesi davetlilerle buluştu.

Anadolu giysilerini ilgiyle takip eden davetliler defileyi alkışlar eşliğinde izledi.

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nilüfer Karakoç, aylar süren titiz çalışmalar sonucunda tamamı el yapımı eserlerin Bursalılarla buluştuğunu kaydederek bu eserlerin günümüzde sergiye çıkmış olmasından ve ev sahipliği yaptığı organizasyona olan yoğun ilgiden dolayı teşekkürlerini iletti.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.